Αισιόδοξα είναι τα πρώτα στοιχεία από την Παρηγορητική χρήση ρεμδεσιβίρης (remdesivir) σε ασθενείς με Covid-19, σύμφωνα με δημοσίευμα στο περιοδικό “The New England Journal of Medicine” στις 10 Απριλίου, από τους Grein και διεθνή ομάδα επιστημόνων. Η δημοσίευση αφορά στα αποτελέσματα από την παρηγορητική χρήση ρεμδεσιβίρης σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς με COVID-19.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε το «πράσινο φως» εκδίδοντας την 3η Απριλίου θετική οδηγία σχετικά με την παρηγορητική χρήση της ρεμδεσιβίρης σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς με COVID-19 που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης. Σημειώνεται ότι αυτές τις περιπτώσεις ασθενών εμφανίζεται θνητότητα τουλάχιστον 50%.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί ειδικές θεραπείες με καθορισμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια για τη θεραπεία του COVID-19. Δεδομένου ότι υπάρχει απειλητική για τη ζωή ασθένεια που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά με οποιοδήποτε φάρμακο που έχει εγκριθεί επί του παρόντος, πληρούνται τα κριτήρια για την παρηγορητική χρήση, όπως τονίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Αναλυτικότερα, στην αρχή του προγράμματος, 30 ασθενείς από τους 53 (57%) έλαβαν μηχανικό αερισμό και 4 (8%) έλαβαν εξωσωματική οξυγόνωση μέσω μεμβράνης.
Κατόπιν του πρώτου δεκαπενθήμερου παρακολούθησης (18 ημέρες), 36 ασθενείς (68%) εμφάνισαν βελτίωση ως προς την ανάγκη υποστήριξης σε οξυγόνο, συμπεριλαμβανομένων 17 από τους 30 ασθενείς (57%) που έλαβαν μηχανικό εξαερισμό και οι οποίοι αποσωληνώθηκαν.
Σημειώνεται ότι σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες του προγράμματος 25 ασθενείς (47%) έλαβαν εξιτήριο, ενώ 7 ασθενείς (13%) πέθαναν.
Ειδικότερα, μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας 18% (6 στους 34) σημειώθηκε μεταξύ των ασθενών που έλαβαν μηχανικό αερισμό και μικρότερο, της τάξεως του 5% (1 στους 19) μεταξύ εκείνων που δεν έλαβαν μηχανικό αερισμό.
Άξιο λόγου είναι ότι στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος 22 ασθενείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη 22 στην Ευρώπη ή στον Καναδά και 9 στην Ιαπωνία.
Παρά τα θετικά πορίσματα οι επιστήμονες εξηγούν ότι ο τελικός καθορισμός της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του φαρμάκου ρεμδεσιβίρη απαιτεί τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές μελέτες που αναμένεται να ανακοινωθούν τους προσεχείς μήνες.
Πηγή: virus.com.gr