Η ψωρίαση απασχολεί καθημερινά πάνω από 125 εκατομμύρια ανθρώπους, παγκοσμίως, οι οποίοι ζουν με αυτή τη χρόνια δερματική πάθηση.
Είναι γεγονός ότι η καθημερινότητά τους επηρεάζεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, όχι μόνο σωματικά, αλλά και κοινωνικά, συναισθηματικά και οικονομικά. Η LEO Pharma, ειδική στην κλινική δερματολογία, έχει αφιερώσει δεκαετίες έρευνας και ανάπτυξης για τη φροντίδα των ατόμων με δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση. Γι’ αυτό και στις 29 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης, επέλεξε να υλοποιήσει μια σειρά από ενέργειες, με στόχο την ενημέρωση και την υποστήριξη των ασθενών με ψωρίαση.
Με κεντρικό μήνυμα #everydaypsoriasis, μπορείτε να βρείτε μια σειρά από animated videos με πρωταγωνιστές τους άτομα που πάσχουν από ψωρίαση, οι οποίοι διηγούνται τις δικές τους προσωπικές ιστορίες, περιγράφοντας τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά.
Παράλληλα, συνεχίζεται η πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ψωρίαση «Ώρα να το ξεκαθαρίσουμε», με βασικό όχημα ένα video 40’’ και πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό Αντώνη Λουδάρο. Ειδικά φέτος, είναι σημαντικό τα άτομα με ψωρίαση να επισκεφθούν και να εμπιστευτούν τον δερματολόγο τους γιατί βγαίνουν συνεχώς νέα δεδομένα, και μαζί να βρουν τη θεραπεία που τους ταιριάζει.
Αν όλα όσα βλέπετε σας φαίνονται γνώριμα, είναι η σειρά σας να μιλήσετε ανοιχτά για την ψωρίαση! Είναι ευκαιρία να μοιραστείτε όλα όσα εσείς αντιμετωπίζετε καθημερινά, από αυτή την εξουθενωτική δερματική νόσο, με την οικογένειά σας, τους φίλους σας, τους συναδέλφους σας. Μπείτε στο #everydaypsoriasis και μοιραστείτε τις δικές σας εμπειρίες. Ήρθε η στιγμή να το ξεκαθαρίσουμε! Όσο περισσότεροι γνωρίζουν πώς σας επηρεάζει η ψωρίαση, τόσο καλύτερα μπορούν να σας υποστηρίξουν!
Όσο για όλους τους υπόλοιπους, η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθουμε 3 βασικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζαμε για αυτή τη νόσο:
1. Δεν είναι μεταδοτική
Στην ψωρίαση, τα δερματικά κύτταρα ανανεώνονται με πιο γρήγορο ρυθμό από το κανονικό. Γι’ αυτό, δημιουργούνται σκληρά στην αφή «μπαλώματα», οι ψωριασικές πλάκες, που αποβάλλονται από το σώμα με τη μορφή νιφάδων ή λεπιών και προκαλούν φαγούρα. Αυτός είναι ένας λόγος που πολύς κόσμος νομίζει ότι είναι μεταδοτική. Αλλά δεν είναι!
2. Δεν αφορά μόνο το δέρμα
Αν και η νόσος φαίνεται ότι επηρεάζει μόνο το δέρμα -συμπεριλαμβανομένου και του τριχωτού της κεφαλής- είναι πολλά περισσότερα από μια ασθένεια του δέρματος.
3. Αντιμετωπίζεται! Μπορεί να μην υπάρχει ίαση, αλλά υπάρχουν θεραπείες!
Αν και αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ίαση για την ψωρίαση, είναι διαθέσιμα πολλά και διαφορετικά είδη θεραπειών που βοηθούν στην καλύτερη διαχείρισή της και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο.
Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε, ζει με ψωρίαση, ενημερωθείτε σήμερα από τον δερματολόγο σας για να βρείτε μαζί τη θεραπεία που σας ταιριάζει.
Γιατί υπάρχει λύση!
Ελάτε να το ξεκαθαρίσουμε! Μάθετε περισσότερα εδώ
Πηγή: iefimerida.gr