Blog

Αρχική » Blog » Έρευνες / Μελέτες » Το Κράτος δεν βάζει το χέρι στη τσέπη για την φαρμακευτική δαπάνη

Blog

Το Κράτος δεν βάζει το χέρι στη τσέπη για την φαρμακευτική δαπάνη

Τα στοιχεία αυτά αναδείχθηκαν σε εκδήλωση του  Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, με τη συνεργασία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.


Η μείωση κρατικών πόρων πηγάζει από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και την επιβολή δημοσιονομικών μέτρων. Επίδραση ασκεί η σταδιακή γήρανση του πληθυσμού. Ενδεικτικά, το 2022, το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών ανέρχεται στο 22,9% του συνολικού πληθυσμού, ενώ έως το 2070 αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά στο 32,8%, οδηγώντας σε αυξημένες ανάγκες για δαπάνες υγείας και φαρμάκου λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Ως γνωστόν στην Ελλάδα έχουμε υπογεννητικότητα, αυξάνονται οι θάνατοι και απομειώνεται σταδιακά ο ενεργός πληθυσμός. Την ίδια χρονιά, το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω με χρόνιο πρόβλημα υγείας παρουσιάζει αυξητική τάση, φτάνοντας το 25,5%, ενώ στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 65 ετών αγγίζει το 60%.

 

Κρατικές δαπάνες:

Ειδικότερα, στον τομέα των δαπανών για φαρμακευτική κάλυψη, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη (εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή) για το 2022 διαμορφώθηκε στα 6,2 δισεκ.ευρώ, σε σύγκριση με 5,6 δισεκ. ευρώ το 2021, ενώ εκτιμάται ότι το 2023 η δαπάνη ανήλθε στα 7,1 δισεκ.ευρώ.

Η δημόσια δαπάνη για το 2022 ήταν στα 2,7 δισεκ. ευρώ, με εκτίμηση για 2,8 δισεκ.ευρώ το 2023, ενώ η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε για το 2022 στα €2,9 δισεκ., και στα €3,5 δισεκ. το 2023 (εκτίμηση). Τα τελευταία δύο χρόνια, η συμμετοχή του κλάδου στη φαρμακευτική δαπάνη ξεπερνά εκείνη του Δημοσίου.

Από το 2022 και μετά το κράτος έκανε ανακατανομή της δαπάνης στα τρία κανάλια διανομής (retail, ΦΥΚ και νοσοκομεία). Στην έκθεση γίνεται λόγος για  άνιση ανακατανομή των υποχρεωτικών επιστροφών, ειδικά στα νοσοκομειακά φάρμακα και στα φάρμακα υψηλού κόστους. Για τα νοσοκομειακά φάρμακα το ποσοστό των επιστροφών το 2022 ανήλθε σε 70%, ενώ για το 2023 εκτιμάται στο 80%.

Τέλος, η συμμετοχή των ασθενών αυξήθηκε το 2022 στα 698 εκατ. ευρώ και στα 734 εκατ. ευρώ το 2023.

Στήριξη της οικονομίας

Η φαρμακοβιομηχανία,  στηρίζει την ελληνική οικονομία καθως μόνο τη τελευταία δεκαπενταετία  διενεργήθηκαν 4.244 κλινικές μελέτες (2.500 ολοκληρωμένες) ανεξαρτήτου φάσης ή σταδίου, ενώ οι απασχολούμενοι στον κλάδο φαρμακευτικών προϊόντων (παραγωγή και χονδρικό εμπόριο)  έφθασαν τους 32,1 χιλ. πέρυσι. Ως προς το εξωτερικό εμπόριο, οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων ανήλθαν το 2023 στα 2,8 δισ. ευρώ. Ειδικότερα το εξαγωγικό εμπόριο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας  αντιστοιχεί στο 5,5% των συνολικών εξαγωγών αγαθών με κυριότερους εξαγωγικούς προορισμούς τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ην. Βασίλειο. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές αποτελούν περίπου το 5,3% των συνολικών εισαγωγών της χώρας το 2023.

Το  οικονομικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία:

Από στοιχεία του ΙΟΒΕ προκύπτει ότι η συνολική συνεισφορά του κλάδου σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε:

  • 6,5 δισεκ. ευρώ (3,2% του ΑΕΠ) το 2022: Για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του φαρμάκου, δημιουργούνται συνολικά 2,3 ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Σε όρους απασχόλησης, η συνολική συνεισφορά εκτιμάται σε:

  • 118,9 χιλ. θέσεις εργασίας (ή 2,9% της συνολικής απασχόλησης): Κάθε θέση εργασίας στον κλάδο του φαρμάκου υποστηρίζει  3,4 θέσεις πλήρους απασχόλησης συνολικά στην οικονομία. Τέλος, η επίδραση στα φορολογικά έσοδα από τη δραστηριότητα του κλάδου φαρμάκου εκτιμάται περίπου στα 1,8 δισεκ. ευρώ.

Καινοτομία

Μειωμένη φαρμακευτική καινοτομία εισέρχεται στην Ελλάδα για τους ασθενείς, καθώς από τα 167 νέα φάρμακα που εγκρίθηκαν κατά την περίοδο 2019–2022, μόλις τα 79 (47%) εισήχθησαν στην Ελλάδα. Όσο αφορά στην εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων από τα 167 εγκεκριμένα φάρμακα μόνο τα 43 από αυτά είναι σήμερα ευρέως διαθέσιμα στην ελληνική αγορά.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης