Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Τρύφων – ΠΕΦ: Μη βιώσιμο το μοντέλο φαρμακευτικής πολιτικής

Blog

Τρύφων – ΠΕΦ: Μη βιώσιμο το μοντέλο φαρμακευτικής πολιτικής

 

Από το βήμα της επετειακής εκδήλωσης για τα 90 χρόνια της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ο κ. Θεόδωρος Τρύφων αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισε ο κλάδος κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη στέρηση κεφαλαίων, που οδήγησαν σε αποεπένδυση. Ενώ, στα «μελανά σημεία» κλάδου αναφέρθηκε στην υπερφορολόγηση των εταιρειών μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών (rebate και clawback) «και μάλιστα σε καθεστώς πληθωρισμού και σε μια περίοδο που έχει ανοίξει σε όλη την Ευρώπη συζήτηση για αύξηση στις τιμές των φαρμάκων».

«Το γεγονός αυτό αποτελεί μια μόνιμη απειλή για την φαρμακοβιομηχανία στη χώρα μας. Το ύψος των επιστροφών είναι πολύ υψηλό και δεν υπάρχει ανάλογο πουθενά στην Ευρώπη» όπως υπογράμμισε ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, επισημαίνοντας πως «Το σημερινό σύστημα αποτελεί ένα ασταθές περιβάλλον που αποτρέπει τις ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα. Αυτές οι υπέρογκες επιβαρύνσεις, που μόνο για φέτος μπορεί να φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ, -ποσό πολύ μεγάλο σε σχέση με την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη- υπονομεύουν τη δυναμικότητα του κλάδου και την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα.
Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα μη βιώσιμο μοντέλο φαρμακευτικής πολιτικής, το οποίο σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση προσπαθούμε να αλλάξουμε».

Οι στόχοι

Αναφερόμενος στην φαρμακευτική πολιτική, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, υπογράμμισε ότι έχουν τεθεί επιπλέον δύο ξεκάθαροι στόχοι:

  • Πρώτον, ο επαναπατρισμός της παραγωγής φαρμάκων στο έδαφος της Ευρώπης, προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση από εισαγωγές από Τρίτες χώρες, και
  • Δεύτερον, η παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της παραγωγής και της βιοφαρμακευτικής ένωσης καινοτομίας.

«Εάν υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις, με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα έχουμε εξασφαλίσει αυτονομία, θέσεις εργασίας και ανταγωνιστικότητας στην Ε.Ε. για πάρα πολλά χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Τρύφων, «σωσίβιο» στην τρικυμία των ετών που προηγήθηκαν αποτέλεσε η καλή χρηματοοικονομική εικόνα του κλάδου από το παρελθόν, αλλά και οι εξαγωγές, που διέσωσαν οικονομικά την επιχειρηματικότητα. Ωστόσο, σημείωσε ότι κατά την περίοδο αυτή συσσωρεύτηκαν ζημιές και χρέη στον ΕΟΠΥΥ από τις μεγάλες υποχρεωτικές επιστροφές, που -όπως υπογράμμισε- κάθε χρόνο γίνονται ακόμα περισσότερες.

«Μέσα σε αυτό το πολύ αντίξοο περιβάλλον καταφέραμε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, αποδεικνύοντας έμπρακτα την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και συνεχίσαμε να επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Τι άλλαξε η πανδημία

Αναφερόμενος στις συνθήκες των τελευταίων ετών, ο κ. Τρύφων τόνισε ότι η πανδημία ανέδειξε ξεκάθαρα την ανάγκη ύπαρξης εγχώριας παραγωγής, την επάρκεια και τις ανεπάρκειες σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι το φάρμακο. Το πλαίσιο αυτό, οδήγησε στην αλλαγή προσανατολισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει αρχίσει δειλά – δειλά να οροθετείται μια ευρωπαϊκή στρατηγική, με στόχο την αυτάρκειά της.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναγνώρισε τη συμβολή της κυβέρνησης, από το 2019 και μετέπειτα, στην προσπάθεια του κλάδου ως προς το επενδυτικό σκέλος, τονίζοντας ότι η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και τα κίνητρα που δόθηκαν στο πλαίσιο του επενδυτικού clawback «ξεκλείδωσαν» μια σειρά από επενδύσεις.

 

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δραστηριοποιείται με το βλέμμα στο μέλλον, δημιουργώντας σημαντική προστιθέμενη αξία για τη χώρα και την κοινωνία. Είναι ξεκάθαρο πως ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρή εθνική βιομηχανία δεν νοείται.

