Αυξάνεται παγκοσμίως η ανάγκη και η ζήτηση για γαληνικά σκευάσματα, διαμορφώνοντας μια αγορά που σημειώνει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Ameco Research, το 2022 η αγορά εκτιμήθηκε στα 13,8 δισ. δολάρια, αλλά προβλέπεται να συνεχίσει την ανοδική πορεία, με ρυθμό 6,2% και να φτάσει τα 25,1 δισ. δολάρια έως το 2032.
Εκτός από την εξυπηρέτηση των ασθενών με ειδικές απαιτήσεις θεραπείας (π.χ. αλλεργίες, αδυναμία κατάποσης χαπιών, προσαρμοσμένες δοσολογίες κτλ.), τα φαρμακεία που παρασκευάζουν γαληνικά γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή λόγω της αύξησης των χρόνιων παθήσεων αλλά και λόγω των παγκόσμιων προκλήσεων στην επάρκεια των τυποποιημένων προϊόντων που οδηγούν τους ασθενείς να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές σε ελλειπτικά φάρμακα.
Τα αποτελέσματα τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα φαρμακεία είναι εξαιρετικά θετικά, με την αγορά τελικά να επεκτείνεται και σε πιο εξειδικευμένους τομείς: κτηνιατρικά γαληνικά, θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης και διαχείριση πόνου. Αντιστοίχως αυξάνονται οι συνεργασίες μεταξύ των φαρμακείων με άλλες δομές και επαγγελματίες υγείας, ενώ προωθούνται και επενδύσεις σε προηγμένες τεχνολογίες αυτοματισμών, αποστείρωσης κ.ά. Γι’ αυτό και σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ρυθμιστικές αρχές προωθούν την εν λόγω αγορά, ενώ παρέχουν περισσότερη υποστήριξη καθορίζοντας τα πλαίσια ασφαλούς πρακτικής, παρασκευής και χρήσης.
Πηγή: farmakeutikoskosmos.gr