Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Τροπολογία: 15μελης επιτροπή ελέγχου των εισαγωγών ακριβών φαρμάκων

Blog

Τροπολογία: 15μελης επιτροπή ελέγχου των εισαγωγών ακριβών φαρμάκων

Το επόμενο βήμα στις προσπάθειες ελέγχου των εισαγωγών ακριβών φαρμάκων κάνει το Υπουργείο Υγείας, καταθέτοντας τροπολογία με την οποία συστήνεται μη αμειβόμενη Επιτροπή Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Επιτροπή Ελέγχου ΣΗΠ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Η δημιουργία της εν λόγω επιτροπής κρίθηκε απαραίτητη, όπως έχει γράψει το News4Health, για να σηκώσει και το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας εξορθολογισμού της δαπάνης, αλλά και της συνταγογράφησης τέτοιων θεραπειών, που φαίνεται να έχει προβληματίσει το Υπουργείο, ειδικά μετά την περίπτωση του φαρμάκου για την ALS.

Έτσι, η Επιτροπή θα αναλάβει να ελέγχει εξονυχιστικά φάρμακα, τα οποία το 2023 κόστισαν 168,7 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρει η συνοδευτική αιτιολογική έκθεση. Τα εν λόγω φάρμακα, που εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), αποζημιώνονται πλήρως από τον Οργανισμό.

Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει πως η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για χορήγηση των φαρμάκων που εισάγονται από το ΙΦΕΤ και διακινούνται από τα δικά του φαρμακεία, αυξήθηκε από 94 εκατ. ευρώ το 2022 στα 168,7 εκατ. ευρώ το 2023.

«Η αύξηση αυτή καθιστά απαραίτητο τον ενδελεχή έλεγχο των αιτημάτων προκειμένου να εντοπισθούν οι περιπτώσεις στις οποίες το εισαγόμενο σκεύασμα αφορά μια υψηλά ακάλυπτη ιατρική ανάγκη».

Τα μέλη της επιτροπής

Σύμφωνα με τη διάταξη, η Επιτροπή Ελέγχου ΣΗΠ θα αποτελείται από 15 τακτικά μέλη.

Πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν τον Υπ. Υγείας να έχει ήδη βρει το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής.

Τα μέλη θα είναι:

  • 11 ειδικευμένοι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων,
  • 2 φαρμακοποιοί του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και
  • 2 οικονομολόγοι υγείας.

Αναλυτικότερα, έργο της Επιτροπής θα είναι ο έλεγχος των ατομικών αιτημάτων που αφορούν «σε φάρμακο με νέα δραστική ουσία ή σε συνδυασμό ουσιών που εισάγονται για πρώτη φορά χώρα μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος ή σε φάρμακο με δραστική ουσία που πρόκειται να χορηγηθεί σε μη εγκεκριμένη ένδειξη (off label) για την οποία εμφανίζεται αίτημα στο Σ.Η.Π. για πρώτη φορά μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος».

Ωστόσο, φαρμακευτικά σκευάσματα για τα οποία έχουν γίνει αποδεκτά από το ΣΗΠ ατομικά αιτήματα που υποβλήθηκαν πριν από τη δημοσίευση της διάταξης σε ΦΕΚ μετά την ψήφιση της, θα μπορούν να ελέγχονται εκ νέου από την Επιτροπή, κατόπιν νέου αιτήματος.

«Η Επιτροπή ελέγχει τα ως άνω ατομικά αιτήματα ως προς τη στοιχειοθέτηση υψηλής ακάλυπτης ιατρικής ανάγκης, σύμφωνα με τα κριτήρια: α) πάθηση απειλητική για ζωή, β) πάθηση που προκαλεί σοβαρή αναπηρία και γ) πάθηση για την οποία δεν υπάρχουν αποζημιούμενες θεραπείες στη χώρα. Εφόσον, κατά κρίση της Επιτροπής, στοιχειοθετείται υψηλή ακάλυπτη ιατρική ανάγκη για τη συγκεκριμένη πάθηση οποία αφορά το αίτημα, η Επιτροπή ελέγχει περαιτέρω τα κριτήρια: α) στοιχειοθέτηση μεγάλου θεραπευτικού αποτελέσματος σχετικά συγκεκριμένη ένδειξη, β) την άμεση θεραπευτική διασύνδεση με την πλειοψηφία του πληθυσμού με τη συγκεκριμένη πάθηση και γ) τα κλινικά δεδομένα υψηλής βεβαιότητας», σημειώνεται.

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

Sign in

No account yet?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Start typing to see posts you are looking for.