Εκτός από το ελληνικό περιβάλλον συμμετέχουμε ενεργά στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, ως μέλος του συνδέσμου των Ευρωπαϊκών Παραγωγικών Φαρμακοβιομηχανιών. Μέχρι στιγμής, τα μέλη της Ένωσης αυτής παράγουμε το 70% των φαρμάκων που κυκλοφορούν σήμερα στην Ευρώπη, σε συνολικά 400 εργοστάσια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων τα 45 βρίσκονται στην Ελλάδα», όπως τόνισε ο κ. Θεόδωρος Τρύφων.

Η Ελλάδα ως… κόμβος παραγωγής

«Η χώρα θεωρείται πλέον ένας από τους πέντε σημαντικούς κόμβους παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη. Είμαστε περήφανοι, λοιπόν, γιατί σήμερα τα φάρμακα μας καλύπτουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια πολίτες στην Ελλάδα και διεθνώς», κατέληξε ο πρόεδρος τη ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων.

Η ισχυρή παραγωγική βάση της βιομηχανίας φαρμάκου στην Ελλάδα παρέχει κάλυψη σε περισσότερο από το 60% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών με τις απαραίτητες φαρμακευτικές θεραπείες. Με 26% μερίδιο αγοράς σε όγκο και συμμετοχή μόλις 13% στη φαρμακευτική δαπάνη, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες προσφέρουν το 62% της συνολικής απασχόλησης στον κλάδο, το 70% των επενδύσεων και αποτελούν το 2ο εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής παραγωγής. Πενήντα φαρμακευτικές εταιρείες, με 45 εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων, διαθέτουν τις υποδομές και δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, ενισχύουν την απασχόληση με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και με τις επενδύσεις τους συμβάλλουν αποφασιστικά στην αύξηση του ΑΕΠ. Με παρουσία σε 147 χώρες, αύξησαν τις εισαγωγές τους, από την έναρξη της κρίσης κατά 172%, συμβάλλοντας στη βελτίωση του σταθερά ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει αναδειχθεί σε βασικό επενδυτικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, υλοποιώντας ένα σημαντικό πρόγραμμα επενδύσεων, συνολικού ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ, με τις επενδύσεις να αφορούν σε ένα φάσμα δράσεων, διαμορφώνοντας το χαρακτήρα και το μέλλον της σύγχρονης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη αλλά και στο σύνολο της εθνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα θωρακίζουν το σύστημα υγείας, διαμορφώνοντας συνθήκες επάρκειας και σταθερότητας στη φαρμακευτική αγορά.

Τα πρώτα βήματα της βιομηχανίας

Στα πρώτα της βήματα η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία ξεκίνησε από το παραδοσιακό φαρμακείο, με την μετατροπή τους σε φαρμακευτικά εργαστήρια. Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Τρύφων, τα εργαστήρια με τη σειρά τους θα αποτελέσουν τον «προάγγελο» των πρώτων φαρμακοβιομηχανιών που αναπτύσσονται εκείνη την εποχή, παρακολουθώντας επιπλέον στενά τις εξελίξεις της φαρμακευτικής επιστήμης στο εξωτερικό.

Τις επόμενες δεκαετίες που ακολούθηκσαν, οι εγκαταστάσεις των φαρμακαβιομηχανιών μεγαλώνουν και το ανθρώπινο δυναμικό εξειδικεύεται. Οι δεκαετίες του 1950, ‘60 και ‘70 αποδεικνύονται πάρα πολύ καθοριστικές για τη δημιουργία βιομηχανικού οικοσυστήματος και στον τομέα του φαρμάκου.

«Οι δεκαετίες αυτές αποτελούν περίοδο των τολμηρών επιστημόνων και των επιστημόνων του φαρμάκου. Άνθρωποι που με ελάχιστα μέσα, όραμα και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο δημιούργησαν τις εταιρείες που σήμερα υπάρχουν και είμαστε ζωντανοί και δυνατοί» όπως σημειώνει ο κ. Θεόδωρος Τρύφων.

«Αυτοί οι άνθρωποι συμβολίζουν το θετικό πρόσημο μια Ελλάδας που θέλει να δημιουργήσει. Από το 1980 και μετά, η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέρνει σημαντικές αλλαγές. Το νέο πλαίσιο της Κοινοτικής Νομοθεσίας βάζει κανόνες και προδιαγραφές για την παραγωγή, τον ποιοτικό έλεγχο και την προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

«Έτσι, στα τέλη της δεκαετίας του 80 η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποκτά αναγνωρίσιμη ταυτότητα. Με διαβατήριο την ποιότητα και τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα παραγωγής ανοίγουν διάπλατα οι αγορές. Οι εταιρείες μας πλέον διαπρέπουν τόσο στη χώρα αλλά και σε όλη την υφήλιο με τις εγκρίσεις των φαρμάκων τους σε πάρα πολλές αγορές» καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων.

Πηγή: healthpharma.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης