Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο «Περί υγείας» δίνει τη δική του επιστημονική προσέγγιση για το πολυπόθητο εμβόλιο, την εποχικότητα του ιού και τη συνύπαρξη της γρίπης με τη νόσο COVID-19.
– Κύριε καθηγητά, ποια είναι η άποψή σας για την πορεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας;
Είναι πλέον σαφές, ότι το καλοκαίρι δεν επιβραδύνει ομοιόμορφα την εξάπλωση του ιού. Στις περιοχές που θα γίνουν πιο ψυχρές το δεύτερο εξάμηνο του 2020, είναι πιθανό να αυξηθεί η μετάδοση. Πολλοί ανθρώπινοι αναπνευστικοί ιοί, όπως της γρίπης, άλλοι ανθρώπινοι κορωνοϊοί και ο αναπνευστικός
συγκυτιακός ιός (RSV) ακολουθούν εποχικές μεταβολές που οδηγούν σε χειμερινές εξάρσεις. Είναι πιθανό, λοιπόν, ο SARS-CoV-2 να ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο.
Ο ξηρός, χειμερινός αέρας αυξάνει τη σταθερότητα και τη μετάδοση των αναπνευστικών ιών και η άμυνα του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να επηρεαστεί με την εισπνοή ξηρού αέρα. Επιπλέον, σε ψυχρότερες καιρικές συνθήκες, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μείνουν σε κλειστούς χώρους, όπου η μετάδοση των ιών μέσω σταγονιδίων είναι μεγαλύτερη. Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι η εποχιακή διακύμανση είναι πιθανό να επηρεάσει την εξάπλωση του ιού και να καταστήσει δυσκολότερο τον έλεγχό του στο βόρειο ημισφαίριο το χειμώνα.
Ο έλεγχος της λοίμωξης και η διατήρηση των καθημερινών νέων κρουσμάτων σε σταθερά χαμηλά επίπεδα σίγουρα θα προσφέρει αίσθημα ασφάλειας. Αυτό, βέβαια, για να επιτευχθεί είναι απαραίτητη η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και σωματικής απομάκρυνσης, ώστε να αποτραπεί η ευρεία μετάδοση της λοίμωξης COVID-19.
– Πόσο κοντά βρισκόμαστε στο πολυαναμενόμενο εμβόλιο;
Συγκεκριμένες πτυχές της διαδικασίας ανεύρεσης ενός νέου εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 καθιστούν δυσχερή την ακριβή πρόβλεψη για το πότε το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται: Πρώτον, η δυνατότητα του εμβολίου να παράγει αντισωματική απάντηση για επαρκές χρονικό διάστημα (το χρονικό διάστημα των τριών μηνών δεν κρίνεται επαρκές). Δεύτερον, η ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Και τρίτον, η δυνατότητα μαζικής παραγωγής σε ευρεία κλίμακα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε παγκόσμια κλίμακα. Με την ανακοίνωση των αρχικών αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών φάσης 3, θα μπορέσουμε να έχουμε ακριβέστερη πρόβλεψη για το χρονικό ορίζοντα διάθεσης των εμβολίων στην αγορά, καθώς και σημαντικά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους και τη διάρκεια της ανοσιακής απάντησης. Είναι πολύ πιθανό ο ιός SARS-CoV-2 να παρουσιάζει εποχική διακύμανση και να απαιτούνται αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου σε ετήσια βάση.
– Σας ανησυχεί η συνύπαρξη της γρίπης και της νόσου COVID-19; Θεωρείτε πως το εμβόλιο της γρίπης φέτος πρέπει να γίνει σε όλους;
Η πιθανή συνύπαρξη μιας επιδημίας γρίπης με την πανδημία COVID-19 σαφώς προκαλεί παγκόσμιο προβληματισμό ως προς τις εφεδρείες του συστήματος υγείας κάθε χώρας να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης. Και σε αυτό τον τομέα σημαντικό ρόλο έχουν τα μέτρα πρόληψης.
Η προσωπική υγιεινή, η χρήση μάσκας και η σωματική απομάκρυνση θα αποτρέψουν όχι μόνο την εκτεταμένη μετάδοση του SARS-CoV-2, αλλά και του ιού της εποχικής γρίπης. Επιπλέον, ο καθιερωμένος ετήσιος εμβολιασμός για τη γρίπη είναι ακόμα πιο σημαντικός τη φετινή περίοδο και θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε όλες τις ευπαθείς ομάδες, καθώς και στους υγειονομικούς υπαλλήλους, αλλά και σε όσους διαμένουν ή φροντίζουν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
– Η νόσος COVID-19, μπορεί να χειροτερέψει την υγεία μας τα επόμενα χρόνια;
Οπως όλες οι λοιμώξεις, έτσι και η νόσος COVID-19 μπορεί να έχει τόσο άμεσες όσο και απώτερες επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που εμφανίζουν κλινικά ή και υποκλινικά σημεία εμμένουσας βλάβης οργάνων, όπως στην καρδιά και τους πνεύμονες, αρκετό καιρό μετά την ύφεση των συμπτωμάτων της λοίμωξης COVID-19 και της αρνητικοποίησης της δοκιμασίας PCR για SARS-CoV-2. Σημαντική επιβάρυνση εμφανίζουν βεβαίως οι ασθενείς με συμπαρομαρτούντα νοσήματα, όπως καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια.
– Εκτός από το εμβόλιο, με ποιους άλλους τρόπους μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνα του ανοσοποιητικού μας;
Η αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος έγκειται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική σωματική άσκηση συνεισφέρουν ουσιαστικά στην αρμονική λειτουργία του ανοσοποιητικού. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19.
Συνέντευξη στον Θάνο Ξυδόπουλο
Πηγή: allabouthealth.gr