Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Θάνος Πλεύρης: Μέχρι 15 Μαρτίου το ΕΣΥ θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία

Blog

Θάνος Πλεύρης: Μέχρι 15 Μαρτίου το ΕΣΥ θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία

Θάνος Πλεύρης: Έχουμε ύφεση της πανδημίας προς το παρόν, το καλοκαίρι δεν θα υπάρχουν παρά ελάχιστοι περιορισμοί στους εμβολιασμένους, 97% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι από την Όμικρον.

Η πανδημία είναι εδώ παρούσα, αν και βρίσκεται σε ύφεση συνολικά στην Ευρώπη, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης. Έχουμε μια αποκλιμάκωση σε όλους τους δείκτες, όπως και στους θανάτους. Φυσικά και είναι μεγάλο το νούμερο, αλλά γίνεται αποσυμφόρηση στους διασωληνωμένους. Το κομμάτι των κρουσμάτων παρουσιάζει μια συνεχή πτωτική πορεία και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περιορίζονται τα περιστατικά που στέλνονται στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα το Παίδων Πεντέλης επανέρχεται στην κανονική του λειτουργία και μέχρι 15 Μαρτίου το Εθνικό Σύστημα Υγεία θα λειτουργεί στην πλήρη του ανάπτυξη όπως πριν τον κορωνοϊό.

Λόγω της καλύτερης εικόνας που έχουμε στο ΕΣΥ, αρχίζουμε να περιορίζουμε τα περιστατικά τα οποία στέλναμε στον ιδιωτικό τομέα

Το σημαντικότερο, όμως, που αφορά τον πολίτη, είναι ότι τα νοσοκομεία επανέρχονται σε κανονική λειτουργία. Σήμερα το Παίδων Πεντέλης, για το οποίο είχε γίνει μεγάλη κουβέντα, επανέρχεται σε πλήρη, κανονική λειτουργία, ενώ αντίστοιχα και άλλα νοσοκομεία- όπως το Σισμανόγλειο- τα οποία είχαν διατεθεί αποκλειστικά για Covid περιστατικά, επιστρέφουν μέσα στις επόμενες ημέρες στην κανονική τους λειτουργία, Το αργότερο μέχρι την 15η Μαρτίου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα λειτουργεί όπως λειτουργούσε και πριν την κλιμάκωση της πανδημίας.

Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα επιδημιολογικά;

Η Δέλτα έχει υποχωρήσει πλήρως και αυτό είναι πολύ θετικό γιατί οι μεγάλοι αριθμοί στους διασωληνωμένους και στους θανάτους το διάστημα Νοεμβρίου- Ιανουαρίου, οφείλονταν στο κύμα της Δέλτα στην Ελλάδα, γεγονός που αντανακλάται στην μείωση των θανάτων και των διασωληνωμένων. Άνω του 97% έχουμε Όμικρον στην χώρα. Πρόκειται για μια παραλλαγή με πιο ελαφριά νόσηση, αλλά μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αυτή η παραλλαγή είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τους πολίτες άνω των 70. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δοθεί λάθος μήνυμα. Πράγματι έχουμε μία μετάλλαξη η οποία στα χαρακτηριστικά της είναι πιο ήπια από τη Δέλτα, αλλά δεν είναι γρίπη, δεν είναι κρυολόγημα.

Η πανδημία συνεχίζεται, κανένας εφησυχασμός

Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την πανδημία. Υπάρχει έντονη εκτίμηση από τους ειδικούς ότι από το φθινόπωρο μπορεί να επανέλθει ισχυρό κύμα, ακόμη και αν δεν υπάρχουν νέες μεταλλάξεις. Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Πάντα θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που είμαστε τώρα, αλλά και πάλι δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε τελείως.

Τι θα γίνει στον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι;

Πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι, οι εμβολιασμένοι και με την ενισχυτική δόση, στην πραγματικότητα θα είναι πολύ κοντά κανονικότητα, εφόσον συνεχιστεί η πορεία που βλέπουμε στα μαθηματικά μοντέλα, διότι αυτή τη στιγμή έχουμε και σημαντική εμβολιαστική κάλυψη. Έχουμε φτάσει στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και αυτό επιτεύχθηκε και με μέτρα υποχρεωτικότητας, τα οποία είχαν πολιτικό κόστος και για τον Υπουργό και για την Κυβέρνηση, υπό την έννοια ότι δεν είναι ευχάριστο να λες σε έναν άνθρωπο ότι θα πληρώνει διοικητικό πρόστιμο.. Έχουμε 84% εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων και πολύς κόσμος έχει νοσήσει, άρα βλέπουμε μία φθίνουσα πορεία.

Έχει μείνει η μάσκα που θεωρώ ότι είναι ένας ήπιος περιορισμός και ήδη η Επιτροπή το συζητάει να αρθεί στους εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, ορθώς και κατά τη δική μου εκτίμηση δεν έχει γίνει ακόμα, επειδή έχουμε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και δεν θέλαμε να δοθεί λάθος μήνυμα. Θα υπάρχει μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, που θεωρούμε ότι είναι ένας ήπιος περιορισμός και η Επιτροπή θα κρίνει πόσο πρέπει να υπάρχει. Όλα τα πρωτόκολλα που έρχονται και από το Υπουργείο Τουρισμού είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα.

Εκεί που ανοίγει μια κουβέντα, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι οι περιορισμοί που θα υπάρχουν στους ανεμβολίαστους. Εμείς, ως χώρα, πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνουν αυτοί οι περιορισμοί σε όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιάζονται. Όσον αφορά τα τεστ, το αμέσως προσεχές διάστημα συνολικά η Ευρώπη θα αλλάξει την πολιτική της και τα τεστ θα είναι πιο στοχευμένα. Αναφορικά με την καραντίνα, έχουμε ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, το οποίο ακολουθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Κύματα κάνει η πανδημία και φαίνεται ότι μπαίνουμε σιγά–σιγά στην ύφεση. Η ζωή μας θα είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα και αυτό είναι σημαντικό και για τον τουρισμό.

Το πρόστιμο των 100 είχε αποτέλεσμα

Τον Σεπτέμβριο ήμαστε στο 67% στον ενήλικο πληθυσμό, τώρα είμαστε στο 84% μετά την υποχρεωτικότητα. Όπως και με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς,  δεν είμαστε δογματικοί ως προς το πρόστιμο. Ωστόσο, το πρόστιμο λειτούργησε ως επιπλέον κίνητρο για να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού. Είναι στο τραπέζι όλα, ακόμα και η επιστροφή του προστίμου σε όσους αποφασίσουν να εμβολιαστούν.

Πηγή: healthweb.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

KΛΕΙΣΙΜΟ
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης

ΣΥΝΔΕΣΗ

KΛΕΙΣΙΜΟ

Scroll To Top
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.