Το Αμπντάλα, το ένα από τα υποψήφια εμβόλια κατά της COVID-19 που κατασκευάζονται στην Κούβα – και ένα από τα πρώτα που αναπτύχθηκαν στη Λατινική Αμερική – , έχει αποτελεσματικότητα 92,28% έναντι της νόσου, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το εργαστήριο που το δημιούργησε.
Το Αμπντάλα “επιδεικνύει αποτελεσματικότητα 92,28% έπειτα από τρεις δόσεις”, γνωστοποίησε μέσω Twitter το Κέντρο Γενετικής και Βιοτεχνολογικής Μηχανικής (CIGB).
Το Αμπντάλα, στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών, αναμένεται να εξασφαλίσει άδεια επείγουσας χρήσης από τις αρχές της Κούβας στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.
Το αποτέλεσμα της δοκιμής τρίτης φάσης ανακοινώθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της Κούβας, τον Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος ανέφερε με ικανοποίηση μέσω Twitter: “παρότι πληττόμαστε από δύο πανδημίες (την COVID και το εμπάργκο), οι επιστήμονές μας στο ινστιτούτο Φίνλεϊ και στο CIGB ξεπέρασαν όλα τα εμπόδια και μας έδωσαν δύο πολύ αποτελεσματικά εμβόλια, το Soberana 2 και στο Abdala”.
Το Σάββατο το ινστιτούτο Φίνλεϊ ανακοίνωνε ότι το Soberana 2, το έτερο πιο προχωρημένο υποψήφιο εμβόλιο κατά της COVID-19 που αναπτύχθηκε εγχωρίως, έχει αποτελεσματικότητα 62% μετά τη χορήγηση των δύο από τις τρεις προβλεπόμενες δόσεις του.
Αυτό είναι “ενθαρρυντικό” αποτέλεσμα καθώς παίρνει υπόψη τις παραλλαγές του νέου κορονοϊού που ήδη διαδίδονται στη χώρα της Καραϊβικής, τόνισε στα ΜΜΕ της χώρας ο Βισέντε Βέρες, διευθυντής του ινστιτούτου.
Και αυτό το εμβόλιο αναμένεται να εξασφαλίσει σύντομα το πράσινο φως των αρχών.
Η προσεχής έγκρισή τους θα τα κάνει τα πρώτα εμβόλια για την COVID-19 που αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν στη Λατινική Αμερική, μολονότι οι κουβανοί ερευνητές έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τις δυσκολίες που συναντούν εξαιτίας του αμερικανικού εμπάργκο σε ισχύ από το 1962, που ενισχύθηκε επί των ημερών της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η Αβάνα ευελπιστεί πως τον Αύγουστο θα έχει εμβολιαστεί το 70% των 11,2 εκατ. πολιτών της Κούβας και θα έχει ανοσοποιηθεί πρακτικά όλος ο πληθυσμός μέσα στη χρονιά.
Εξαιτίας του εμπάργκο η Κούβα άρχισε να αναπτύσσει δικά της εμβόλια τη δεκαετία του 1980. Από τα 13 εμβόλια που αξιοποιούνται στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος ανοσοποίησης, τα οκτώ παράγονται εντός της χώρας.
Πηγή: