Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Τα τελικά δεδομένα για το εμβόλιο της Pfizer-Αποτελεσματικότητα 95%

Blog

Τα τελικά δεδομένα για το εμβόλιο της Pfizer-Αποτελεσματικότητα 95%

Τα τελικά δεδομένα για το εμβόλιο της Pfizer-Αποτελεσματικότητα 95%

Τα τελικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της δημοσίευσε η PfizerΑνέρχεται πλέον σε 95% και ειδικά στους ηλικιωμένους φθάνει στο 94% – ποσοστά που είναι αντίστοιχα με αυτά που ανακοίνωσε πρόσφατα και η Moderna.

Όσον αφορά τις παρενέργειες, η συχνότερη που αφορά περίπου 3,7% των ατόμων που εμβολιάστηκαν είναι το αίσθημα κόπωσης, ειδικά μετά τη διενέργεια της δεύτερης δόσης. Θετικό είναι ακόμη ότι οι πιο ηλικιωμένοι είχαν πιο ήπιες παρενέργειες. Με αυτά τα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, η Pfizer ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να καταθέσει αίτηση επείγουσας έγκρισης στις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα:

  • Συνολικά, από τους 43.000 εθελοντές, που πήραν μέρος στις δοκιμές, καταγράφηκαν 170 περιπτώσεις της νόσου COVID-19.
  • Από αυτές, μόνο 8 αφορούσαν άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο, ενώ 162 είχαν λάβει ένα εικονικό φάρμακο, πράγμα που σημαίνει ότι το εμβόλιο είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 95%.
  • Από τα 10 άτομα που εμφάνισαν σοβαρή νόσο COVID-19, μόνο ένας είχε λάβει το εμβόλιο.

Η Pfizer ανέφερε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύχθηκε με τη Γερμανική εταιρεία BioNTech ήταν σταθερή σε διαφορετικές ηλικιακές και εθνοτικές ομάδες. Αυτό είναι πολύ θετικό διότι σημαίνει σημάδι ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε όλο τον κόσμο. Η αποτελεσματικότητα σε ενήλικες άνω των 65 ετών, οι οποίοι διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από τον ιό, ήταν πάνω από 94%.

Από την άλλη, να θυμίσουμε ότι τα δεδομένα ασφάλειας που ανακοίνωσε η Moderna έδειξαν ότι οι επίσης ήπιες παρενέργειες ήταν πιο συχνές: Κόπωση σε συχνότητα 9,7%, μυϊκό πόνο στο 8,9%, πόνο στις αρθρώσεις στο 5,2%, πονοκέφαλο στο 4,5%, πόνο στο 4,1% και ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης στο 2%.

Με ενδιαφέρον αναμένουμε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και τα δεδομένα που αφορούν το εμβόλιο των AstraZeneca-πανεπιστήμιο Οξφόρδης, οι δοκιμές του οποίου έμειναν πίσω λόγω της εμφάνισης σπάνιας νόσου σε 2 εθελοντές – γεγονός το οποίο κρίθηκε ότι δεν συνδέεται με το εμβόλιο. Εντός του 2020, ενδέχεται να έχουμε νεότερα και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης