Blog
Blog
Tο Εθελοντικό κίνημα «Υγεία για Όλους» βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών – Τι δείχνουν τα στοιχεία του προγράμματος
Το πρόγραμμα παρέχει σε ομάδες πληθυσμού σε κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό, πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το «Υγεία για Όλους» ξεκίνησε την δράση του, ουσιαστικά, το έτος 2017, αναπτύσσοντας ένα μεγάλο εθελοντικό κίνημα αλληλεγγύης και προσφοράς, από 40 Επιστημονικούς Φορείς, 240 Πανεπιστημιακούς – Ακαδημαϊκούς, καθώς και 215 γιατρούς και λοιπούς Επιστήμονες Υγείας.
Ομάδες στόχος του προγράμματος είναι: Άποροι, Ανασφάλιστοι, Ρομά, Ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων, παιδιά από τις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας, παιδιά κρατουμένων μητέρων, παιδιά Ρομά, Κάτοικοι Ορεινών-Ημιορεινών περιοχών & Άγονων γραμμών, κάτοικοι της Ορεινής Θράκης (Χριστιανοί – Πομάκοι).
Το Πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO Chair on Adolescent Health, του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Σε διάστημα οκτώ ετών, έχουν πραγματοποιηθεί:
Kλινική παιδιατρική εξέταση – Εμβολιασμός 17.977 παιδιών – με 28.004 εμβόλια.
Γυναικολογική εξέταση, Pap – test και διακολπικός υπέρηχος, σε 1.821 γυναίκες.
Παθολογικός – Διαβητολογικός, Kαρδιολογικός, Ενδοκρινολογικός, Ωτορ/κός, Πνευμονολογικός, Οφθαλμολογικός, Δερματολογικός, Νευρολογικός,
Ουρολογικός έλεγχος, σε 12.430 ενήλικες έφήβους & παιδιά. Οδοντιατρικός έλεγχος, σε 478 παιδιά των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Εξέταση – Εμβολιασμός κατά της Ηπατίτιδας Β ́, σε 739 Κρατούμενους των φυλακών.
Mετά από έρευνα το έτος 2016, σε 3.464 παιδιά Ρομά, διαπιστώθηκε ότι: Το 88,7% των παιδιών δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Ηπατίτιδας Β’. Το 88,3 % δεν έχει κάνει καμία δόση εμβολίου MMR (ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας).
Μετά από έρευνα σε 3.460 γυναίκες Ρομά, διαπιστώθηκε ότι: To 82,3 των Γυναικών καπνίζει, το 90% των Γυναικών δεν θηλάζει.
Δύο νέα προγράμματα εφαρμόζονται, για τις Γυναίκες Πρόσφυγες και Ρομά «Αντισύλληψη – Θηλασμός», σε συνεργασία με το Τμήμα Οικογενειακού προγραμματισμού, του Π.Γ.Ν «Αρεταίειο» και την Γ’ Παν. Μ/Γ κλινική του Γ.Π.Ν. «Αττικόν». «Αυτοέλεγχος- Έλεγχος Μαστού», σε συνεργασία με τον Επιστημονικό φορέα «Οι Γυναίκες στην Ογκολογία». Συμμετείχαν στα ανωτέρω προγράμματα 1.240 Γυναίκες Πρόσφυγες και Ρομά. Το πρόγραμμα επιχορηγείται από: Την Τράπεζα της Ελλάδος, Τις Φαρμακοβιομηχανίες.
Πηγή: healthview.gr