Blog

Το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των ελλείψεων νοσηλευτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε ότι θα διαθέσει ποσό 1,3 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει στη διατήρηση του νοσηλευτικού προσωπικού, του μεγαλύτερου τομέα του ιατρικού εργατικού δυναμικού, στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health.

Με την προσέγγιση της «ανταγωνιστικότητας», στόχος τους είναι να δώσουν στο επάγγελμα ένα νέο πρόσωπο προκειμένου να προσελκύσουν νεότερους ανθρώπους, καθώς και να διατηρήσουν τους υπάρχοντες νοσηλευτές.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε έλλειψη 1,2 εκατομμυρίων γιατρών, νοσηλευτών και μαιών σε ολόκληρη την ΕΕ», δήλωσε ο Ούγγρος επίτροπος υγείας Olivér Várhelyi, ο οποίος εξήγησε ότι υπάρχει μείωση του ενδιαφέροντος για τη νοσηλευτική σταδιοδρομία σε περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ.

Ποιο είναι το σχέδιο;

Οι πόροι θα χρηματοδοτήσουν μια κοινή προσπάθεια μεταξύ της πολωνικής προεδρίας του Συμβουλίου, της Επιτροπής και του γραφείου του ΠΟΥ στην Ευρώπη για τη διατήρηση του υπάρχοντος προσωπικού και την πρόσληψη περισσότερων νοσηλευτών, με έμφαση στους πρόσφατα αποφοιτήσαντες και στους ηλικιωμένους νοσηλευτές. Αυτό περιλαμβάνει «τεκμηριωμένες ενότητες καθοδήγησης», δοκιμή ασφαλέστερων μεθόδων στελέχωσης και έρευνα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών.
Το σχέδιο, που ξεκίνησε την Παρασκευή, θα δώσει προτεραιότητα σε χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά το υγειονομικό τους προσωπικό, όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, και θα διαρκέσει τα επόμενα τρία χρόνια.

Το σχέδιο «θα ενισχύσει τις δεξιότητες και τη θέση των νοσηλευτών και των μαιών – στην Πολωνία και σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε η Πολωνή αναπληρώτρια υπουργός Katarzyna Kacperczyk.

Για τον Γάλλο ευρωβουλευτή Laurent Castillo (ΕΛΚ), η ενίσχυση των προσόντων των νοσηλευτών και η δημιουργία ενός νέου εργατικού δυναμικού προηγμένης πρακτικής νοσηλευτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αναγνώριση του επαγγέλματος και καλύτερες αμοιβές, δήλωσε σε συνέδριο από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Ειδικευμένων Νοσηλευτών.

Πρότεινε και άλλα μέτρα μείωσης του κόστους, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα ψηφιακά εργαλεία υγείας, τα οποία αποτελούν ένα άλλο σημαντικό μέρος του σχεδίου.

Ωστόσο, ο πρώην επίτροπος για θέματα υγείας και ευρωβουλευτής του S&D, Vytenis Andriukaitis, ο οποίος ήταν επίσης παρών στο συνέδριο, δήλωσε ότι η νέα προσέγγιση της ΕΕ για την υγεία «πρώτα οι επιχειρήσεις» είναι λανθασμένη.

Οι εκπρόσωποι του νοσηλευτικού κλάδου, όπως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδέσμων Νοσηλευτών (EFN), χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της πολωνικής προεδρίας, η οποία δήλωσε ότι βασίζεται στις «πραγματικές ανάγκες και προσδοκίες των νοσηλευτών πρώτης γραμμής».

Την περασμένη εβδομάδα, ένα συνδικάτο νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό για την υγεία έχουν οδηγήσει σε ασθενείς που πεθαίνουν στους διαδρόμους των νοσοκομείων λόγω του υπερπληθυσμού, ένα φαινόμενο γνωστό ως «φροντίδα διαδρόμων» – και το ίδιο πρόβλημα έχει πλήξει τα νοσοκομεία στην ΕΕ λόγω των εποχιακών αιχμών στις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Για να διορθωθούν τα επίπεδα ασφαλούς στελέχωσης, τα οποία πλήττονται από τις υψηλές αναλογίες ασθενών προς προσωπικό, ο Paul De Raeve, γενικός γραμματέας της EFN, δήλωσε ότι χρειάζονται επειγόντως νέα νομοθεσία της ΕΕ παράλληλα με «συγκεκριμένες» επενδύσεις στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Επαγγελματική εξουθένωση και όχι μόνο

Ορισμένα συνδικάτα του τομέα της υγείας υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι ελλείψεις ή η εξουθένωση, αλλά η έλλειψη ανθρώπων που θέλουν να εργαστούν υπό τις σημερινές συνθήκες.

Τα προβλήματα αυτά είναι αλληλένδετα, δήλωσε ο Adam Rogalewski, υπεύθυνος πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημόσιας Διοίκησης (EPSU), με τον οποίο ζητήθηκε η γνώμη για το σχέδιο, και σε αυτό το σημείο εντάσσεται η παροχή καλύτερης υποστήριξης στο χώρο εργασίας και η εξασφάλιση δίκαιου φόρτου εργασίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέρος της πρωτοβουλίας -αν και δεν είναι σαφές πόσα χρήματα θα διατεθούν προς αυτή την κατεύθυνση- θα χρηματοδοτήσει έρευνα σχετικά με το πώς η βελτίωση των συνθηκών εργασίας μπορεί να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Οι νέοι, σε γενικές γραμμές, είναι λιγότερο πρόθυμοι απ’ ότι στο παρελθόν να ασχοληθούν με επαγγέλματα στον τομέα της υγείας, με το ενδιαφέρον για τη νοσηλευτική να μειώνεται σε περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ μεταξύ 2018 και 2022, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ 2024 Health at a Glance.

Ταυτόχρονα, το ιατρικό προσωπικό γερνάει γρήγορα και συνταξιοδοτείται μαζικά, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat. Η σκληρή στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα της μετανάστευσης, όπως η Σουηδία, θα μπορούσε να πλήξει ακόμη περισσότερο τα επίπεδα του προσωπικού.

«Ολόκληροι τομείς στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα εξαφανίζονταν αν όλοι οι Σύροι που εργάζονται εδώ εγκατέλειπαν τώρα τη χώρα μας», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ τον Δεκέμβριο, μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.

Πηγή: Euractiv.com

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X