Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Θεόδωρος Τρύφων στο HealthReport.gr: Απαιτείται άμεσα αναπροσαρμογή της δημόσιας δαπάνης για τα φάρμακα

Blog

Θεόδωρος Τρύφων στο HealthReport.gr: Απαιτείται άμεσα αναπροσαρμογή της δημόσιας δαπάνης για τα φάρμακα

Τι λέει ο Πρόεδρος των Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ) στο HealthReport.gr για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα στα φάρμακα

Άμεσες αλλαγές στα φάρμακα αλλά και στην πολιτική που ακολουθείται, ζητά από το υπουργείο Υγείας ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων.

Ο κ.Τρύφων μιλώντας στο HealthReport.gr επισημαίνει ότι πρέπει άμεσα να γίνουν 3 βασικές κινήσεις στον τομέα των φαρμάκων ώστε να μπορέσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να ανταπεξέλθει και στις νέες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται με την ενεργειακή κρίση.

Τι πρέπει να αλλάξει άμεσα

Ο Θεόδωρος Τρύφων υπογραμμίζει ότι θα πρέπει άμεσα να αυξηθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, καθώς όπως σημειώνει παραμένει ίδια την τελευταία δεκαετία την ώρα όμως που έχουν μπει νέες θεραπείες στην αγορά.

Ο κ.Τρύφων τονίζει χαρακτηριστικά στο HealthReport.gr:
«Δεν μπορεί την τελευταία δεκαετία και με αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού, το κονδύλι της φαρμακευτικής δαπάνης να παραμένει το ίδιο. Και όλα αυτά τη στιγμή που είμαστε ένας κλάδος που προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ζητούμε να γίνει αναπροσαρμογή της δημόσιας δαπάνης για τα φάρμακα σε σχέση με τον πληθωρισμό».

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας τονίζει ότι πρέπει να δοθεί συν 7% στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των ασθενών.

Παράλληλα επισημαίνει ότι τα φάρμακα που εισάγονται από το ΙΦΕΤ θα πρέπει να ενταχθούν σε διαφορετικό κωδικό καθώς όπως εξηγεί: «Τα φάρμακα που εισάγονται από το ΙΦΕΤ δεν σχετίζονται με τις ελληνικές εταιρείες. Ωστόσο εμείς επωμιζόμαστε το clawback (σ.σ.: υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης). Πρόκειται για ένα κονδύλι που κυμαίνεται από 90 έως 100 εκατ. ευρώ».

Τέλος ο κ.Θεόδωρος Τρύφων επισημαίνει ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν συνταγογραφικοί κανόνες, ώστε να υπάρχει έλεγχος της χορήγησης φαρμάκων. «Πρέπει άμεσα να οργανωθούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ώστε να γίνεται ορθολογική συνταγογράφηση» καταλήγει μεταξύ άλλων.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας μηνιαίως εκδίδονται περίπου 7,5 εκατ. συνταγές φαρμάκων.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης