Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Το Βιβλίο «Ημικρανία και άλλες κεφαλαλγίες»

Blog

Το Βιβλίο «Ημικρανία και άλλες κεφαλαλγίες»

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Aπόσπασμα από την Εισαγωγή του Βιβλίου.

Αν και οι κεφαλαλγίες -με κυριότερο εκπρόσωπο την ημικρανία- αφορούν περισσότερους από ένα εκατομμύριο Έλληνες, παραμένουν υποτιμημένες παθήσεις. Ο επαγγελματικός και κοινωνικός περίγυρος, αλλά πολλές φορές ακόμη και ο στενός προσωπικός κύκλος των πασχόντων συχνά δεν γνωρίζει ουσιαστικές πληροφορίες για το θέμα και δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος και την ένταση του προβλήματος, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην δείχνει την απαιτούμενη κατανόηση και συμπαράσταση – κάτι ομολογουμένως όχι εντελώς ακατανόητο, καθώς όποιος δεν πάσχει από ημικρανία είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να συναισθανθεί πόσο πολύ μπορεί να υποφέρει ένας ημικρανικός στη διάρκεια μιας κρίσης.

Η υποτίμηση του προβλήματος της ημικρανίας έχει ποικίλες αιτίες. Είναι αλήθεια πως για πολλά χρόνια η ιατρική δεν μπορούσε να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Τα παλαιότερα χρόνια μια επίσκεψη στον ιατρό συνήθως δεν κατέληγε πουθενά αλλού, παρά μόνο σε μια γενικόλογη σύσταση περί υπομονής και σε μια συζήτηση περί μιας πιθανής ύφεσης μετά τη μέση ηλικία.

Αυτό οδήγησε στην ευρέως διαδεδομένη -αλλά λαθεμένη- εντύπωση πως η ημικρανία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Το περιβάλλον πολλών ασθενών, κοινωνικό και επαγγελματικό, αλλά πολλές φορές και το στενό οικογενειακό συχνά δεν μπορεί να κατανοήσει και να αποδεχθεί πως ένας άνθρωπος μπορεί να υποφέρει τόσο πολύ από έναν πονοκέφαλο, ώστε να φτάνει σε επίπεδο μη λειτουργικό, και δεν είναι καθόλου σπάνιο ημικρανικοί να θεωρείται ότι υπερβάλουν και “δεν νικάνε τον πόνο γιατί δεν είναι αρκετά δυνατοί”.

Πολλοί ημικρανικοί, πιστεύοντας πως είναι ανέφικτη η αντιμετώπιση ή αισθανόμενοι ενοχές για αυτό που τους συμβαίνει και διαταράσσει την οικογενειακή και επαγγελματική ζωή τους, αποφεύγουν να αναζητήσουν βοήθεια.

Τέλος, η ευρέως διαδομένη αντίληψη, είτε από ημικρανικούς είτε από άτομα του περιβάλλοντος τους, πως είναι υπερβολική και μάταια η ιατρική θεραπεία για ένα πρόβλημα όπως η ημικρανία, εμποδίζει τη λήψη μιας σωστής αγωγής και στρέφει πολλούς ασθενείς σε ατεκμηρίωτες μεθόδους, με αμφίβολα αποτελέσματα.

Όλα τα παραπάνω συμβάλουν στην σημερινή πραγματικότητα: Δυστυχώς, πολλοί ημικρανικοί υποφέρουν σιωπηλά, χωρίς αναγνώριση και διάγνωση της πάθησης τους, χωρίς κατανόηση από το περιβάλλον τους, χωρίς την κατάλληλη θεραπεία που θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή τους και που, σήμερα, είναι εφικτή.

Το πρώτο βήμα για την επιτυχή αντιμετώπιση της ημικρανίας ξεκινά με την σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση. Ωστόσο, παρά το ότι σήμερα οι πηγές είναι πολλές και το διαδίκτυο παρέχει τεράστια ποσότητα πληροφορίας, αυτή είναι πολλές φορές αποσπασματική και -μερικές φορές- λαθεμένη ή και παραπλανητική. Επίσης, συχνά χρήσιμη και σημαντική πληροφορία χάνεται μέσα στον ορυμαγδό από αμφιλεγόμενης ποιότητας στοιχεία.

Έτσι, έθεσα ως στόχο να συλλέξω την πιο ουσιαστική πληροφόρηση για την ημικρανία και τις άλλες κεφαλαλγίες σε ένα περιεκτικό και χρηστικό για το κοινό βιβλίο, το οποίο θα μεταφέρει τα σημαντικά στοιχεία χωρίς ιατρικούς δυσνόητους όρους.

Η πρόταση του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή και έτσι τα κείμενα μου, πλαισιωμένα και από κείμενα μια ομάδας εκλεκτών συναδέρφων, εκδόθηκαν στο βιβλίο «Ημικρανία και άλλες κεφαλαλγίες».

Είναι ιδιαίτερη χαρά μου που σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, που είναι ο εκδότης του βιβλίου, αποφασίσαμε το βιβλίο στην ηλεκτρονική του μορφή να είναι δωρεάν διαθέσιμο προς όλους, ώστε να μην υπάρχουν για κανένα συμπολίτη μας εμπόδια στη γνώση.

Καλή ανάγνωση και ελπίζω να βοηθήσει να λυθεί κάθε απορία του αναγνώστη στο θέμα.

Μιχάλης Βικελής
Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Πηγή: headaches.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης