Blog
Blog
Τελευταίες εξελίξεις στην περίθαλψη νεφρικής νόσου

Η περιτοναϊκή αιμοκάθαρση είναι μια θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας που πραγματοποιείται στο σπίτι για ασθενείς σε τελικό στάδιο νεφρικής νόσου (ESRD) και προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα που ενισχύουν τη φροντίδα των ασθενών. Προάγει την ανεξαρτησία, παρέχοντας στους ασθενείς μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς και τη δυνατότητα να ελέγχουν την πορεία της θεραπείας τους, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής τουςi. Τα βασικά οφέλη περιλαμβάνουν τη διατήρηση της υπολειπόμενης νεφρικής λειτουργίαςii, τη μείωση των επισκέψεων στο νοσοκομείο και τη δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης από επαγγελματίες υγείας.
Η εκδήλωση συγκέντρωσε σημαντικό αριθμό επαγγελματιών υγείας και επιστημόνων του κλάδου, καθώς και διακεκριμένους ομιλητές που ανέλυσαν τις τελευταίες κλινικές πρακτικές, ερευνητικά δεδομένα και θεραπευτικές προσεγγίσεις, τονίζοντας τη σημασία και τα οφέλη της περιτοναϊκής κάθαρσης για ασθενείς σε τελικό στάδιο νεφρικής νόσου (ESRD). Την επιστημονική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο καθηγητής Στυλιανός Παναγούτσος, Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, και ο καθηγητής Emilio Sánchez Álvarez, Πρόεδρος της Ισπανικής Νεφρολογικής Εταιρείας, οι οποίοι και αποτέλεσαν δυο εκ των βασικών ομιλητών.
«Η περιτοναϊκή κάθαρση προσφέρει στους ασθενείς αυτονομία και καλύτερη ποιότητα ζωής. Ωστόσο, μόνο το 5%iii των Ελλήνων ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη μέθοδο, σε σύγκριση με ποσοστό 22-23% σε χώρες όπως η Νορβηγία και η Κύπροςiv», δήλωσε ο καθηγητής Στυλιανός Παναγούτσος, Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας και Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. «Είναι απαραίτητη μια πολυδιάστατη προσέγγιση, που θα περιλαμβάνει την έγκαιρη ενημέρωση των ασθενών -καθόσον υπάρχουν ακόμη οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές-, την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, την ανάπτυξη υποδομών για την κατ’ οίκον φροντίδα και τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε όλη τη χώρα μέσω κρατικής στήριξης».
Ο Dr. Emilio Sánchez, MD PhD, Πρόεδρος της Ισπανικής Νεφρολογικής Εταιρείας και Επικεφαλής της Μονάδας Κλινικής Διαχείρισης Νεφρολογίας στο Κεντρικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αστούριας, επεσήμανε τα κλινικά, οικονομικά και βιώσιμα οφέλη της περιτοναϊκής κάθαρσης σε σχέση με την αιμοκάθαρση, με το τρέχον ποσοστό υιοθέτησης στην Ισπανία να ανέρχεται σε 12%v. Επιπλέον, το πρόγραμμα πιστοποίησης ACERCAvi εστιάζει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς, τους οποίους ενδυναμώνει παρέχοντάς τους εκπαίδευση σχετικά με τις επιλογές αιμοκάθαρσης, ενώ παράλληλα υποστηρίζει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην υπέρβαση των εμποδίων πρόσβασης», εξήγησε.
Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) είναι και εκτεταμένη και δαπανηρή. Το ετήσιο κόστος της μόνο στην Ευρώπη -όπως και της νεφρικής ανεπάρκειας σε τελικό στάδιο- εκτιμάται ότι θα υπερβαίνει τα 140 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίωςvii. Καθώς η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση των ποσοστών διαβήτη και υπέρτασης οδηγούν στην αύξηση του αριθμού των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο, η πίεση που ασκείται στα συστήματα υγείας αυξάνεται όλο και περισσότερο. Η ΧΝΝ προβλέπεται να καταστεί η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως έως το 2040viii. Το πρόβλημα αυτό είναι ευρέως διαδεδομένο και στην Ελλάδα, όπου ο πληθυσμός των ασθενών ανέρχεται σήμερα στο 10% του γενικού πληθυσμού, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σταθερά κατά την επόμενη δεκαετίαix.
Ο κ. Νικόλαος Γραμματικόπουλος, Επικεφαλής της Vantive Ελλάδος, δήλωσε: «Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς να διοργανώσουμε τη 2η Επιστημονική Εκδήλωση για την Περιτοναϊκή Κάθαρση στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της εταιρείας μας στην επιστήμη και την περίθαλψη με επίκεντρο τον ασθενή. Η Vantive παραμένει αφοσιωμένη στην προώθηση λύσεων για τη χρόνια νεφρική νόσο, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να λαμβάνουν υψηλής ποιότητας περίθαλψη στην Ελλάδα».
Το συνέδριο αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για την προώθηση των συζητήσεων σχετικά με την περιτοναϊκή κάθαρση στην Ελλάδα, φέρνοντας σε επαφή επαγγελματίες υγείας, την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, την Ένωση Νεφρολογικών Νοσηλευτών, καθώς και ενώσεις ασθενών, με στόχο την προώθηση της ισότιμης πρόσβασης και τη διασφάλιση ενός μοντέλου φροντίδας με επίκεντρο τον ασθενή.
i (a). “Quality of Life among Peritoneal and Hemodialysis Patients: A Cross-Sectional Study” 2023 – Fadel AlRowaie et al (doi: 10.3390/clinpract13050109) and (b) Comparisons of quality of life between patients underwent peritoneal dialysis and hemodialysis: a systematic review and meta-analysis” Anan Chuasuwan et al. https://doi.org/10.1186/s12955-020-01449-2
ii a). Bargman, J. M., Thorpe, K. E. and Churchill, D. N. Relative contribution of residual renal function and peritoneal clearance to adequacy of dialysis: a reanalysis of the CANUSA study. J Am Soc Nephrol. 2001; 12(10): 2158-2162 and (b). Termorshuizen, F., Korevaar, J. C., Dekker, F. W., van Manen, J. G., et al. The relative importance of residual renal function compared with peritoneal clearance for patient survival and quality of life: an analysis of the Netherlands Cooperative Study on the Adequacy of Dialysis (NECOSAD )-2. Am J Kidney Dis. 2003b; 41(6): 1293-1302.
iii Vanholder, Raymond, et al. Proactively boosting home dialysis adoption in Europe: Nephrology Dialysis Transplantation, 9.9.2024.
iv Vanholder, Raymond, et al. Proactively boosting home dialysis adoption in Europe: Nephrology Dialysis Transplantation, 9.9.2024.
v Vanholder, Raymond, et al. Proactively boosting home dialysis adoption in Europe: Nephrology Dialysis Transplantation, 9.9.2024.
vi The Advanced Chronic Kidney Disease Units (ACERCA) accreditation project in Spain, promoted by the Spanish Society of Nephrology, aims to improve care for advanced chronic kidney disease (ACKD) patients, including those on peritoneal dialysis, by establishing quality standards and promoting accreditation for specialized units.
vii van Mil D, Pouwels XGLV, Heerspink HJL, Gansevoort RT. Cost-effectiveness of screening for chronic kidney
disease: existing evidence and knowledge gaps. Clin Kidney J. 2023;17(1):sfad254.
viii Foreman K.J., et al. Forecasting life expectancy, years of life lost, and all-cause and cause-specific mortality
for 250 causes of death: reference and alternative scenarios for 2016–40 for 195 countries and territories.
Lancet 2018;392(10159):2052-90.
ix Panos., et al. The Clinical and Economic Burden of Chronic Kidney Disease in Greece: Nephrology Dialysis
and Transplantation, 14.6.2023.