Blog
Blog
Θα διαρκέσει, πράγματι, τρεις εβδομάδες το lockdown; – Στα πόσα κρούσματα ημερησίως μπορεί να αρθεί η καραντίνα – Πότε βλέπουν ύφεση οι επιδημιολόγοι
Ο πρωθυπουργός, κατά την ανακοίνωση του lockdown, είπε πως τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 30 Νοεμβρίου. Και ότι «από Δεκέμβριο θα επανέλθουμε σε μία κανονικότητα».
«Θα πρέπει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «να ανοίγουμε ξανά την οικονομία με πολύ μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα για να μπορέσουμε να έχουμε Χριστούγεννα, τα οποία θα μοιάζουν έστω με αυτό που ζούσαμε κάθε χρόνο».
Θα “διασωθούν” τα Χριστούγεννα;
Η προσπάθεια «διάσωσης» των Χριστουγέννων, τόσο σε κοινωνικούς όσο και σε οικονομικούς όρους, είναι γνωστό επίσης πως αποτελεί στόχο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Γι αυτό και στην τελευταία τηλεδιάσκεψη κορυφής της ΕΕ αποφασίστηκε, με πρωτοβουλία Μέρκελ, να προχωρήσουν συντονισμένα τώρα όλες οι χώρες σε ολικά ή μερικά lockdown , με ορίζοντα έναν πιο «καθαρό» Δεκέμβριο.
Το ερώτημα όμως, και στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη είναι εάν αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι ρεαλιστικό, με δεδομένη την ραγδαία και εκθετική ταχύτητα εξάπλωσης του κορονοϊού.
“Θα δούμε αύξηση τις επόμενες δέκα ημέρες”
Οι ειδικοί είναι συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους. Και, κυρίως, προειδοποιούν πως παρά το lockdown τις επόμενες – αρκετές μέρες – θα δούμε τους αριθμούς των κρουσμάτων να αυξάνονται και το σύστημα Υγείας να πιέζεται.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας στο MEGA, προειδοποίησε πως τα κρούσματα θα αυξηθούν αυτή και την επόμενη εβδομάδα, καθώς πρόκειται για πολίτες που έχουν ήδη μολυνθεί.
«Δεν πρέπει να μας ανησυχήσει η πιθανότητα να βλέπουμε αύξηση τις επόμενες δέκα μέρες, αλλά μετά θα πρέπει να σταθεροποιηθεί και μετά να αρχίσει να μειώνεται».
“Τα μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν μετά από δύο εβδομάδες”
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τόνισε στο Open ότι «τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο θα αρχίσουν να αποδίδουν ύστερα από 15 μέρες. Οπωσδήποτε θα υπάρχει αύξηση.
Όμως εξαρτάται από τι κάναμε πριν 10 και 15 μέρες. Χρειαζόμαστε 15 – 20 μέρες. Από εκεί και πέρα εάν εφαρμόσουμε όλοι τα μέτρα θα τα πάμε πάρα πολύ καλά», πρόσθεσε. «Μετά από 20 μέρες θα ξεκινήσει μία μείωση κρουσμάτων. Εάν εφαρμοστούν από όλους μας τα μέτρα δεν θα χρειαστεί παράταση.
Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή το επόμενο διάστημα. Δεν θα καθαρίσουμε σε 20 μέρες. Τότε θα ξεκινήσει να υπάρχει μια μείωση κρουσμάτων εάν εφαρμοστούν τα μέτρα. Μην περιμένετε ότι από τη μια στιγμή στην άλλη τα πράγματα θα επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς».
“Η μείωση θα φανεί γύρω στα Χριστούγεννα”
Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαίδης εκτίμησε ότι θα περάσουμε τα 3.000 κρούσματα ημερησίως, θα επέλθει κορύφωση σε 15 με 20 ημέρες, και γύρω στα Χριστούγεννα θα δούμε την ουσιαστική μείωση.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της επιτροπής, Αναστασία Κοτανίδου, είπε ότι το τέλος του lockdown θα προταθεί όταν μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία – σε βαθμο τέτοιο που να μειωθούν και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 50%. Αυτό, σε γενικές γραμμές, σημαίνει ότι τα κρούσματα πρέπει να πέσουν κάτω από τα 1.000 ημερησίως.
Σε πολιτικό επίπεδο, ερωτήθηκε για αυτούς ακριβώς τους στόχους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και άφησε να εννοηθεί ότι για να πάμε σε «μια νέου τύπου κανονικότητα» θα πρέπει τα κρούσματα να πέσουν στα 300-400 ημερησίως (από 2.917 που είχαμε σήμερα).
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν απαιτείται χαμηλό τριψήφιο νούμερο, 300-400 κρούσματα ημερησίως, για άρση του lockdown, απάντησε ότι «γι’ αυτό μπήκαμε σε καραντίνα, πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε τέτοια νούμερα».
Ο ίδιος τόνισε πως η απόφαση πάρθηκε διότι η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα έμοιαζε με «τσουνάμι» που θα ήταν αδύνατο να ελεγχθεί.
Πηγή: economico.gr