Blog

Το φθηνό φάρμακο κοστίζει ακριβά: Η μάχη για επιστροφή της παραγωγής στις ΗΠΑ

Eντείνει την πίεση προς το Κογκρέσο η φαρμακοβιομηχανία των ΗΠΑ, ζητώντας οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής γενοσήμων φαρμάκων και δραστικών ουσιών (APIs).

Το αίτημα έρχεται μετά τη μεγάλη κρατική επένδυση των 280 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη της βιομηχανίας μικροτσίπ μέσω του CHIPS and Science Act, με αρκετούς να ζητούν αντίστοιχα μέτρα και για τον κλάδο του φαρμάκου.

Παρά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για ενίσχυση της ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας, και τις προσπάθειες του FDA να μειώσει τα ρυθμιστικά εμπόδια, στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι το πραγματικό εμπόδιο για την επιστροφή της παραγωγής στις ΗΠΑ παραμένει το οικονομικό κόστος.

Ο Kamaal Anas, αντιπρόεδρος της B. Braun Medical, τόνισε πως παρότι ο όγκος παραγωγής αυξάνεται, το οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου μειώθηκε κατά 6,5 δισ. δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια. «Εξυπηρετούμε περισσότερους ασθενείς, αλλά το περιθώριο κέρδους συρρικνώνεται. Αυτό περιορίζει την ικανότητά μας να επενδύουμε και να καινοτομούμε» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Anas πρότεινε στο Κογκρέσο να ακολουθήσει το μοντέλο των ημιαγωγών, προσφέροντας επιδοτήσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις και στοχευμένες επιχορηγήσεις στις φαρμακευτικές που παράγουν εγχωρίως.

Η παγίδα των φθηνών γενοσήμων

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Προσβάσιμων Φαρμάκων (AAM), η αμερικανική αγορά πληρώνει σημαντικά λιγότερο για γενόσημα σε σχέση με άλλες χώρες — γεγονός που, αν και ωφελεί τους καταναλωτές, πιέζει ασφυκτικά τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών.

Ο Kevin Webb, πρόεδρος του API Innovation Center, εξήγησε πως οι χαμηλές τιμές ωθούν τις εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή σε χώρες με χαμηλότερο κόστος, όπως η Κίνα και η Ινδία, σημειώνοντας πως «Υπάρχει κόστος πίσω από τα φθηνά φάρμακα. Καταστρέφουμε τη βιομηχανική μας βάση και αυτό δεν εξυπηρετεί κανέναν.»

Η πρόταση για “μακροχρόνια συμβόλαια”

Η Andrea Briggs από το APIIC υποστήριξε ότι οι μακροχρόνιες κρατικές συμβάσεις για την προμήθεια φαρμάκων μέσω Medicare, Medicaid και Veterans Affairs θα μπορούσαν να προσφέρουν σταθερότητα στους εγχώριους παραγωγούς.

Αν και οι αγορές του αμερικανικού κράτους αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% της αγοράς, μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να στείλει ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης προς τον ιδιωτικό τομέα, ενθαρρύνοντας επενδύσεις σε εγχώριες μονάδες.

Πολιτική βούληση και επόμενα βήματα

Το Κογκρέσο έχει ήδη δείξει ότι θεωρεί τους ημιαγωγούς στρατηγικό αγαθό για την εθνική ασφάλεια. Το ερώτημα τώρα είναι αν θα αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο και τα φάρμακα, θεσπίζοντας αντίστοιχες επιδοτήσεις και ρυθμιστικά κίνητρα.

Πάντως, ο Webb περιγράφει χαρακτηριστικά πως: «Η μηχανή του κράτους έχει αρχίσει να κινείται. Το επόμενο βήμα είναι η νομοθεσία. Χρειαζόμαστε πολιτική βούληση για να στηριχθούν οι βιομηχανίες που παράγουν φάρμακα στις ΗΠΑ.»

Πηγή: healthpharma.gr
Facebook
LinkedIn
X