Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Τι αλλάζει για τους ασθενείς με τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ – Οι κίνδυνοι και οι δικλείδες ασφαλείας που μπορεί να παρακαμφθούν

Blog

Τι αλλάζει για τους ασθενείς με τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ – Οι κίνδυνοι και οι δικλείδες ασφαλείας που μπορεί να παρακαμφθούν

Αλλάζει άρδην χαρακτήρα το δημόσιο σύστημα υγείας μετά και τη νέα απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να επιτρέψει τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ.

Προηγήθηκαν τα απογευματινά χειρουργεία στα οποία οι ασθενείς για να χειρουργηθούν το απόγευμα σε δημόσιο νοσοκομείο, θα πρέπει να πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους ενώ πλέον οι νοσοκομειακοί γιατροί θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο στις αρχές του επόμενου μήνα αφού θα παραμείνει στη δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 19 Μαρτίου. Οι αλλαγές που φέρνουν οι ρυθμίσεις του Άδωνι Γεωργιάδη αλλάζουν πλήρως τον χαρακτήρα του ΕΣΥ, αφού για πρώτη φορά από συστάσεώς του επιτρέπεται το ιδιωτικό έργο στους γιατρούς που παραμένουν όμως με μονιμότητα στο σύστημα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τις δικλείδες ασφαλείας που προβλέπονται ώστε να μην καταστρατηγηθεί ο νέος νόμος από τους γιατρούς του ΕΣΥ, φαίνεται ότι αυτές μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν εντός και εκτός νοσοκομείων.

Τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ και οι «μαύρες τρύπες»
Στη διάταξη προβλέπονται και προϋποθέσεις με στόχο να μην παροτρύνουν οι γιατροί τους ασθενείς του ΕΣΥ να πηγαίνουν στα ιδιωτικά τους ιατρεία ή στον ιδιωτικό τομέα για να χειρουργηθούν.

Βέβαια οι δικλείδες αυτές μπορούν εύκολα να καταστρατηγηθούν με την καταβολή «μαύρου χρήματος» από τους ασθενείς και με την …υπόγεια συνεννόηση για δήθεν επίσπευση των διαδικασιών. Κάτι που θεωρείται εξαιρετικά σύνηθες στο σύστημα υγείας αφού καθημερινά παρακάμπτονται οι ουρές αναμονής με ένα απλό φακελάκι.

Πάντως η παραχώρηση του δικαιώματος για ιδιωτικό έργο στους γιατρούς του δημοσίου, θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τα παλιά ΙΚΑ όπου εργάζονταν γιατροί με δικαίωμα και σε εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Τις εποχές εκείνες μάλιστα και μέχρι το 2014 οπότε και τους ετέθη το δίλημμα να αποφασίσουν εάν θα επιλέξουν το ιδιωτικό τους ιατρείο ή το δημόσιο, οι περισσότεροι παρέπεμπαν τους ασθενείς στα ιατρεία τους και περιορίζονταν σε μία απλή συνταγογράφηση στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

Μάλιστα φρόντιζαν να «εξετάζουν» τους ασθενείς μέσα σε ελάχιστα λεπτά ενώ τις περισσότερες φορές δημιουργούνταν ουρές αναμονής που ξεκινούσαν από τις 6 το πρωί, με ηλικιωμένους να περιμένουν σε ουρές για να εξυπηρετηθούν.

Με το σύστημα αυτό τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ είχαν μετατραπεί ουσιαστικά σε συνταγογραφικά κέντρα χωρίς καμία μέριμνα για την υγεία των πολιτών.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις
Πάντως με βάση το νομοσχέδιο που προωθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι οι εξής για την άσκηση του ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ

Η χορήγηση της ανωτέρω άδειας άσκησης του ιδιωτικού έργου παρέχεται υπό τις προϋποθέσεις:

i) της μη άσκησης κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου, Κέντρου Υγείας και κάθε διασυνδεόμενης με αυτό Μονάδας Υγείας από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου, και

ii) ii) της μη διατάραξης, διαφοροποίησης ή παραβίασης της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργίας και των εφημεριών του Νοσοκομείου ή της αντίστοιχης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων.

Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη:

α) για τους ιατρούς του παθολογικού τομέα, ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής/κέντρου υγείας,

β) για τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα, ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής και

γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, το σύνολο των πράξεων του τμήματος.

Οι «ποινές» στους παραβάτες
Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπονται και ποινές για όσους δεν τηρούν τους κανόνες, όχι και ιδιαιτέρως σκληρές αφού μπορεί απλά να τους αφαιρεθεί πλήρως το δικαίωμα για ιδιωτικό έργο.
Ειδικότερα προβλέπεται:

δ) Η παράβαση των όρων και προϋποθέσεων της άνω διαδικασίας συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της περ.

ε) της παρ. 1 του άρθρου 77 του ν. 2071/1992 και της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας της περ.

ε) της παρ. 1 του άρθρου 107 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και συνεπάγεται, εκτός από την άμεση ανάκληση της άδειας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου, την άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου και την άμεση καταγγελία της σύμβασης παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τον συμβαλλόμενο πάροχο αζημίως.

Επιπλέον, η παράβαση των όρων και προϋποθέσεων της άνω διαδικασίας, συνεπάγεται την απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της υποπερ. αβ) για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών.

Σε περίπτωση πρώτης υποτροπής, η χρονική διάρκεια της απαγόρευσης εκτείνεται σε δύο (2) έτη και σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, επέρχεται οριστική απώλεια του δικαιώματος. Η κύρωση της απαγόρευσης υποβολής νέας αίτησης επιβάλλεται με απόφαση του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου και μετά από έγγραφη κλήση του ιατρού να υποβάλει τις αντιρρήσεις του μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτόν της κλήσης. Η επιβολή κύρωσης σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια, λαμβάνεται υπόψη σε κάθε κρίση και αξιολόγηση του ιατρού, όταν πρόκειται για ιατρό του ΕΣΥ.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης