Blog
Blog
Θ. Τρύφων στο 7ο Healthcare Transformation: Το επενδυτικό μέλλον της φαρμακοβιομηχανίας [βίντεο]
Στο πως μπορεί μια οικονομία στο σημερινό πολύπλοκο περιβάλλον να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας, παροχές και ασφάλιση, με παράλληλη αύξηση του ΑΕΠ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στο 7ο Healthcare Transformation, το μέλος του ΣΕΒ, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ELPEN, και Πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων.
Αναφέρθηκε στην ύπαρξη υπερκομματικού στόχου που αφορά την αύξηση του ΑΕΠ που πρέπει να γίνει και μέσω αύξησης επενδύσεων και η Ελλάδα να πάει σε ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες.
Με τον CoViD, όπως είπε, προέκυψε μεγάλη αποβιομηχάνιση και πολλά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων έφυγαν στην Ασία. Όπως απαρίθμησε χαρακτηριστικά, η Ευρώπη είχε 800 εργοστάσια το 2010, ενώ μόλις 400 το 2021.
Για τις εταιρείες που κράτησαν προσωπικό και επενδύουν, το επενδυτικό clowback δίνει, όπως ανέφερε, περίπου 25% της επένδυσης. Το άλλο 75% είναι κεφάλαια και ως εκ τούτου υπάρχει τεράστια χρηματοοικονομική πίεση.
Για το ζήτημα της γραφειοκρατίας, τόνισε πως είναι πολύ μεγάλη, ενώ υπάρχουν και πολλά κόστη ενέργειας και λειτουργίας.
Η “Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα”, υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Θεόδωρος Τρύφων. Οι εταιρείες πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν να είναι ευέλικτα και στοχευμένα.
Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, έχει μικρή αγορά. Η φαρμακοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια κάνει εντούτοις πολύ μεγάλη προσπάθεια να καλύψει το κενό της τελευταίας δεκαετίας με ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 6 δις.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ υπογράμμισε ότι υπάρχουν εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης, που είχαν 150-200 επιστήμονες και ανέπτυσσαν γενόσημα ή κάποια φάρμακα με διαφορετική μορφή και πήγαιναν σε άλλες χώρες και έκαναν εκεί την παραγωγή.
Πρόσθεσε ότι τώρα γίνεται επίσης επένδυση σε νέες τεχνολογίες.
Η παραγωγή είναι ένα σημαντικό στάδιο, αλλά και οι ελλείψεις φαρμάκων είναι σημαντικό θέμα. Αν δεν είχαν γίνει στρατηγικές συνεργασίες με προμηθευτές πρώτων υλών, θα υπήρχε τεράστιο θέμα.
Καλύφθηκαν, για παράδειγμα, κενά στην Γερμανία εισαγομένων φαρμάκων από Ινδία. Σημαντική λοιπόν, είπε ο Θεόδωρος Τρύφων, η παραγωγή αλλά εξίσου σημαντικό είναι να προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια όπου η έρευνα θα αποκτά προστιθέμενη αξία σε διαφορετικά στάδια από ένα απλό γενόσημο.
Σημαντική ήταν η αναφορά στην προσπάθεια της Demo στην Τρίπολη, που αφορά ως γνωστόν την ανέγερση νέου βιομηχανικού συγκροτήματος, το οποίο θα αποτελείται από τρεις μονάδες παραγωγής πρώτων υλών και τέσσερις μονάδες παραγωγής τελικών σκευασμάτων για νοσοκομεία .
Ένας μεγάλος κύκλος, όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, θα κλείσει μέχρι το 2027.
Αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη 10 νέες παραγωγικές μονάδες από το 2023 και μετά, 14 νέα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης, 2-3 πάρκα στο κομμάτι της καινοτομίας καθώς και συμπράξεις κάποιων ελληνικών μεσαίων εταιρειών.
Θα υπάρξουν αρκετές επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη καθώς πηγαίνουμε προς νέες κατηγορίες φαρμάκων (βιολογικοί παράγοντες, MRNA κ.λ.π), κατέληξε ο Θεόδωρος Τρύφων.
Πηγή: iatronet.gr