Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου με τους επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων μελών της διεθνούς ομοσπονδίας φαρμακευτικών βιομηχανιών και ενώσεων (IFPMA)

Blog

Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου με τους επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων μελών της διεθνούς ομοσπονδίας φαρμακευτικών βιομηχανιών και ενώσεων (IFPMA)

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιχειρηματική πραγματικότητα στην Ελλάδα και δήλωσε την προθυμία της Ελλάδας να συνεργαστεί για να προωθηθεί η καινοτομία των βιοεπιστημών στην Ελλάδα:

“Συναντήθηκα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA). Η προώθηση της καινοτομίας των βιοεπιστημών στην Ελλάδα είναι ένας από τους τομείς στους οποίους θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση.
Βρισκόμαστε σε ένα σύνθετο περιβάλλον. Πρέπει να παρέχουμε στους πολίτες πρόσβαση τόσο σε καινοτόμα όσο και σε γενόσημα φάρμακα στην καλύτερη δυνατή τιμή, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα προστατευτούμε από διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την καινοτομία και να προσφέρουμε στις εταιρείες που επενδύουν στη δημιουργία νέων φαρμάκων την απαραίτητη προβλεψιμότητα για να διαθέσουν σημαντικούς πόρους προς την ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμάκων”.

Ο πρόεδρος της IFPMA και διευθύνοντος δυμβούλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά  αναφέρθηκε στην ετήσια συνάντηση διευθυνόντων συμβούλων  των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών στον κόσμο, που είναι μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων στην Ελλάδα. «Ένας από τους λόγους για τους οποίους ερχόμαστε στην Ελλάδα είναι ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την καινοτομία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι μία από τις χώρες που θεωρούμε ότι παίρνει πολύ σαφείς θέσεις όσον αφορά σημαντικές πτυχές της προώθησης της καινοτομίας, όπως η πνευματική ιδιοκτησία, η πρόσβαση στα φάρμακα. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα με την επίσκεψή μας εδώ, σε αυτή τη χώρα, πόσο ευχαριστημένοι είμαστε και πόσο θα θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί σας» υπογράμμισε ο κ. Μπουρλα. Όπως ο ίδιος ανέφερε ότι περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν πέρυσι σε Έρευνα και Ανάπτυξη από τη φαρμακοβιομηχανία, κυρίως από τις εταιρείες που εκπροσωπούνται εδώ. Σε αυτό το στάδιο, η μερίδα του λέοντος αυτών των επενδύσεων παραμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν από 20 χρόνια, η διαφορά στις επενδύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης ήταν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σε γενικές γραμμές ήταν στο ίδιο επίπεδο. Το 2023 πιθανότατα θα υπερβεί τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια υπέρ των ΗΠΑ.  Ο κ. Μπουρλά έκανε λόγο για «μια χαμένη ευκαιρία για την Ευρώπη».

Επίσης είπε ότι  η χώρα μας έχει μικρό μερίδιο στις επενδύσεις των φαρμακευτικών εταιρειών στον τομέα της έρευνας, καλώντας να δοθούν ευκαιρίες στην Ελλάδα για την έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής έρευνας. Στους παράγοντες συμπεριέλαβε τις  πολιτικές υπέρ της καινοτομίας και ιδιαίτερα τη προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και στην προστασία της επένδυσης . Ο κ. Μπουρλα υπενθύμισε ότι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου δεν πέρασε η πρόταση για άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο κ. Μπουρλά είπε σχετικά: «Βεβαίως, παράγοντες όπως η πρόσβαση σε φάρμακα σε τιμές που ανταμείβουν την καινοτομία είναι επίσης κάτι που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν όταν αποφασίζουμε για τις επενδύσεις μας. Και οι κανονισμοί που μπορούν να διευκολύνουν την κλινική έρευνα και να απομακρύνουν γραφειοκρατικά εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν, είναι επίσης κάτι εξαιρετικά σημαντικό».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, σχετικά με την ευρωπαϊκή ατζέντα υποστήριξε ότι «τα ζητήματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα βρίσκονται στο επίκεντρο των προεκλογικών μας τοποθετήσεων ενόψει των ευρωεκλογών. Το λέω αυτό γιατί για εμάς, για την κυβέρνησή μου, αλλά και για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αυτό πρέπει να είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας για τον επόμενο ευρωπαϊκό εκλογικό κύκλο. Χάνουμε την ανταγωνιστικότητά μας στην Ευρώπη, αποτυγχάνουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις αιχμής, υστερούμε σε κορυφαίους δείκτες καινοτομίας, σίγουρα σε σχέση με τις ΗΠΑ, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα ασκήσει μεγάλη πίεση στα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: ” Έρχονται δύο εκθέσεις οι οποίες θα συζητηθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αφορούν στην ανταγωνιστικότητα και τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, που κατά τη γνώμη μας έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο πιστεύουμε μερικές φορές”.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού Γιάννης Μαστρογεωργίου, ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθηγητής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο Πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ καθηγητής Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας, ο Αντιπρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ Αριστείδης-Θωμάς Δοξιάδης, το μέλος της ομάδας εργασίας «A Roadmap for Creating an Innovation-Based Biopharma Industry in Greece» Σίμος Συμεωνίδης και ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Πηγή: allabouthealth.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης