«Στην Ελλάδα υπάρχουν αξιόλογες φαρμακοβιομηχανίες που επενδύουν δυναμικά και δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τους Ευρωπαίους εταίρους τους, παράγοντας φάρμακα υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς οι προδιαγραφές είναι ίδιες σε ευρωπαϊκό επίπεδο» όπως τονίζει η κ. Ιουλία Τσέτη στο The Doctor, υπογραμμίζοντας πως «Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, η Πολιτεία έχει συνδράμει στην απόσβεση του clawback με αντίστοιχες επενδύσεις στο πεδίο της έρευνας. Ταυτόχρονα και το RRF, το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης στάθηκε μία καλή ευκαιρία για την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων της φαρμακοβιομηχανίας»
Κυρία Τσέτη, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια όσον αφορά το επιχειρείν, ο ΟΦΕΤ καταφέρνει την τελευταία τριετία να ολοκληρώσει το επενδυτικό πλάνο ύψους 40 εκατ. ευρώ, αναδεικνύοντας τον Όμιλο μεταξύ των πρωταγωνιστών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Πρακτικά τι σημαίνει για την παραγωγική δυναμική του Ομίλου το πλάνο επενδύσεων και κατά πόσο επηρεάζει την εξαγωγική δραστηριότητα;
Έχουμε χρέος, όσοι από τους επιχειρηματίες διαθέτουμε ισχυρή παρουσία στην αγορά και μάλιστα πολυετή, να ανταποδίδουμε με αντίστοιχες επενδύσεις στην κοινωνία -ελληνική και παγκόσμια- η οποία μας στηρίζει.
Οι επενδύσεις συνολικά του Ομίλου την τελευταία 5ετία, ξεπέρασαν τα 80 εκατ. ευρώ. Επομένως, είναι μία αυτονόητη συνθήκη η συνεχής ανάπτυξη καθώς όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η τεχνολογία εξελίσσεται και για να βρισκόμαστε πάντα ποιοτικά στην κορυφή, είναι απαραίτητος ο συνεχής εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των παραγωγικών μονάδων και διαδικασιών μας.
Πολύ σύντομα δε, στη UNI-PHARMA & InterMed, θα ολοκληρώσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των λειτουργιών των μονάδων μας. Αποτέλεσμα της διαρκούς και άοκνης βελτίωσης και εκσυγχρονισμού όλων των δεικτών μας, είναι και η ανάπτυξη των εξαγωγών μας σε 66 χώρες και μάλιστα με τα δικά μας brand names by UNI-PHARMA και by InterMed.
H ενίσχυση της παραγωγικότητας και η συστηματική αύξηση των εξαγωγών είναι τα δύο μεγάλα «στοιχήματα» που επιτυγχάνει ο Όμιλος. Ωστόσο, ένα μεγάλο ζήτημα παραμένει η διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία. Κατά πόσο η Πολιτεία συνδράμει ως προς αυτή την κατεύθυνση;
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, η Πολιτεία έχει συνδράμει στην απόσβεση του clawback με αντίστοιχες επενδύσεις στο πεδίο της έρευνας.
Ταυτόχρονα και το RRF, το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης στάθηκε μία καλή ευκαιρία για την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων της φαρμακοβιομηχανίας. Επίσης όσον αφορά στον ΣΕΒ – και μέσα από τον θεσμικό μου ρόλο ως Γενική Γραμματέας πλέον αλλά και ως μέλος της Επιτροπής Καινοτομίας- την τελευταία διετία δώσαμε έμφαση στην καινοτομία, εγγράφοντας πολλά μέλη – εταιρείες start ups στην εν λόγω Επιτροπή. Πρόκειται για νεοφυείς, «έξυπνες» επιχειρήσεις και νέους ανθρώπους που επιθυμούν να επενδύσουν στην σύγχρονη Ελλάδα.
H ανάπτυξη των εξαγωγών, εξαρτάται απόλυτα από την καινοτομία που θα προσφέρουμε στους ανθρώπους μέσα από τα προϊόντα μας, ώστε η καθημερινότητά τους να βελτιώνεται και να είναι πολύ πιο απλή.
Κυρία Τσέτη, το φάρμακο υψηλών προδιαγραφών που παράγεται στην Ελλάδα με τεχνογνωσία και υποδομές εφάμιλλες των ευρωπαϊκών, μπορεί να αποτελέσει «λύση» σε θέματα επάρκειας της αγοράς;
Σαφέστατα και αυτό είναι το ζητούμενο και μπορεί. Ήδη, εδώ και δεκαετίες ζητάμε από τον ΙΦΕΤ- το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ΑΕ- αντί να εισάγει προϊόντα υψηλού κόστους, να δίνει τη δυνατότητα στα εγχώρια εργοστάσια, να τα παράγουν με φθηνότερες τιμές.
Είμαστε ισότιμοι πολίτες, βιομήχανοι και επιχειρηματίες με τους άλλους εταίρους μας στην Ε.Ε., οι δε προδιαγραφές της παραγωγής είναι ενιαίες παγκοσμίως για τις φαρμακοβιομηχανίες που πραγματοποιούν έρευνα και ανάπτυξη και αυτό το κρίσιμο στοιχείο χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων τις βιομηχανίες φαρμάκου σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα υπάρχουν αξιόλογες φαρμακοβιομηχανίες που επενδύουν δυναμικά και δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τους Ευρωπαίους εταίρους τους, παράγοντας φάρμακα υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς οι προδιαγραφές είναι ίδιες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ποιος ο ρόλος των Βιοεπιστημών στην ανάκαμψη της οικονομίας και της μεταπανδημικής εποχής; Πόσο πιθανή είναι η ανάπτυξη της συγκεκριμένης κατηγορίας στη χώρα μας και ποιες οι προτεραιότητες που θέτετε ως προς αυτή την κατεύθυνση από τη θέση της προέδρου στο UN Global Compact Net Work Hellas;
Οι Βιοεπιστήμες είναι ένας από τους κορυφαίους κλάδους υψηλής ζήτησης, που επιταχύνει την επιχειρηματική ανάπτυξη μέσα από την καινοτομία, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις αρχές της Βιωσιμότητας και με εξαιρετικά υψηλό πολλαπλασιαστή όσον αφορά στις θετικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.
Επιπλέον, είναι ένας κλάδος όπου η χώρα έχει ήδη σημαντική ιστορία, υποδομές- τόσο βιομηχανικές όσο και ακαδημαϊκές και εξαιρετικό έμψυχο ανθρώπινο δυναμικό. Είναι εντυπωσιακό, πώς το 1/3 περίπου των διδακτορικών διατριβών που εκπονήθηκαν στη χώρα μας κατά το έτος 2020, σχετίζονταν με την Ιατρική και τις Επιστήμες Υγείας, στον πυρήνα των οποίων βρίσκεται ο ίδιος ο Άνθρωπος.
Διαθέτουμε πολλούς Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές στο πεδίο των Βιοεπιστημών που ασχολούνται στο παγκόσμιο ερευνητικό γίγνεσθαι και αναδείχθηκαν μέσα από την πανδημία. Άλλωστε το είδαμε και στην πράξη καθώς ο Πρωθυπουργός κάλεσε πολλές φορές στο Μέγαρο Μαξίμου επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, προκειμένου να συνομιλήσει μαζί τους, να καταθέσουν τις ιδέες τους και να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Γνωρίζω ακόμη, ότι στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας στο πεδίο της Βιοπληροφορικής, πραγματοποιείται σημαντική δουλειά σε στατιστικά δεδομένα γνωστών πανεπιστημίων της Αμερικής.
Επίσης μέσα από τον ρόλο μου ως Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Global Compact Network Hellas, φροντίζουμε να δημιουργήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις στις επιχειρήσεις ώστε Έλληνες του εξωτερικού να αισθανθούν ότι θα εργαστούν σε εργασιακά περιβάλλοντα με διεθνείς προδιαγραφές.
Αρκετοί επιστημονικοί κύκλοι επισημαίνουν πως ο κορωνοϊός ήταν μόνο η αρχή και πως ως κοινωνίες θα βρεθούμε και πάλι αντιμέτωποι με σοβαρές υγειονομικές προκλήσεις. Ασπάζεστε την άποψη αυτή; Γιατί είμαστε εκτεθειμένοι πλέον σε τόσους μεγάλους υγειονομικούς κινδύνους;
Δεν μπορώ να γνωρίζω αν είμαστε εκτεθειμένοι σε τόσο μεγάλους υγειονομικούς κινδύνους, αλλά γνωρίζουμε αρκετούς από αυτούς, όπως η αντοχή στα αντιβιοτικά από τους πρώτους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, η κλιματική αλλαγή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, τις κοινωνίες και τις οικονομίες. Χρέος μας είναι ο καθένας από την ερευνητική του πλευρά να στοχεύσει σε προληπτικές ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις.
Επομένως, εκτιμώ ότι η λύση αφορά σε μία παγκόσμια συνεργασία όλων των ερευνητικών κέντρων και των ερευνητών, καθώς με την σύγχρονη τεχνολογία, μπορούν να ανταλλαχθούν απόψεις, να προβλεφθούν δύσκολες καταστάσεις, ώστε να προφυλαχθεί η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια από μελλοντικούς κινδύνους που αφορούν στη δημόσια υγεία.
H Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος καινοτομίας, έρευνας και αριστείας; Οι νέοι Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές του εξωτερικού, που θα μπορούσαν να παίξουν καταλυτικό ρόλο, επιλέγουν περισσότερο «φιλόξενους» προορισμούς από τη χώρα μας. Είναι θέμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας ή κινήτρων από την πολιτεία;
Ο τόπος μας είναι απόλυτα φιλικός, έτοιμος να φιλοξενήσει επιστήμονες και να αναδειχθεί σε Κόμβο Έρευνας και Καινοτομίας, ενώ βλέπουμε πλέον και τους ψηφιακούς νομάδες.
Θεωρώ ότι έχει γίνει η αρχή και είμαι αισιόδοξη πώς τα επόμενα χρόνια θα δούμε ακόμη περισσότερους επιστήμονες -από τις επιστήμες υγείας και τη βιοτεχνολογία- να επιστρέφουν στην Ελλάδα και να συντάσσονται με το ερευνητικό δυναμικό της χώρας, δημιουργώντας νέα πρωτοποριακά προϊόντα για την πρόοδο και την ευημερία της ανθρωπότητας. Αρκεί βέβαια να δημιουργηθούν και οι ανάλογες υποδομές.
Πιστεύω ακράδαντα, ότι εάν ενισχυθεί ουσιαστικά το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας, μπορεί να αποτελέσει το πλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και το «κλειδί» για πραγματική ανάπτυξη της Ελλάδας σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει.
Πηγή: healthpharma.grΟι επενδύσεις συνολικά του Ομίλου την τελευταία 5ετία, ξεπέρασαν τα 80 εκατ. ευρώ. Επομένως, είναι μία αυτονόητη συνθήκη η συνεχής ανάπτυξη καθώς όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η τεχνολογία εξελίσσεται και για να βρισκόμαστε πάντα ποιοτικά στην κορυφή, είναι απαραίτητος ο συνεχής εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των παραγωγικών μονάδων και διαδικασιών μας.