Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Το πλάνο του Μαξίμου για την έξοδο της χώρας από την καραντίνα

Blog

Το πλάνο του Μαξίμου για την έξοδο της χώρας από την καραντίνα

Το πλάνο του Μαξίμου για την έξοδο της χώρας από την καραντίνα

Κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν πως η τελική εκδοχή του σχεδίου εξόδου από την κρίση δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από την Παρασκευή 24 Απριλίου

Στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας του Στρατηγικού Σχεδίου Σταδιακής Μετάβασης περνά το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει εντός της ημέρας στο γραφείο του τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής, υπό τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και των συναρμόδιων Υπουργείων για το χρονοδιάγραμμα και τις προτεραιότητες του σχεδίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΓ Συντονισμού υπό τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, συγκέντρωσε κατά πληροφορίες χθες τα ενημερωτικά σημειώματα τμηματικής επαναφοράς σε κανονικούς ρυθμούς ανά τομέα και αναμένεται να τα θέσει υπ όψιν του κ. Μητσοτάκη σε σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή της ομάδας κρούσης με τη συμμετοχή του Γρηγόρη Δημητριάδη, του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Στέλιου Πέτσα.

Κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν πως η τελική εκδοχή του σχεδίου εξόδου από την κρίση δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από την Παρασκευή. Τα ίδια πρόσωπα τονίζουν πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα αλλαγών, καθώς βαρύνουσας σημασίας αναμένεται η άποψη της ομάδας επιστημόνων υπό τον κ. Τσιόδρα. Αρχές της επόμενης εβδομάδος, πιθανώς την Δευτέρα 27 Απριλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απευθύνει ακόμη ένα τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες για να τους εξοικειώσει με τη φιλοσοφία, τις κύριες φάσεις και το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου τμηματικής επαναφοράς στην κανονικότητα.

Στο χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έκανε λόγο για μία «σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη επιστροφή, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα». Στο κυβερνητικό επιτελείο ξορκίζουν μία τέτοια προοπτική και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη προβλεφθεί πως εάν το άνοιγμα ενός συγκεκριμένου τομέα παρουσιάσει ανεπιθύμητο επιδημιολογικό φορτίο τότε θα κλείνει εκ νέου. Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν πως το σχέδιο, που θα οριστικοποιηθεί τα επόμενα 24ωρα θα είναι σπονδυλωτό, λ.χ. η άρση ενός περιορισμού σε έναν τομέα θα ξεμπλοκάρει το άνοιγμα ακόμη ενός ή δύο πεδίων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ομάδα στενών συνεργατών του εκτιμούν ως ρεαλιστική την προοπτική εκκίνηση της διαδικασίας χαλάρωσης των περιορισμών αρχής γενομένης κατά πληροφορίες από το λιανεμπόριο, ήτοι περί τις 300.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα κομμωτήρια.

Ακολουθεί στα μέσα Μαΐου ο χώρος της εστίασης αποκλειστικά και μόνον, ωστόσο, στους εξωτερικούς χώρους και τηρώντας πάντα τον κανόνα του social distancing, δηλαδή 1,5 με 2 μέτρα ανάμεσα στα τραπέζια. Ζωηρή είναι η συζήτηση για την επαναλειτουργία στον χώρο της Εκπαίδευσης, καθώς αποκλίνουσες προσεγγίσεις εμφανίζονται ακόμη και εντός της ομάδας λοιμωξιολόγων. Τα τελευταία 24ωρα δείχνει να κερδίζει έδαφος το σενάριο να υπάρξει επαναλειτουργία της Γ Λυκείου και των φροντιστηρίων για αυτήν το δεύτερο 10ήμερο του Μαίου.

Επιπλέον και μολονότι πρόκειται για μία ιδιαιτέρως απαιτητική άσκηση εκφράζεται η επιδίωξη από τα τέλη του μήνα και μετά το νωρίτερα να λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες, πλην της Τριτοβάθμιας, όπου αποδίδει η εξ αποστάσεως παράδοση των μαθημάτων. Πάντως, σε αυτήν την φάση τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, σε κάθε περίπτωση, όμως, θα υπάρξει οδηγία να παραμείνουν σπίτι όσοι μαθητές συγκατοικούν με ευπαθείς ομάδες, ενώ προγραμματίζονται δύο βάρδιες, πρωί και απόγευμα αλλά και ολιγομελή τμήματα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χώρου.

Από τέλη Μαΐου και τον Ιούνιο αναμένεται να επαναλειτουργήσουν καφέ, μπαρ, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολυκαταστήματα, πολιτιστικοί χώροι και Μουσεία. Από τα τέλη Ιουνίου έως το πρώτο 15μερο του Ιουλίου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα τουριστικά καταλύματα, κάτι, πάντως, που αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης συμφωνίας σε επίπεδο Ευρωπαικής Ένωσης.

Χθες, πραγματοποιήθηκε, εξάλλου, συνεδρίαση της task force για τον Τουρισμό, υπό τον αρμόδιο Υπουργό, Χάρη Θεοχάρη, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι στρατηγικοί άξονες για την ανάκτηση του εδάφους στον Ελληνικό τούρισμο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά το άνοιγμα των ξενοδοχείων συνεχούς διαρκειάς και το αντίστοιχο σταδιακό των εποχικών δρομολογείται η ενίσχυση μέσω κινητροδοσίας αλλά και διαφημιστικής καμπάνιας με τίτλο «Μένουμε Ελλάδα» του εσωτερικού τουρισμού.

Επιπλέον, προβλέπονται δράσεις για την προστασία του τουριστικού προϊόντος, όπως η προληπτική δράση για τη μη εμφάνιση κρούσματος του κορονοιού, αλλά και οι κατευθύνσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κρούσματος. Στο ίδιο πλαίσιο, η συγκεκριμένη task force επιχειρεί να δημιουργήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για το εγχώριο τουριστικό προιόν όπως την εκμετάλλευση ανταγωνιστικών ευκαιριών, τον αναπροσανατολισμό στις χώρες στόχευσης, αλλά και την χορήγηση κινήτρων σε Tour Operators και αεροπορικές εταιρείες για την αύξηση των κρατήσεων στην χώρα μας.

Τέλος, προβλέπονται δράσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όπως η επιδότηση του τέλους κρουαζιέρας ανά επιβάτη έως το τέλος του 2020, η αναστολή εφαρμογής του τέλους διανυκτέρευσης έως το τέλος του 2020, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, και του συνόλου της εστίασης στο 13% έως το τέλος του τρέχοντος έτους.  

Πηγή: ethnos.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης