Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Το CDC περιορίζει την ηλικιακή σύσταση για εμβολιασμό έναντι του RSV στις ΗΠΑ

Blog

Το CDC περιορίζει την ηλικιακή σύσταση για εμβολιασμό έναντι του RSV στις ΗΠΑ

Η οδηγία του CDC επαναλάμβανε την απόφαση της επιτροπής εξωτερικών συμβούλων που ψήφισαν να συστήσουν τον εμβολιασμό σε όλους τους ενήλικες 75 ετών και άνω, καθώς και όσους είναι 60 έως 74 ετών και έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από RSV λόγω ιατρικών καταστάσεων.

«Το CDC επικαιροποίησε τη σύστασή του για τον εμβολιασμό κατά του RSV για πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας για να δώσει προτεραιότητα σε αυτούς που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από τον RSV», δήλωσε η διευθύντρια Mandy Cohen.

Τη χρονιά που πέρασε, η GSK και η Pfizer ήταν αντιμέτωπες στην αγορά με τα εμβόλιά τους έναντι του RSV για ενήλικες από 60 ετών και άνω, οι οποίοι μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο, μετά από τη σύσταση του γιατρού τους.

Η Moderna έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για το εμβόλιο, mRESVIA, για την ίδια ηλικιακή ομάδα τον περασμένο μήνα.

Εκτός από την καθοδήγηση των ιατρών ως προς τον εμβολιασμό που χρειάζονται οι ασθενείς, οι συστάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τα εμβόλια είναι σημαντικές για τον καθορισμό της ασφαλιστικής κάλυψης στις ΗΠΑ. Οι άνθρωποι που καλύπτονται από το πρόγραμμα Medicare της κυβέρνησης των ΗΠΑ λαμβάνουν δωρεάν προτεινόμενα εμβόλια.

Η GSK έλαβε έγκριση από τον FDA νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να επεκτείνει τη χρήση του εμβολίου της σε άτομα ηλικίας 50 έως 59 ετών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από την ασθένεια, αλλά η επιτροπή ανέβαλε την έγκριση της χρήσης του εμβολίου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Η ομάδα εργασίας της επιτροπής είπε ότι η ισορροπία κινδύνου και οφέλους για τον εμβολιασμό σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι πιο αβέβαιη.

Πέρυσι, η GSK κέρδισε τα δύο τρίτα της αγοράς, κυρίως λόγω των συμβολαίων της με φαρμακεία λιανικής. Οι αναλυτές είχαν προτείνει ότι η διευρυμένη διαθεσιμότητα του εμβολίου RSV σε νεότερους ενήλικες θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της ηγετικής θέσης της εταιρείας φέτος.

Ο RSV, ο οποίος συνήθως προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, είναι η κύρια αιτία πνευμονίας σε νήπια και ηλικιωμένους, προκαλώντας 177.000 νοσηλεία και 14.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως.

Οι αναλυτές, κατά μέσο όρο, αναμένουν την επόμενη χρονιά πωλήσεις 1,59 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το εμβόλιο RSV της GSK, 1,47 δισεκατομμύρια δολάρια για της Pfizer και 370 εκατομμύρια δολάρια για της Moderna.

Η Moderna παρουσίασε δεδομένα που έδειξαν ότι το εμβόλιό της, mRESVIA, είχε 50% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη του RSV για 18 μήνες, χαμηλότερη από αυτή που έδειξαν προηγουμένως η GSK και η Pfizer στις κλινικές τους δοκιμές.

Η Moderna είχε επισημάνει προηγουμένως να μη γίνονται συγκρίσεις της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της με εκείνα των ανταγωνιστών της, σημειώνοντας ότι οι δοκιμές δεν αντίστοιχες, καθώς χρησιμοποιούσαν διαφορετικά κριτήρια περιπτώσεων για τη νόσο του RSV.

Στις κλινικές τους δοκιμές, φέτος, το εμβόλιο RSV της GSK, Arexvy, ήταν 78% αποτελεσματικό στην πρόληψη του σοβαρού RSV και το Abrysvo της Pfizer ήταν 78% αποτελεσματικό.

Οι ενήλικες που έχουν ήδη κάνει το RSV εμβόλιο δεν συνιστάται να το επαναλάβουν φέτος, ανέφερε το CDC.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης