“Άλλα λέω, άλλα κάνω και άλλα εννοώ”. Με αυτά τα λόγια, στελέχη από την αγορά του φαρμάκου δίνουν το στίγμα για το τι αναμένεται να συμβεί φέτος με το ύψος του clawback που θα κληθούν να καταβάλουν οι εταιρείες του κλάδου, τονίζοντας ότι οι διαβεβαιώσεις που άκουγαν πριν από ένα χρόνο ότι οι υπερβάσεις (CB) του 2021 δεν θα ξεπερνούσε τις αντίστοιχες του 2020 έχουν πάει περίπατο. Aρα, το ερώτημα που θέτουν τόσο για το 2021 όσο και για τη νέα χρονιά που έρχεται είναι: μπορεί να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια;
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι το Clawback για την Ιδιωτική αγορά ήταν 794 εκατ. ευρώ, το νοσοκομειακό ήταν 359 εκατ. ευρώ και για τα 1Α ήταν 103 εκατ. ευρώ. Συνολικά δε, rebates και Cb για το 2020 ήταν 1,915 δις ευρώ.
Σε αντίθεση με αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας προς τις φαρμακοβιομηχανίες, το clawback του 2021 έχει εκτιναχθεί. Συγκεκριμένα στην ιδιωτική αγορά εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 870 μέχρι 890 εκατ. ευρώ, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ για τα φάρμακα 1Α που καλύπτουν δύσκολες ασθένειες με υψηλή θνησιμότητα, η υπέρβαση θα είναι πάνω από 140 εκατ. ευρώ.
Καταστάσεις μη βιώσιμες
Ως εκ τούτου, η βιομηχανία είναι ανήσυχη με αυτή την εικόνα, η οποία σε συνδυασμό με την αλλαγή της κατανομής του clawback από 90% -10% που ήταν σε 80% (αφορά τις συνολικές πωλήσεις) -20% (αφορά την ανάπτυξη), αλλά και τις εξαιρέσεις από το ποσοστό της ανάπτυξης που περιλαμβάνει τα γενόσημα και off patent, καθώς έχει επιβαρύνει υπέρμετρα τις εταιρείες που έχουν καινοτόμα φάρμακα, δημιουργεί μία κατάσταση που δεν είναι βιώσιμη και άρα μη διαχειρίσιμη.
Στο πλαίσιο αυτό, η φαρμακοβιομηχανία αναμένει να χρηματοδοτηθεί ο προϋπολογισμός με extra κονδύλια ή να ελαφρύνει η υπέρβαση της δαπάνης με τα χρήματα που αφορούν τους ανασφάλιστους και τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ όπως προβλέπει ο Νόμος, με την εξαίρεση των δαπανών για την Covid-19, οι οποίες εκτός από την επιβάρυνση που προκάλεσαν στα νοσοκομεία έχουν επιφέρει και αύξηση των δαπανών στην ιδιωτική αγορά, κυρίως σε προϊόντα για το κατώτερο αναπνευστικό, όπως εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά και κορτιζόνη και με την αύξηση αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδων φαρμάκων που χορηγούνται από το στόμα. Επιβαρύνσεις που εκτιμώνται πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο πρέπει να εξαιρεθούν από τον ήδη σημαντικά περιορισμένο προϋπολογισμό.
Πηγή: iatronet.gr