Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο φαρμακείο, οι ελλείψεις φαρμάκων

Blog

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο φαρμακείο, οι ελλείψεις φαρμάκων

Καταγγελία του προέδρου του ΠΦΣ Απ. Βαλτά για περιορισμό των ποσοτήτων από τις φαρμακευτικές, εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών

To μεγαλύτερο πρόβλημα των φαρμακοποιών εδώ και 10 χρόνια, είναι οι ελλείψεις φαρμάκων. Αφορά πάνω από 400 φάρμακα πρώτης γραμμής όλων των θεραπευτικών κατηγοριών και θέτει σε κίνδυνο τη θεραπεία των ασθενών, ενώ αναγκάζει τα φαρμακεία να καταναλώνουν δεκάδες εργατοώρες, απορρυθμίζοντας τη λειτουργία τους.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς κατά την παρέμβασή του στη Γενική Συνέλευση του Πανευρωπαϊκού Οργάνου των Φαρμακοποιών (PGEU) μιλώντας για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων.

«Ζητούμε την αυστηροποίηση των μέτρων όπως η απαγόρευση των εξαγωγών για τις περιπτώσεις όπως η Ελλάδα, όπου οι ελλείψεις δεν παρουσιάζονται σε φάρμακα που έχουν πρόβλημα παραγωγής λόγω έλλειψης πρώτων υλών, αλλά στην αμετροεπή κερδοσκοπία, στο πλαίσιο του κακώς εννοούμενου «επιχειρείν», που αποβαίνει εις βάρος του Έλληνα ασθενή», είπε ο κ. Βαλτάς.

Ελλείψεις το μεγαλύτερο πρόβλημα

Τόνισε μάλιστα πως ο ίδιος αδυνατεί να επιτελέσει τον ρόλο του ως επιστήμονα Υγείας, καθώς «Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Έλληνα φαρμακοποιού που επηρεάζει την καθημερινότητα και τα οικονομικά και επί της ουσίας τη βιωσιμότητα του ελληνικού φαρμακείου εδώ και 10 χρόνια, είναι το πρόβλημα των ελλείψεων. Το πρόβλημα αυτό είναι διαχρονικό και πολυπαραγοντικό και αφορά περισσότερα από 400 φάρμακα πρώτης γραμμής, καινοτόμα, σε όλο το φάσμα των θεραπευτικών κατηγοριών και παθήσεων, ταλαιπωρώντας τους ασφαλισμένους και θέτοντας σε κίνδυνο τη θεραπεία τους, ενώ παράλληλα αναγκάζει τα φαρμακεία να καταναλώνουν δεκάδες εργατοώρες καθημερινά για την αντιμετώπισή του, απορρυθμίζοντας τη λειτουργία τους».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασης του ο κ. Βαλτάς τόνισε πώς «Εξαιτίας του κλειστού προϋπολογισμού, το αποτέλεσμα είναι να έχουμε τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που δυστυχώς οδηγεί στην εξής κατάσταση:

 1. Οι φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν φάρμακα στην Ελλάδα περιορίζουν τις ποσότητες τους, καθόσον οικονομικά δεν τους συμφέρει να διαθέτουν στη χώρα μας απεριόριστες ποσότητες αφού οι ευρωπαϊκές αγορές είναι ακριβότερες από την Ελλάδα.
 2. Οι εγχώριες φαρμακαποθήκες που προμηθεύουν τα φαρμακεία προτιμούν, εφόσον το κέρδος που έχουν στα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι μόλις 4,7% όταν τα διαθέτουν στο ελληνικό φαρμακείο, να τα εξάγουν σε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης οπού το κέρδος τους φτάνει έως 200%.
 3. Βεβαίως η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκη, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες βρίσκουν σε φαρμακεία ξένων χωρών, τα φαρμακευτικά σκευάσματα που διέθεσαν στην ελληνική αγορά, και εξαιτίας της οικονομικής ζημίας που υφίστανται, να μειώνουν περαιτέρω τις ποσότητες στην ελληνική αγορά».

Οι προτάσεις του ΠΦΣ

Ακολούθως έκανε εκτενή αναφορά στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Π.Φ.Σ. στην Πολιτεία και είναι οι εξής :

 1. Eπ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών στα φάρμακα για τα οποία καταγράφονται ελλείψεις και αυτό διότι έχει διαπιστωθεί στην πράξη, πως μόνο όταν οι αποφάσεις απαγόρευσης των εξαγωγών έχουν διάρκεια, η αγορά σταδιακά ομαλοποιείται. Αντιθέτως όταν τα μέτρα δεν έχουν μόνιμο αλλά παροδικό χαρακτήρα, οι φαρμακαποθήκες τα αποθεματοποιούν, χωρίς να τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά και μετά τα εξάγουν μαζικά.
 2. Αλλαγή της ελληνικής νομοθεσίας, απαγορεύοντας τις πωλήσεις μεταξύ χονδρεμπόρων πέραν ενός φυσιολογικού ποσοστού, με σκοπό τον περιορισμό των ανταλλαγών φαρμακευτικών σκευασμάτων με σκοπό την εξαγωγή τους. Δεν είναι δυνατόν το 80% του τζίρου ενός χονδρέμπορο να είναι πωλήσεις προς έναν άλλο χονδρέμπορο.
 3. Να υπάρξει εφαρμογή real-time ενημέρωσης για το ποιες εξαγωγές πραγματοποιεί κάθε χονδρέμπορος, ώστε να γνωρίζουν όλοι, η πολιτεία, η φαρμακευτική εταιρία και εμείς οι φαρμακοποιοί, τι εξάγει ο κάθε χονδρέμπορος.
 4. Ενίσχυση και αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των χονδρεμπόρων.
 5. Έλεγχος από την Κυβέρνηση της σωστής λειτουργίας στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, δηλαδή στους Marketing Authorization Holders στους χονδρέμπορους, στα φαρμακεία και αυστηρή εφαρμογή των νόμων και τα μέτρων τα οποία έχει η ίδια αποφασίσει.
 6. Ενίσχυση της δυνατότητας των φαρμακείων να δημιουργήσουν σε συνεργασία με την πολιτεία alert πιθανής έλλειψης του φαρμακευτικού προϊόντος. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος να συνεργάζονται για τη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής εφαρμογής με την οποία ο ιατρός θα ενημερώνεται για το φάρμακο που τελεί υπό έλλειψη, κατά τη συνταγογράφηση.
 7. Ενίσχυση της δυνατότητας των φαρμακοποιών σε θεραπευτική υποκατάσταση.
 8. Υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων σε έλλειψη.
 9. Ανάδειξη και ανάλυση του προβλήματος στα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με παρεμβάσεις, συνεντεύξεις και δελτία τύπου.

Δράσεις

Ο κ. Βαλτάς αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με τη δημιουργία τριών τηλεοπτικών σποτ που αναδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ανάδειξη των δυσκολιών  στο καθημερινό έργο των φαρμακοποιών.

Παράλληλα σημείωσε πως ο ΠΦΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκληθεί έκτακτη συνάντηση με όλους τους εμπλεκομένους φορείς παρουσία του Υπουργού Υγείας, «διότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, με καθαρή στόχευση. Ζητήσαμε τη δημιουργία μόνιμης επιτροπής που θα ασχολείται με τις ελλείψεις φαρμάκων».

Καταλήγοντας ο κ. Βαλτάς, επεσήμανε ότι ο ΠΦΣ στηρίζει τα μέτρα αντιμετώπισης των ελλείψεων που προβλέπονται από τη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ, επισημαίνοντας πως : «Οι πρόσφατες εξαγγελίες της Ε.Ε. τον Μάιο για την μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, αλλά και οι 10 Οδηγίες του Ε.M.A. όπως διατυπώθηκαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων, βρίσκονται προς την κατεύθυνση και των ήδη διατυπωμένων θέσεων του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και ορισμένων εκ των μέτρων που έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Προφανώς η πρόσφατη ενασχόληση της Ε.Ε. και του Ε.Μ.Α. καταδεικνύει την σοβαρότητα του προβλήματος. Οι λέξεις κλειδιά σε αυτή την ελπιδοφόρα για το μέλλον δέσμη προτάσεων, είναι η ισότιμη προσβασιμότητα των ασθενών στα φάρμακα, η αύξηση της διαφάνειας και του ελέγχου για τις ελλείψεις, αλλά και η ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας για την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία».

Πηγή: in.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης