Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Τζερμιάς: Με το Γαλλικό Ινστιτούτο Έρευνας INSERM δημιουργούμε ψηφιακές εφαρμογές για την ΠΦΥ

Blog

Τζερμιάς: Με το Γαλλικό Ινστιτούτο Έρευνας INSERM δημιουργούμε ψηφιακές εφαρμογές για την ΠΦΥ

Με το Γαλλικό Ινστιτούτο Έρευνας στην Ιατρική και την Υγεία, INSERM, του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και τον καθηγητή Γεροτζιάφα δημιουργούμε ψηφιακές εφαρμογές υποστήριξης ιατρικών αποφάσεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του στο 6ο Health Innovation Conference, o Δερματολόγος, Αντιπρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, και συνεργάτης Ερευνητής στο INSERM UMR-S 938 Χριστόφορος Τζερμιάς. Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι οι αυξημένες ανάγκες για υπηρεσίες υγείας, όταν υπάρχει δυσκολία πρόσβασης σε μονάδες ΠΦΥ, ωθούν την τηλεϊατρική για την κατ’ οίκον υποστήριξη, σε έναν από τους γρηγορότερα αναπτυσσόμενους κλάδους.

«Για την υλοποίηση του σκοπού αυτού, δημιουργούμε ολοκληρωμένα συστήματα υποστήριξης διαγνωστικών και θεραπευτικών αποφάσεων στον τομέα της ΠΦΥ στην Ελλάδα, με εφαρμογές σε παθήσεις ευρείας διασποράς, όπως είναι οι καρδιαγγειακές, οι θρομβώσεις, οι νεοπλασίες, διάφορες δερματολογικές, ο διαβήτης και άλλα χρόνια νοσήματα. Κάθε τέτοιο ολοκληρωμένο σύστημα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την άσκηση του ιατρικού καθήκοντος, καθώς, μέσω της δομής και της οργάνωσής του, παρέχει μια σειρά από οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους στην ΠΦΥ.

  • Υλοποιεί αλγορίθμους για την υποστήριξη της διάγνωσης και της λήψης αποφάσεων για την θεραπεία και αντιμετώπιση μιας πάθησης.
  • Χρησιμοποιεί αξιολογημένα Risk Assessment Models με βάση διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.
  • Προσφέρει στοχευμένη ιατρική περίθαλψη & βοηθά για την ευμενή έκβαση μιας πάθησης.
  • Δίνει προτεραιότητα σε ασθενείς που χρήζουν έγκαιρης νοσηλείας.
  • Αποτρέπει την υπερφόρτιση των νοσοκομείων από ασθενείς που μπορούν να αντιμετωπιστούν κατ’ οίκον με ασφάλεια».

Εάν δεν έχει προηγηθεί αυτοπρόσωπη κλινική εξέταση, υφίσταται ιατρική αμέλεια σε περίπτωση λανθασμένης διάγνωσης ή θεραπείας

Κάθε σύστημα υποστήριξης διαγνωστικών και θεραπευτικών αποφάσεων βασίζεται σε e-Health εφαρμογή, η οποία είναι σχεδιασμένη για διαδίκτυο ή smartphone. Επίσης κάθε σύστημα συνδέεται με τα ηλεκτρονικά ιατρικά ιστορικά των ασθενών για να αντλήσει χρήσιμες πληροφορίες και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και μεθοδολογία μηχανικής εκμάθησης αναφέρει ο κ.Τζερμιάς.

Ωστόσο όπως επισημαίνει, εάν δεν έχει προηγηθεί αυτοπρόσωπη κλινική εξέταση, υφίσταται ιατρική αμέλεια σε περίπτωση λανθασμένης διάγνωσης ή θεραπείας. Δηλαδή, εξηγεί, η λανθασμένη διάγνωση ή θεραπεία αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα για τον ιατρό, και θεωρείται αμέλεια, λόγω μη διενέργειας αυτοπρόσωπης κλινικής εξέτασηςΆρα, με το παρόν νομοθετικό πλαίσιο, ο ιατρός είναι απόλυτα διασφαλισμένος, μόνο εάν έχει προηγηθεί αυτοπρόσωπη κλινική εξέταση.

Σύμφωνα με τον κ. Τζερμιά, υπάρχουν πολλοί νόμοι και διατάξεις, αλλά και Οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που καλύπτουν ζητήματα στη λειτουργία της τηλεϊατρικής στην Ελλάδα, με σκοπό την προστασία του ιατρικού απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων. Όμως τονίζει, «θα πρέπει να θεσπιστεί νόμος που θα ορίζεται από Προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας, διαδικασία πιστοποίησης, σύγχρονα & καινοτόμα μοντέλα παροχής υπηρεσιών υγείας, κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, αναθεώρηση διαδικασιών για προσθήκη αποζημίωσης των ιατρών, και πλαίσιο αποζημίωσης από τον ασφαλιστικό φορέα». Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να φέρει επανάσταση σε πολλούς τομείς της πρόληψης, της ανίχνευσης και της προαγωγής της υγείας, καταλήγει ο συνεργάτης Ερευνητής στο INSERM UMR-S 938, Centre de Recherche Saint Antoine, Sorbonne Université.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης