Blog

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά πιο έντονες προσπάθειες για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων

Στο κείμενο συμπερασμάτων που εγκρίθηκε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει μια σειρά μέτρων με στόχο τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας στην ΕΕ, εστιάζοντας ειδικά στην πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση, τη θεραπεία και την αποκατάσταση.

«Τα καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στα άτομα και τις οικογένειές τους, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να προληφθούν με την αντιμετώπιση των υποκείμενων παραγόντων κινδύνου μέσω πιο υγιεινών επιλογών στον τρόπο ζωής. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η καλύτερη πρόσβαση στη θεραπεία αποτελούν βασικά στοιχεία για τη μείωση των επιπτώσεων των καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα σημερινά συμπεράσματα αντικατοπτρίζουν τη δέσμευσή μας για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Υγείας της Ουγγαρίας Péter Takács.

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο πιέζει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δώσουν διαίτερη προσοχή σε προληπτικά μέτρα, όπως η βελτίωση του υγειονομικού αλφαβητισμού, η ευαισθητοποίηση σχετικά με την καρδιαγγειακή υγεία και η αποθάρρυνση ανθυγιεινών επιλογών τρόπου ζωής, όπως η χρήση καπνού, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή η ανθυγιεινή διατροφή.

Το Συμβούλιο καλεί επίσης τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση στην καρδιαγγειακή υγειονομική περίθαλψη, να ενσωματώσουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο στους τακτικούς υγειονομικούς ελέγχους και να ενισχύσουν την κατάρτιση των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Τέλος, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να αναλάβει ολοκληρωμένη δράση για να συμβάλει στη μείωση του επιπολασμού των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ΕΕ, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη, αλλά και στον έλεγχο, την έγκαιρη ανίχνευση, τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.

Ιστορικό

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα επηρεάζουν την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα και περιλαμβάνουν καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή αρρυθμία, υψηλή αρτηριακή πίεση και μυοκαρδιοπάθεια. Αντιμετωπίζουν περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των θανάτων στην ΕΕ και συμβάλλουν καθοριστικά στη νοσηρότητα και την αναπηρία. Μπορούν επίσης να έχουν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, τόσο για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης όσο και από άποψη παραγωγικότητας.

Η μείωση της επιβάρυνσης από τις μη μεταδοτικές νόσους, και ιδίως τις καρδιαγγειακές νόσους, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της ουγγρικής προεδρίας. Τα σημερινά συμπεράσματα βασίζονται στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ στη Βουδαπέστη στις 24 Ιουλίου.

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X