Blog
Blog
Τρύφων – ΠΕΦ: Τρία μέτρα για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων
Τρία μέτρα που πρέπει να πάρει άμεσα η κυβέρνηση ώστε να αυξηθεί το χαμηλό ποσοστό διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρος Τρύφων στο Συνέδριο του Economist που διοργανώθηκε την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020.
Ο κ. Τρύφων τόνισε ότι θα πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα για τα γενόσημα ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων για το κράτος αλλά και για τον ασθενή. Συγκεκριμένα ανέφερε:
- Όλοι οι νέοι ασθενείς να παίρνουν γενσόσημα και βιοομοειδή. Αυτό θα αναγκάσει τις εταιρείες που έχουν off-patent φάρμακα να ρίξουν την τιμή τους.
- Ο φαρμακοποιούς θα πρέπει να έχει αντίστροφο margin (περιθώριο κέρδους) όταν δίνει γενόσημα ή οικονομικά φάρμακα.
- Θα πρέπει να υπάρχουν θεραπευτικά πρωτόκολλά σε ευρύτερες θεραπευτικές κατηγορίες ανεξάρτητα αν ένα φάρμακο δεν έχει γενόσημο μπορεί να είναι σε μια ευρύτερη κατηγορία που έχει γενόσημα διαθέσιμα.
Adrian van den Hoven: Η ελληνική αγορά δεν δίνει κίνητρα στα γενόσημα
Για τη χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες
ευρωπαϊκές χώρες και τις επιπτώσεις που έχει στη φαρμακευτική δαπάνη μίλησε και
ο κ. Adrian van den Hoven, γενικός διευθυντής, Medicines for Europe.
Όπως τόνισε «Το ζήτημα των γενοσήμων είναι πάρα πολύ κρίσιμο και η ελληνική αγορά δεν δίνει κίνητρα στους εμπλεκόμενους γιατρούς και φαρμακοποιούς ώστε να
συνταγογραφούν γενόσημα. ‘Έχοντας λοιπόν μια χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων ανατρέπετε ο προϋπολογισμός και δημιουργεί επιπλέον προβλήματα ακόμα και σε επίπεδο επενδύσεων από τις ίδιες τις εταιρείες».
ΠΕΦ: Αναγκαία η αναπροσαρμογή του clawback
Για το θέμα του clawback o πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Τρύφων, τόνισε ότι «Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει επιστροφές 42%. Επίσης είμαστε η μόνη χώρα που τα οικονομικά φάρμακα πληρώνουν clawback. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να πάμε σε ένα άλλο σύστημα. Είναι πολύ θετικό το μέτρο της εξαίρεσης των εμβολίων από το clawback, αποτελεί κίνητρο ο συμψηφισμός του clawback με επενδύσεις. Αλλά τελικά όποιος επιχειρεί στην Ελλάδα έχει μια υπερφορολόγηση που φτάνει το 70%.Πρέπει οπωσδήποτε αυτό να αμβλυνθεί δίνοντας μεγαλύτερες εκπτώσεις σε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, είτε με price volume για τα γενόσημα και σταδιακά να μειωθεί το clawback. Ο ΕΟΠΥΥ σαν μεγάλος αγοραστής υγείας μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερες εκπτώσεις στα καινοτόμα φάρμακα και τα γενόσημα εάν παίρνουν όγκο να δίνουν έκπτωση. Μέχρι στιγμής είχαμε μόνο μειώσεις τιμών χωρίς όγκο. Θέλει λοιπόν μια πολιτική που δεν είναι δύσκολο ούτε να υλοποιηθεί, ούτε να σχεδιαστε, θέλει αποφάσεις».
«Η Ελλάδα είναι ίσως η τελευταία χώρα που δεν έχει αναπροσαρμόσει το σύστημα του clawback. Tο οποίο είχε σχεδιαστεί για να ελέγχονται oi πολύ ακριβές θεραπείες ώστε να αντιστοιχούν σε ένα μικρό μέρος του προϋπολογισμού για το φάρμακο» ανέφερε ο κ. Adrian van den Hoven.
Συγκεκριμένα έκανε ειδική αναφορά σε πρόσφατες πρακτικές αναπροσαρμογής του clawback ιδιαίτερα για τα γενόσημα φάρμακα σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο. Καθώς και την υιοθέτηση προσαρμοσμένης τιμής αναφοράς όπως σε Βουλγαρία, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά «ότι η Ελλάδα έχει μείνει εκτός».
Πηγή: healthpharma.gr