Blog

Τρεις πρόεδροι γράφουν για τις μεγάλες προκλήσεις του κλάδου φαρμάκου

Η Ευρώπη χάνει έδαφος στη φαρμακευτική καινοτομία και κινδυνεύει να μείνει πίσω στον παγκόσμιο χάρτη των φαρμακευτικών επενδύσεων, ειδικά αν γίνει πράξη μια αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Νομοθεσίας προς την κατεύθυνση που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, στο άρθρο του στην ειδική έκδοση Pharma Leaders του Health Daily, που κυκλοφόρησε την Κυριακή του Πάσχα με την εφημερίδα ΒΗΜΑ. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι οι σκοταδιστικές αντιλήψεις που τείνουν να επικρατήσουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εκπορευόμενες από τη νέα διακυβέρνηση στις ΗΠΑ, όσον αφορά την επιστημονική έρευνα και καινοτομία, προοιωνίζουν μαζική μετανάστευση επιστημόνων, πιθανότατα και επενδύσεων. Την ίδια στιγμή, τονίζει, η χώρα μας αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια ένα εχθρικό περιβάλλον για τη φαρμακευτική καινοτομία, αφού τιμωρεί με υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές τα καινοτόμα φάρμακα. Ταυτόχρονα, οι προσπάθειες για ενίσχυση της δραστηριότητας των κλινικών μελετών, αν και προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν αποδίδουν σημαντικά, δεδομένου ότι τα παρεχόμενα κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη είναι ελλιπή και δεν κάνουν τη διαφορά.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδημητρίου, «η χώρα μας μένει σταδιακά πίσω στην προσέλκυση της καινοτομίας αφού όλο και λιγότερα νέα φάρμακα αναζητούν πρόσβαση προς τον ασθενή. Αιτία, οι ακραίες οικονομικές συνθήκες που πλήττουν πολλαπλά το χώρο του φαρμάκου στην Ελλάδα. Στη μετα-μνημονιακή περίοδο δεν υπάρχει η διάθεση για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και παράλληλα δεν υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα συνέβαλαν στον εξορθολογισμό της δαπάνης με την απαιτούμενη ταχύτητα. Η ανάγκη για γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Το πρόβλημα έχει γίνει αντιληπτό, αλλά προς το παρόν υστερούμε σε απτά αποτελέσματα».

Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Επενδύσεις με αποτύπωμα σε απασχόληση, εξαγωγές και επάρκεια φαρμάκων

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης αναγνωρίζεται σήμερα ως επιτακτική ανάγκη για τη διασφάλιση της επάρκειας προϊόντων στη Γηραιά ήπειρο και την αποτροπή εμφάνισης ελλείψεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού μοντέλου που θα ενισχύσει τις επενδύσεις και τον επαναπατρισμό της παραγωγής σε ευρωπαϊκό έδαφος προβάλλει ως άμεση προτεραιότητα. Τα παραπάνω ανέφερε ο  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, στο άρθρο του στο Pharma Leaders. Και πρόσθεσε ότι στον τομέα του φαρμάκου, η χώρα μας κινείται ενάντια σε αυτό το ευρωπαϊκό χάσμα ανταγωνιστικότητας. Τα 45 από τα 400 εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων που δραστηριοποιούνται συνολικά στην Ευρώπη βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος εδώ και δεκαετίες. Οι εγχώριες βιομηχανίες φαρμάκου διατηρούν την παραγωγική τους βάση στην Ελλάδα, καλύπτοντας τους ασθενείς και το σύστημα υγείας στα εύκολα, αλλά και στα δύσκολα, όπως ήταν η περίοδος της πανδημίας. «Είναι σαφές, πως η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αναδεικνύεται σήμερα ως βασικό συστατικό του νέου παραγωγικού μοντέλου της  χώρας μας. Η μετάβαση σε αυτό προϋποθέτει ωστόσο την υιοθέτηση ενός ξεκάθαρου πλαισίου που να αξιολογεί το αποτύπωμα της κάθε επένδυσης σε όρους θέσεων εργασίας, έρευνας, παραγωγής και εξαγωγών. Στην κατεύθυνση αυτή, η θέσπιση ενός δείκτη εγχώριας προστιθέμενης αξίας θα συμβάλλει σημαντικά στην υλοποίηση επενδύσεων με μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Αποζημίωση των καινοτόμων φαρμάκων με βάση την αξία

Η φαρμακευτική καινοτομία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την οικοδόμηση αποτελεσματικών συστημάτων υγείας και ευρύτερα υγιέστερων κοινωνιών, έχοντας επιπλέον θετικές κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις τονίζει στο άρθρο της η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος του PhARMA Innovation Forum και προσθέτει ότι, παρά ταύτα, σημαντική πρόκληση των καιρών μας παραμένει η δυνατότητα αυτές οι νέες θεραπείες να αποζημιωθούν από τα εθνικά συστήματα υγείας, χωρίς να αγνοείται η προστιθέμενη αξία τους. Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει και επικεντρώνεται, πλέον, στην αποζημίωση κάθε νέου φαρμάκου με βάση την προστιθέμενη αξία του. Απεναντίας, στη χώρα μας, η διαδικασία αποζημίωσης είναι δυστυχώς-σχεδόν εντελώς- αποκομμένη από την αξία των σκευασμάτων. Στις πλείστες περιπτώσεις, η συζήτηση περιορίζεται σε μια ατέρμονη οικονομική διαπραγμάτευση εκπτώσεων, χωρίς να παίζει ιδιαίτερο ρόλο η προστιθέμενη αξία της εκάστοτε θεραπείας, τα θεραπευτικά οφέλη για τους ασθενείς, τα προσδοκώμενα οφέλη για το σύστημα υγείας, αλλά και οι πιθανές εξοικονομήσεις που θα επιφέρει σε άλλα σημεία του συστήματος. Και δυστυχώς, μετά την πιθανή έγκριση της αποζημίωσης ενός φαρμάκου κανείς δεν μετρά εάν το προσδοκώμενο θεραπευτικό αποτέλεσμα έχει επιτευχθεί ή όχι. «Βεβαίως, θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι, πιθανώς, οι περιορισμένοι δημόσιοι πόροι αποτελούν τροχοπέδη για την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δε θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία και εμπόδιο για να μη γίνουν βήματα προς τα εμπρός, καθώς πολλές από τις παραπάνω πολιτικές δεν έχουν ιδιαίτερο κόστος για τα δημόσια οικονομικά», καταλήγει η πρόεδρος του PIF.

Σε κάθε περίπτωση, οι στρατηγικές αποζημίωσης των νέων καινοτόμων φαρμάκων θα πρέπει να επικεντρώνονται στην αξία τους και όχι αποκλειστικά στο ονομαστικό τους κόστος. Και βέβαια, η αλλαγή της λογικής ότι η φαρμακευτική καινοτομία αποτελεί μια επένδυση της πολιτείας και όχι ένα κέντρο κόστους είναι απαραίτητη για την υιοθέτηση πολιτικών αποζημίωσης φαρμάκων με βάση την αξία, ως μια θεμελιώδη αρχή και βάση για ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
LinkedIn
X