Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Τέλος τα περισσότερα μέτρα για τον κορονοϊό από το Σάββατο – Γιατί κατέληξαν στην απόφαση κυβέρνηση και επιστήμονες

Blog

Τέλος τα περισσότερα μέτρα για τον κορονοϊό από το Σάββατο – Γιατί κατέληξαν στην απόφαση κυβέρνηση και επιστήμονες

Τέλος μπαίνει από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στα περισσότερα μέτρα που ισχύουν για τον κορονοϊό, καθώς οι επιστήμονες της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας αποφάσισαν να δώσουν τελικά την έγκριση τους στην κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει στην άρση των περιορισμών.

Παρά τους αρχικούς προβληματισμούς των ειδικών επιστημόνων για την χαλάρωση των μέτρων στη χώρα που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των νέων κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, τελικώς είπαν το πολυπόθητο ναι για την κυβέρνηση ώστε να ανοίξει σταδιακά η χώρα από τα μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη παρέστη και ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης διαδικτυακά με δεδομένο ότι έχει βρεθεί θετικός στον κορονοϊό.

Τα μέτρα και οι πιέσεις της κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες το HealthReport.gr η κυβέρνηση εδώ και μέρες είχε αποφασίσει να καταργήσει τα περισσότερα μέτρα που ισχύουν στην εστίαση και την διασκέδαση προκειμένου τα καταστήματα να λειτουργήσουν κανονικά, με δεδομένο ότι όλους προηγούμενους μήνες υπήρχε περιορισμένη κίνηση λόγω της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ξετύλιξε σειρά επιχειρημάτων προς τους επιστήμονες της επιτροπής προκειμένου να τους πείσει να πουν το “ναι” και να επιτραπεί στους πελάτες να είναι όρθιοι σε καταστήματα της εστίασης και της ψυχαγωγίας.

Εξάλλου οι επιχειρηματίες της νύχτας είχαν θέσει το θέμα εδώ και πολύ καιρό στην κυβέρνηση ώστε να μπορέσουν τα καταστήματα να λειτουργήσουν κανονικά και χωρίς περιορισμούς. Πάντως οι ειδικοί επιστήμονες ενημέρωσαν την κυβέρνηση όπως υπογραμμίζουν καλά γνωρίζονται στο HealthReport.gr σχετικά με τους κινδύνους που έχει μία τέτοια απόφαση για τις επόμενες εβδομάδες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το πιο πιθανό είναι πως θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων έστω και της Mετάλλαξης Όμικρον που δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρή νοσηρότητα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι όσο θα οδεύουμε προς το Πάσχα, τόσο λιγότερα θα είναι τα μέτρα για τον κορονοϊό ώστε σιγά-σιγά και όσο θα πλησιάζει η τουριστική περίοδος να είναι απαλλαγμένη η χώρα από περιορισμούς ώστε να υπάρχει αυξημένη κίνηση στους καλοκαιρινούς προορισμούς.

Γήπεδα χωρίς πολλά μέτρα

Σε ό,τι αφορά στα γήπεδα και στην αύξηση της πληρότητας στο 50% από 10% που είναι μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχαν ιδιαίτερες διαφωνίες, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για ανοιχτούς χώρους και μπορούν να τηρηθούν τα πρωτόκολλα που ισχύουν. Σημειώνουν μάλιστα ότι είναι θέμα και ατομικής ευθύνης πλέον για το αν κανείς θα προστατευθεί από τον ιό ή όχι. Άλλωστε στις αθλητικές διοργανώσεις επιτρέπεται η είσοδος μόνο για εμβολιασμένους.

Οι εκδρομές

Τέλος μπαίνει όμως και στην απαγόρευση στις σχολικές εκδρομές τις οποίες στερήθηκαν οι μαθητές στο μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας.

Οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές πάντως θα μπορούν να ξεκινήσουν να γίνονται από την 1η Μαρτίου με βάση τις αποφάσεις των ειδικών.
Επρόκειτο για ένα αίτημα του υπουργείου Παιδείας που είχε υποβληθεί κεντρικά στην κυβέρνηση εδώ και καιρό, καθώς οι μαθητές έχουν στερηθεί τις εκδρομές τους τα τελευταία δύο χρόνια από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, επιτρέπεται εκ νέου, από την ημερομηνία έκδοσης της οικείας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η διεξαγωγή ημερήσιων εκπαιδευτικών εκδρομών, διδακτικών και εκπαιδευτικών επισκέψεων, σχολικών περιπάτων που ολοκληρώνονται εντός μιας ημέρας.

Από την 1η Μαρτίου θα δύναται να λάβει χώρα οποιαδήποτε σχολική εκδρομή ή επίσκεψη περιλαμβάνει και διανυκτέρευση. Οι εκδρομείς που θα συμμετέχουν στις πολυήμερες εκδρομές, συνοδοί εκπαιδευτικοί και μαθητές, εμβολιασμένοι ή μη, θα πραγματοποιούν rapid test 48 ώρες προ της αναχώρησης, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα πρέπει να διενεργούν τα τακτικά τεστ της εβδομάδας (self / rapid αναλόγως την περίπτωση), όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί .

Κατά τις εκδρομές/επισκέψεις θα πρέπει να τηρούνται τα ειδικότερα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στην εκάστοτε περίπτωση, π.χ. προϋποθέσεις μεταφορικού μέσου, εισόδου σε μουσεία κτλ.

Μειωμένη τηλεργασία και κανονικά τα συνέδρια

Ταυτόχρονα, από την άλλη εβδομάδα επανέρχονται και οι περισσότεροι εργαζόμενοι πίσω σε δια ζώσης εργασία, αφού η απόφαση των ειδικών και της κυβέρνησης προβλέπει στο 20% πλέον την τηλεργασία.

Οι επιστήμονες αποφάσισαν όμως και για τα συνέδρια τα οποία πλέον θα μπορούν να έχουν πληρότητα 100% αλλά μόνο με εμβολιασμένους, ενώ όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα μπορούν να τα παρακολουθούν διαδικτυακά.

Καρναβάλι χωρίς παρελάσεις

Σε ότι αφορά στις Απόκριες, οι καρναβαλικές παρελάσεις είχαν ήδη αποφασισθεί εδώ και μέρες από την κυβέρνηση ότι δεν θα πραγματοποιηθούν. Και αυτό προκειμένου να σωθεί το Πάσχα και να κάνουμε χωρίς μέτρα στο χωριό. Βέβαια με την απελευθέρωση της διασκέδασης είναι άγνωστο τι θα συμβεί.

Πάντως θα επιτρέπονται μόνο κάποιες οργανωμένες εκδηλώσεις του καρναβαλιού σε εσωτερικούς χώρους και μόνο για τους εμβολισμένους. Κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι ειδικοί.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

KΛΕΙΣΙΜΟ
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης

ΣΥΝΔΕΣΗ

KΛΕΙΣΙΜΟ

Scroll To Top
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.