Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Το μέλλον του κλάδου της Υγείας στο επίκεντρο…

Blog

Το μέλλον του κλάδου της Υγείας στο επίκεντρο…

H πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, δήλωσε: «Η τηλεϊατρική, οι εικονικοί θάλαμοι, η ενσωμάτωση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης είναι ήδη εδώ. Το ΕΒΕΑ με δράσεις και πρωτοβουλίες προσανατολισμένες στο μέλλον, επιδιώκει να παρέχει στις επιχειρήσεις – μέλη του τα κατάλληλα εργαλεία πληροφορίας και γνώσης προκειμένου να τα εντάξουν στην στρατηγική και στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό τους ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους και να θωρακιστούν όσο αυτό είναι δυνατόν απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος».

Ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Γιάννης Μαστρογεωργίου, δήλωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με το μέλλον του κρίσιμου τομέα της υγείας, σε συνάρτηση με τις επερχόμενες τεχνολογικές εξελίξεις. Ποιος θα είναι ο ρόλος των λειτουργών της υγείας σε ένα μέλλον με πανίσχυρα διαγνωστικά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης; Ποιος είναι ο ρόλος του νοσοκομείου του μέλλοντος και της δημόσιας πολιτικής υγείας; Ποια η θέση και η αξία των δεδομένων στη μάχη για την αύξηση του προσδόκιμου χρόνου ζωής αλλά και της ευζωίας; Πώς θα μετατοπιστεί το κέντρο βάρος από τη θεραπεία στην πρόληψη και τι πρέπει να περιλαμβάνει η έννοια της πρόληψης στο μέλλον; Στη μετά-COVID εποχή, όπου σε παγκόσμιο επίπεδο οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους να ανασυντάξουν τις δυνάμεις του δημόσιου συστήματος υγείας και να εμβαθύνουν τις συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, το κρίσιμο πρώτο βήμα για να χτίσουμε την Υγεία του αύριο είναι να θέσουμε από σήμερα τα σωστά ερωτήματα».

Την εμπειρία του, τόσο ως πρώην υπουργός Υγείας όσο και ως νυν υπουργός Ανάπτυξης στον τομέα της υγείας μετέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως επεσήμανε, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπήρξε μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος ενώ νομοθετήθηκε η φαρμακευτική μεταρρύθμιση του clawback, η οποία πυροδότησε επενδύσεις των φαρμακοβιομηχανιών στην Ελλάδα από 600 εκατ. ευρώ. Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι «να  χρησιμοποιήσουμε το μέλλον της υγείας με πιο έξυπνο τρόπο και έτσι στο τέλος θα είναι ένας χώρος επένδυσης και θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε την οικονομία μας».

«Η βιοτεχνολογία πιθανότατα θα είναι τόσο σημαντική τον επόμενο μισό αιώνα όσο οι υπολογιστές τον προηγούμενο», τόνισε στην παρουσίασή του ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Bogi Eliasen,  διευθυντής Υγείας στο Copenhagen Institute for Future Studies & πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής της Δανίας στην UNESCO και πρόσθεσε: «H πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική θα αλλάξει όχι μόνο τον τρόπο που εργαζόμαστε στο μέλλον, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, μαθαίνουμε και διασκεδάζουμε». Οι κύριες τάσεις που θα πλαισιώσουν την υγεία τις επόμενες δεκαετίες θα είναι η χρήση των δεδομένων και των ψηφιακών λειτουργιών, αλλά κυρίως η νέα βιολογία, δηλαδή η γονιδιωματική και άλλες τεχνικές.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης