Επιστολή με τα δύο σημεία – “αγκάθια” της φαρμακευτικής πολιτικής, η άμεση απόσυρση των οποίων κρίνεται επιτακτική, βρίσκεται στο γραφείο του Υπουργού Υγείας. Η αποκλιμάκωση της πανδημίας φαίνεται πως έχει αρχίσει να αφήνει χώρο για εντατικότερη ενασχόληση και με άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν ευρύτερα την πολιτική υγείας. Ανάμεσα τους και διαχρονικά ζητήματα φαρμακευτικής πολιτικής.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του κλάδου και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Ιουνίου, ακολούθησε επιστολή από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) προς τον Βασίλη Κικίλια, στην οποία περιγράφονται δύο βασικές στρεβλώσεις της φαρμακευτικής πολιτικής που χρήζουν άμεσης απόσυρσης.
Ποιες θα πρέπει να είναι οι άμεσες αλλαγές
Το πρώτο από τα δύο ζητήματα που χρήζουν άμεσης κατάργησης κατά τον ΣΦΕΕ φέρεται να είναι εξίσωση της λιανικής τιμής πώλησης και της τιμής αποζημίωσης των γενοσήμων φαρμάκων, η οποία θεσμοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2018, στο πλαίσιο αύξησης της διείσδυσης των γενόσημων στην ελληνική αγορά.
Kατά τον Σύνδεσμο, η εν λόγω απόφαση δημιουργεί στρεβλώσεις στην πολιτική αποζημίωσης, γιατί καθιστά τα γενόσημα ακριβότερα για το κράτος από τα αντίστοιχα πρωτότυπα φάρμακα.
Επιπλέον, όπως τονίζεται, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα σε ό,τι αφορά την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων. Η αναποτελεσματικότητα του μέτρου δεν έχει επιτρέψει και την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων, που θα επέτρεπαν και την είσοδο στην αγορά νέων απαραίτητων, καινοτόμων θεραπειών.
Ακόμη σημειώνεται ότι αυξάνει αυτόματα το ετήσιο ύψος των αυτόματων επιστροφών, ενώ εγείρει και σημαντικά νομικά ζητήματα.
Το δεύτερο μέτρο, η απόσυρση του οποίου τίθεται στην επιστολή αφορά στη συμμετοχή ασθενών κατά 50% για τα φάρμακα επιτυχούς διαπραγμάτευσης. Όταν η διαπραγμάτευση για ένα φάρμακο κλείνει επιτυχώς, τότε το θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής των ασθενών (10% ή 25%) περιορίζεται στο μισό.
Αλλά, όπως σημειώνεται, βάσει αυτού ένας ασθενής καταβάλει λιγότερη από τη θεσμοθετημένη συμμετοχή, από εκείνη που ισχύει για τους όλους εκείνους τους ασθενείς που θα λαμβάνουν ένα παρεμφερές αλλά παλαιότερο φάρμακο.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι αφενός να αυξάνεται η δαπάνη και το clawback ενώ εκτιμάται ότι “πριμοδοτείται” η υποκατάσταση ενός παλαιότερου φαρμάκου, με νεότερο που μπορεί να είναι και ακριβότερο.
Εκλογές ΣΦΕΕ
Η επιστολή, η οποία θα μπορούσε να αποτελούσε τη βάση της συζήτησης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών στη φαρμακευτική πολιτική, έφθασε στον Υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια περίπου 10 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΦΕΕ.
Εν τω μεταξύ, το νέο ΔΣ του ΣΦΕΕ αναμένεται να συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα, πιθανότατα αύριο Τετάρτη, για τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων των μελών.
Βέβαια, το νέο ΔΣ έχει ελάχιστες διαφορές από το προηγούμενο, γεγονός που εκτιμάται ότι διασφαλίζει τη συνέχεια της στρατηγικής που ακολουθείται. Θυμίζουμε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Genesis Pharma, Κ. Ευριπίδης ήταν ο μόνο που δεν έθεσε υποψηφιότητα, ενώ τα νέα πρόσωπα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sanofi Ελλάδας, L. Picard και ο Γ. Φ. Καλομοίρης επικεφαλής της Takeda Hellas.
Πηγή: news4health.gr