Blog

Τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία είναι «κόμβος» για την διασφάλιση προσβασιμότητας στα φάρμακα

Διέξοδο ακόμη και σε  περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων προσφέρουν τα νοσοκομειακά φαρμακεία που βρίσκονται σε όλα τα κανάλια διανομής φαρμάκων, αλλά το γεγονός δεν είναι ευρύτερα γνωστό στο κοινό, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.

Με αφορμή το περιστατικό στο Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας,  η κ. Μακριδάκη τονίζει ότι οι  πολίτες  μπορούν να νιώθουν ασφάλεια για την πρόσβαση στο φάρμακό τους αξιοποιώντας την δυνατότητα παραλαβής ΦΥΚ από τα νοσοκομειακά φαρμακεία. «Είναι άδικο να κρύβεται όλα αυτά τα χρόνια, πάνω από 20χρονια, ότι τα νοσοκομειακά φαρμακεία προσφέρουν φάρμακα σε ασθενείς που νοσηλεύονται αλλά και σε εξωτερικούς ασθενείς με ιδιαίτερες, με χρόνιες παθήσεις που λαμβάνουν κοστοβόρα φάρμακα» τονίζει η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών.

Το συμβάν έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη εξυπηρέτησης από περισσότερα σημεία. «Ο ΕΟΠΥΥ μας θυμάται όταν υπάρχει πρόβλημα» σχολιάζει η κ. Μαρκιδάκη, αλλά τα φαρμακεία των νοσοκομείων, όχι μόνο από το 2012 με την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, ακόμη και επί ΙΚΑ, στήριζαν την πρόσβαση των πολιτών στην φαρμακευτική αγωγή τους. «Ότι χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ δικαιούμαστε και εμείς να χορηγούμε» αλλά την περίοδο των μνημονίων  υπήρχε ο περιορισμός των προϋπολογισμών, εξηγεί η κ. Μακριδάκη  με αποτέλεσμα αυτή η παροχή του ΕΣΥ  να μην ακούγεται. Στο παρελθόν οι διοικητές των νοσοκομείων «είχαν περιορισμένα budget, δεν επέτρεπαν πολλοί, σε νοσοκομειακά φαρμακεία να το εκτελούν αυτό το έργο» διευκρίνισε η κ. Μακριδάκη. Επίσης, για πολλά χρόνια η «γραμμή» οδηγιών προς τους ασθενείς, όπως έχουν διαβεβαιώσει και πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, καυτηριάζει η κ. Μακριδάκη,  «ήταν πήγαινε στον ΕΟΠΥΥ», με αποτέλεσμα τα νοσοκομειακά φαρμακεία δυστυχώς δεν έχουνμπει στην καθημερινότητα των πολιτών.

«Δεν είμαστε η εναλλακτική λύση αλλά η παράλληλη λύση» σημείωσε η πρόεδρος περιγράφοντας ότι τα φαρμακεία των νοσοκομείων διαθέτουν για παράδειγμα  πάρα πολλά paxlovit κάθε ημέρα. «Είναι άδικο γιατί είναι ένα κομμάτι της δημόσιας υγείας που υπηρετείται από ελάχιστους ανθρώπους, γιατί είμαστε υποστελεχωμένοι, αλλά  δεν αφήνουμε τους ανθρώπους  που έρχονται σε εμάς χωρίς φάρμακα».  Ενδεικτικά η κ. Μακριδάκη ανέφερε ότι στην Πορτογαλία με 100 νοσοκομεία υπηρετούν σχεδόν 2.000 νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, στο Βέλγιο με λιγότερα νοσοκομεία εργάζεται ο ίδιος αριθμός προσωπικού, αλλά στην Ελλάδα με 130 νοσοκομεία ο αριθμός των νοσοκομειακών φαρμακοποιών είναι 204  και 52 οι επικουρικοί!  

Η Ελληνική ιδιαιτερότητα

Η κ. Μακριδάκη επισημαίνει ότι «τα ΦΥΚ μόνο στην Ελλάδα λέγονται έτσι». Στο εξωτερικό τα φάρμακα καταχωρούνται ως νοσοκομειακά καθώς είναι υψηλής διαχείρισης, όπως οι βιολογικοί παράγοντες και χρειάζονται ειδική διαχείριση στο τρόπο που ενημερώνεται ο ασθενής. «Σε όλη την  Ευρώπη η γραμμή χορήγησης είναι νοσοκομειακή. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει το κομμάτι των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, το οποίο εμείς δεν το κατηγορούμε και έχουμε πει εάν θελήσουν να μειώσουν το προσωπικό τα φαρμακεία, να το φέρουν στα νοσοκομεία για να τα επανδρώσουν γιατί έχουμε ελάχιστους φαρμακοποιούς». Χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας, ο  Σύλλογος  έχει καταθέσει προτάσεις, αποσαφηνίζει η κ. Μακριδάκη, ώστε αυτή η αλυσίδα να δουλέψει πραγματικά, «το κόστος της να είναι η αξία για τον ασθενή και λιγότερο κόστος για το κράτος».

«Το νοσοκομειακό φαρμακείο είναι κόμβος»

Διέξοδο έχουν οι πολίτες να βρουν το φάρμακό τους  ακόμη κι όταν αυτό είναι σε έλλειψη. Τα νοσοκομειακά φαρμακεία εξυπηρετούν ακόμη και συνταγές φαρμάκων που έχουν έλλειψη στην κοινότητα. Με  ευαισθησία οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί  βοηθούν ακόμη αιτήματα από ιδιώτες συναδέλφους γιατί «το σύστημα πρέπει να λειτουργεί ενιαία» εξηγεί η κ. Μακριδάκη.   Στόχος είναι να έχει συνέχεια ο ασθενής στην αγωγή του, όταν σε εξαιρετικές περιπτώσεις  ελλείψεων τα φαρμακεία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν για τι ο ΙΦΕΤ δεν έχει να δώσει για

Πλεονεκτήματα διακίνησης από τα φαρμακεία

Τα νοσοκομειακά φαρμακεία έχουν την παρακολούθηση του ασθενή, όπως και στα φαρμακεία της γειτονιάς, η κ. Μακριδάκη επεξηγεί ότι «ο ασθενής θα πάρει ένα τηλέφωνο για να ρωτήσει. Έχει την ασφάλεια(…) δεν είναι ένα δούναι και λαβείν». Μέσω των νοσοκομειακών φαρμακείων υπάρχει η ιχνηλασιμότητα του φαρμάκου και η παρακολούθηση της εξέλιξης σε περίπτωση που χρειαστεί η αλλαγή αγωγής σε συνεννόηση με τον γιατρό.

Αντίθετα, η αποστολή στο σπίτι δεν διασφαλίζει τις προαναφερόμενες ασφαλιστικές δικλείδες, σύμφωνα με την πρόεδρο, αφού η μεμονωμένη αποστολή στο σπίτι σε έναν άνθρωπο που είναι σε ένα χωριό δεν θα τον βοηθήσει καταλάβει, πως πρέπει να λάβει το φάρμακο. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί η δυνατότητα να ενημερωθεί από κάποιο εξειδικευμένο προσωπικό στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή από το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι. Συγκεκριμένα,  η κ. Μακριδάκη υποστηρίζει ότι «υπάρχουν δομές του συστήματος που θα πρέπει να λειτουργήσουν συνεργικά». Γι’ αυτό το λόγο ο Σύλλογος δίπλα στο κομμάτι της τηλεϊατρικής θέτει το ζήτημα της τήλεφαρμακευτικής που είναι διαδεδομένη στην Ευρώπη και έχει αξιολογηθεί.

Ολοήμερο ραντεβού

Τα νοσοκομειακά φαρμακεία έχουν την δυνατότητα ολοήμερης εξυπηρέτησης. Οι ασθενείς μπορούν να προσέλθουν σε αυτά και απογευματινή ώρα. Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν κλείσει πρώτα  ραντεβού.  Δεν υπάρχει προϋπόθεση να έχει νοσηλευθεί, μπορεί να κατοικεί στην ευρύτερη περιοχή. Ολοήμερη εξυπηρέτηση προσφέρει από το Σισμανόγλειο και το Νοσοκομείο της Βούλας, μέχρι το Θριάσειο και  το Νοσοκομείων Χανίων. Έχουν γίνει αιτήματα για ολοήμερη λειτουργία και σεάλλα νοσοκομεία, σύμφωνα με την κ. Μακριδάκη αλλά οι διοικήσεις διαχρονικά φοβόντουσαν ότι θα  αυξηθούν οι δαπάνες των νοσοκομείων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τα τηλέφωνα από τις ιστοσελίδες των νοσοκομείων και να κλείσουν το πρώτο ραντεβού. Στη συνέχεια προγραμματίζονται από το προσωπικό τα επόμενα ραντεβού σε σταθερές ημερομηνίες.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
LinkedIn
X