Blog
Blog
Τι «απαντούν» οι μεγάλες φαρμακευτικές απέναντι στην απειλή δασμών

Όπως είπε, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει με έναν χαμηλό δασμό, δίνοντας στη φαρμακοβιομηχανία ένα χρονικό περιθώριο περίπου ενός έτους για να αναδιοργανώσει την παραγωγή της, προτού εφαρμοστούν σημαντικά υψηλότεροι δασμοί.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, οι δύο φαρμακευτικοί κολοσσοί Johnson & Johnson και Novartis παρουσίασαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα την αυξημένη πίεση από δημοσιογράφους και αναλυτές για το πώς σκοπεύουν να διαχειριστούν το ενδεχόμενο των δασμών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Johnson & Johnson, Joaquin Duato, προσπάθησε να απομακρύνει τη συζήτηση από την αβεβαιότητα των δασμών, επικεντρώνοντας στην αναπτυξιακή δυναμική που προσφέρουν οι φορολογικές πολιτικές της νέας κυβέρνησης, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήρισε ως κινητήριο μοχλό για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και επενδύσεων στις ΗΠΑ. Όπως ανέφερε, χάρη σε αυτές τις πολιτικές, η εταιρεία δεσμεύεται να επενδύσει 55 δισεκατομμύρια δολάρια εντός τετραετίας για να μπορέσει να παράγει στο αμερικανικό έδαφος όλα τα φάρμακα που προορίζονται για την εγχώρια αγορά.
Αναφορικά με τον οικονομικό αντίκτυπο των ήδη επιβληθέντων δασμών και των αντίποινων από άλλες χώρες, ο οικονομικός διευθυντής της J&J, Joseph Wolk, δήλωσε ότι η εταιρεία αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της, εκτιμώντας ότι οι συνολικές επιβαρύνσεις για το 2025 θα ανέλθουν στα 200 εκατ. δολάρια — το ήμισυ από τα 400 εκατ. που είχαν αρχικά προβλεφθεί. Μάλιστα, επεσήμανε πως η επίπτωση περιορίζεται στον κλάδο ιατρικής τεχνολογίας (MedTech), με την εταιρεία να σχεδιάζει επαναεπένδυση του οικονομικού περιθωρίου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων προϊόντων και ενδείξεων.
Σημαντικό πλήγμα
Από την πλευρά της, η Novartis χαρακτήρισε την πιθανή επιβολή δασμών ως “σημαντικό πλήγμα”, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες προσαρμογής εντός του χρονοδιαγράμματος των 12-18 μηνών που ανέφερε ο Τραμπ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής φαρμακευτικής, Vas Narasimhan, εξήγησε ότι η πλήρης μεταφορά παραγωγής ενός φαρμάκου από μια χώρα σε άλλη απαιτεί συνήθως τρία έως τέσσερα χρόνια, εξαιτίας των αυστηρών ρυθμιστικών και τεχνικών απαιτήσεων. Παρόλα αυτά, η Novartis επιταχύνει τις διαδικασίες μεταφοράς παραγωγής προς τις ΗΠΑ και διατηρεί επαρκή αποθέματα για το υπόλοιπο του έτους, ενώ ενημερώνει συνεχώς την αμερικανική κυβέρνηση για τις επενδύσεις και την πρόοδο των σχεδίων της.
Σε κάθε περίπτωση, οι φαρμακευτικές επιχειρούν να παρουσιάσουν ένα ψύχραιμο και σίγουρο πρόσωπο εν μέσω αυξανόμενης γεωπολιτικής και εμπορικής πίεσης, διαβεβαιώνοντας τις αγορές ότι οι επενδύσεις συνεχίζονται, οι παραγωγικές γραμμές προσαρμόζονται και η καινοτομία παραμένει ψηλά στην ατζέντα τους.
Πηγή: healthpharma.gr