Blog
Blog
Τα 5 μέτρα στα φάρμακα που δεν υλοποιήθηκαν – Οι συνέπειες για τους ασθενείς

Ένα στρεβλό σύστημα στα φάρμακα εξακολουθεί να υπάρχει στη χώρα μας καθώς χρόνο με το χρόνο οι θεραπείες που φθάνουν στη χώρα μας περιορίζονται, ενώ και η πρόσβαση των ασθενών σε νέα καινοτόμα φάρμακα δυσκολεύει περισσότερο.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω των θεσμικών φορέων τους βρίσκονται σε διαμαρτυρία εδώ και χρόνια για τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στην αγορά υγείας, ενώ η ηγεσία του υπουργείου υγείας δεν δεσμεύεται για τίποτε.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμευτεί για συγκεκριμένο ποσοστό των υποχρεωτικών επιστροφών από τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς κάτι τέτοιο σκοντάφτει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Ήδη ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε ψήφισμα του μετά από Γενική Συνέλευση σημείωσε ότι 1 στα 5 νέα φάρμακα δεν έρχονται στην Ελλάδα εξαιτίας των υπέρογκων εκπτώσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το PIF που εκπροσωπεί 30 εταιρείες με καινοτόμα φάρμακα. Η Πρόεδρος του PIF Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη σημειώνει ότι το περιβάλλον στη χώρα μας δεν ευνοεί για επενδύσεις, τονίζοντας ενδεικτικά ότι μειώνονται κάθε χρόνο και τα κονδύλια που διατίθενται για τις κλινικές μελέτες από 50 εκατομμύρια σε 37,5 εκατομμύρια, καθώς είναι άγνωστο εάν ένα φάρμακο που μπορεί να ενταχθεί σε κλινική μελέτη θα αποζημιωθεί τελικά από το σύστημα.
Τα μέτρα στα φάρμακα που δεν υλοποιήθηκαν
Για άγνωστους λόγους πάντως το υπουργείο υγείας δεν επισπεύδει την εφαρμογή μέτρων που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τη φαρμακευτική δαπάνη και συνεπώς να μειωθούν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις από τις εταιρείες, ώστε να έρχονται απρόσκοπτα τα φάρμακα στην Ελλάδα.
Έλεγχοι φαίνεται να μη γίνονται τόσο στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όσο και στα νοσοκομεία, ενώ οι δεσμεύσεις του Άδωνι Γεωργιάδη περιορίζονται στο γεγονός ότι άμεσα θα ξεκινήσει να λειτουργεί και στις νοσηλευτικές μονάδες το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που πιθανώς να συγκρατήσει τη δαπάνη.
Ο ΣΦΕΕ πάντως από την πλευρά του ξεχωρίζει 5 μέτρα που δεν έχουν υλοποιηθεί ή καθυστερούν:
-η εφαρμογή κλειδωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων,
-ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς,
-τα μητρώα ασθενών,
-η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων,
-η υιοθέτηση νέων μοντέλων αξιολόγησης και αποζημίωσης των νέων θεραπειών.
Όσο πάντως δεν «συμμαζεύεται» το σύστημα των φαρμάκων στη χώρα μας, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος στο άμεσο μέλλον οι ασθενείς να μην έχουν πρόσβαση σε σημαντικά θεραπευτικά σκευάσματα. Ήδη άλλωστε πολλά φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας, εισάγονται μέσω του ΙΦΕΤ σε πολύ υψηλότερες τιμές, μια κατάσταση που τείνει να γίνει μόνιμη.
Πηγή: healthreport.gr