Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Τα 12+1 σημεία παρέμβασης στο Φάρμακο: Ενισχύεται ο προϋπολογισμός την επόμενη διετία

Blog

Τα 12+1 σημεία παρέμβασης στο Φάρμακο: Ενισχύεται ο προϋπολογισμός την επόμενη διετία

Nέα συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών είχε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης. Αυτή τη φορά ήταν ο τομέας φαρμάκου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες από τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση είναι πλέον εμφανές ότι τα κομμάτια του παζλ των παρεμβάσεων στη φαρμακευτική πολιτική έχουν αρχίσει να μπαίνουν στη θέση τους.

Ενίσχυση της δαπάνης και η κατανομή της

Η ενίσχυση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού αποδεικνύεται όπως φαίνεται αναπόφευκτη, πλέον.

Η προσέγγιση θα ακολουθήσει τη λογική της προσθήκης εμπροσθοβαρώς των ποσών που αντιστοιχούν στους στόχους μείωσης του clawback, όπως έχει γράψει το News4Health.

Θυμίζουμε ότι η χώρα μας έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον περιορισμό του clawback, με διαφορετικούς στόχους ανά χρονιά. Για το 2024, η υπέρβαση της δαπάνης θα έπρεπε να έχει περιοριστεί κατά 300 εκατ. ευρώ (σε σχέση με το 2020).

Το ποσό, λοιπόν, θα προστεθεί εμπροσθοβαρώς για το 2024. Σε αυτό το ποσό για το τρέχον έτος όμως θα προστεθούν και περίπου 70 εκατ. ευρώ, που προκύπτουν από την σύνδεση του προϋπολογισμού για το φάρμακο με την πορεία του ΑΕΠ. Τα 370 εκατ. ευρώ συνιστούν την πρώτη παρέμβαση, η κατανομή τους αφορά το δεύτερο πεδίο παρέμβασης.

Προτεραιότητα, όπως έχουμε αναφέρει, θα δοθεί στο νοσοκομειακό φάρμακο, οι προϋπολογισμοί του οποίου αυξάνονται ραγδαία.

Αλλά η κυβέρνηση δεν αναμένεται να μείνει εκεί. Αντιθέτως, σχεδιάζει έξτρα χρηματοδότηση για το 2025 και πάλι κατ’ αντιστοιχία του στόχου του RRF, που για το επόμενο έτος είναι στα 400 εκατ. ευρώ. Αν υπολογίσουμε και περίπου αντίστοιχη αύξηση λόγω της πορείας του ΑΕΠ, τότε για το 2025 η επιπλέον χρηματοδότηση θα ανέλθει στα 470 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εκφράζονται και σκέψεις για μια αύξηση κατά 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, από το 2026 και μετά.

Πριν φθάσουμε, όμως, στο 2025, το ερώτημα είναι πως θα κατανεμηθούν τα 300 εκατ. ευρώ στα κανάλια του φαρμάκου.

Βάσει όσων ισχύουν αυτή τη στιγμή, μια και η τελική κατανομή δεν έχει κλειδώσει, το μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί στο νοσοκομειακό φάρμακο, περίπου 130 εκατ. ευρώ, με το κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων να λαμβάνει 50-60 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό δεν θα προστεθεί άμεσα, αλλά θα χρησιμοποιηθεί για χρηματοδοτικές ενέσεις κατά τη διάρκεια του έτους, όποτε προκύψουν ανάγκες, με την προσοχή να στρέφεται και στο κανάλι των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Για αυτό και η παρακολούθηση της πορείας των δαπανών θα είναι στενή. Ακόμη μία παρέμβαση σχετίζεται άλλωστε με τον έλεγχο της εξέλιξης του clawback, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα συσταθεί Διυπουργική Ομάδα με στελέχη των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, που θα αναλάβει την παρακολούθηση της υπέρβασης για να γίνονται οι απαραίτητες άμεσες κινήσεις.

Μη ενεργά ΑΜΚΑ και τιμολόγηση

Άλλη μια «χρηματοδοτική ανάσα» αναμένεται να έρθει από την απενεργοποίηση των λεγόμενων «μη ενεργών» ΑΜΚΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του News4Health, άμεσα θα απενεργοποιηθούν 172.000 «μη ενεργά» ΑΜΚΑ. Στην πλειονότητα τους αφορούν παλαιότερους μετανάστες γειτονικών χωρών που δεν κατοικούν όμως πλέον στην Ελλάδα, αλλά φαίνεται να διατηρούν δικαίωμα να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες υγείας. Αυτή και μόνο η κίνηση εκτιμάται ότι θα μείωση τη φαρμακευτική δαπάνη σταδιακά κατά 140 εκατ. ευρώ.

Συζήτηση γίνεται και για αλλαγές στους κανόνες τιμολόγησης. Θυμίζουμε πως μια από τις σκέψεις ήταν η επαναφορά του «καλαθιού» των χωρών βάσει των οποίων προσδιορίζονται οι τιμές των φαρμάκων στις χώρες της Ε.Ε., έναντι των χωρών της Ευρωζώνης, όπως είχαμε γράψει.

Ωστόσο, παρεμβάσεις στο πεδίο της τιμολόγησης φαίνεται πως είναι μέτρο που θα καταφύγει το Υπ. Υγείας εφόσον δεν αποδώσουν διαρθρωτικά μέτρα, όπως τα αυστηρά πρωτόκολλα και οι «κόφτες». Αυτό που δεν αποκλείεται να υπάρξει όμως είναι περαιτέρω μείωση στα βιοομοειδή.

Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα εξόδου από τη Θετική Λίστα, τον κατάλογο των φαρμάκων που αποζημιώνει η κοινωνική ασφάλιση, φαρμάκων με χαμηλή τιμή. Για τα φάρμακα αυτά θα είναι δυνατή η αύξηση της τιμής τους εως 15%.

Οι υπόλοιπες 5+1 παρεμβάσεις: Έρχονται μέτρα για το ΙΦΕΤ

Πεδίο παρέμβασης παραμένει και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία θα στοχεύσει στο να φθάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες συμφωνίες για κλειστούς προϋπολογισμούς.

Στο πεδίο των διαρθρωτικών μέτρων, όπως αναφέραμε, αναμένεται να ενισχυθεί η ισχύς των θεραπευτικών πρωτόκολλων. Επιπροσθέτως, όμως, αναμένεται να θεσμοθετηθούν και μητρώα ασθενών για τον Καρκίνο. Η σχετική διάταξη αναμένεται να έρθει τον επόμενο μήνα, με κατεύθυνση τη δημιουργία ενός σύγχρονου Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών.

Στο στόχαστρο μπαίνει όμως και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), καθώς ο Αδ. Γεωργιάδης αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει μέτρα για τον έλεγχο της δαπάνης του ινστιτούτου.

Νοσοκομειακό φάρμακο και γενόσημα

Με τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη να παραμένει το μεγαλύτερο «αγκάθι», λόγω της διαρκούς αύξησης των υποχρεωτικών επιβαρύνσεων, το Υπουργείο Υγείας στρέφει το βλέμμα και στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία.

Η δαπάνη των εν λόγω φαρμάκων φαίνεται να «πέφτει» στο σύνολο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, παρότι δεν θα έπρεπε να συνδέεται, και η υπέρβαση που προκύπτει κατανέμεται στο σύνολο των εταιρειών. Έτσι, τα εν λόγω σκευάσματα αναμένεται να μπουν σε διαγωνισμούς της ΕΚΑΠΥ, ώστε να αποδεσμευτούν από το clawback που επιβαρύνει τις εταιρείες της συνταγογραφούμενης αγοράς.

Μια ακόμη παρέμβαση που συζητήθηκε αφορά στα οικονομικότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα που διατίθενται στα νοσοκομεία. Η ηγεσία του υπουργείου υγείας φαίνεται να εξετάζει, αν και όχι με ιδιαίτερη θέρμη, το ενδεχόμενο να περιορίσει (αλλά όχι να καταργήσει) την προστασία που ισχύει για τα εν λόγω φάρμακα έναντι του clawback. Τα σκευάσματα με τιμή χαμηλότερη των 30 ευρώ είτε απαλλάσσονται από το clawback είτε αποδίδουν μικρότερο ποσοστό και το ποσό της υπέρβασης που απομένει επιμερίζεται και πάλι στα υπόλοιπα φάρμακα. Ωστόσο, αν υπάρξει κάποια αλλαγή αυτή θα αφορά φάρμακα με τιμή έως 15 ευρώ.

Αν και οι παρεμβάσεις του Υπ. Υγείας για την ενίσχυση των οικονομικότερων φαρμάκων και συγκεκριμένα η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων δεν απασχόλησαν ιδιαιτέρως τη σημερινή συνάντηση, ωστόσο θυμίζουμε πως από τις πρώτες κινήσεις του κ. Γεωργιάδη αφορούν αυτό το πεδίο.

Όπως έγραψε το News4Health, μεταξύ άλλων, προωθούνται αποφάσεις που στοχεύουν στην αύξηση του ποσοστού που αντιστοιχεί στο σύνολο της δαπάνης για τον ΕΟΠΥΥ για τα γενόσημα από το 15% στο 30%. Σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι και μια σημαντική αλλαγή που θα δίνει στους γιατρούς δυνατότητα συνταγογράφησης περισσότερων γενοσήμων. Ειδικότερα, προωθείται αύξηση της συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία των γενοσήμων κατά 15% ώστε να φθάσει το σύνολο του ποσοστού συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία στο 30%.

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης