Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Σύντομα στην υπηρεσία του Έλληνα πολίτη ο Σύμβουλος Υγείας και το Healthflix

Blog

Σύντομα στην υπηρεσία του Έλληνα πολίτη ο Σύμβουλος Υγείας και το Healthflix

Δύο νέα ψηφιακά εργαλεία ο «Σύμβουλος Υγείας» και το «Healthflix», άκρως σημαντικά για την πρωτογενή πρόληψη μπαίνουν μέσα στο έτος στην υπηρεσία του Έλληνα πολίτη, σύμφωνα με ΚΥΑ την οποία υπογράφουν οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως και προβλέπει τους όρους και τη διαδικασία υλοποίησης των δύο ψηφιακών δράσεων, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης».

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο σκοπός υλοποίησης του έργου, συνίσταται στην ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών για τη διανομή ενημερωτικού ή επιμορφωτικού περιεχομένου σε θέματα υγείας, καθώς και στη βελτίωση των δεικτών υγείας, μέσω της ενημέρωσης, της πρόληψης και του προσυμπτωματικού ελέγχου.

Η παρούσα δράση αποτελείται από τα κάτωθι υποέργα:

α) Το υποέργο 1 «Ο.Π.Σ. “Σύμβουλος Υγείας”», το οποίο αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ως πύλη διεπαφής του πολίτη με τη δημόσια υγεία, μέσω της προσωποποιημένης ενημέρωσής του για θέματα υγείας.

β) Το υποέργο 2 «Διαλειτουργικότητες Σύμβουλου Υγείας», το οποίο αφορά στη σύνδεση του πληροφοριακού συστήματος με τρίτα συστήματα, ώστε να μπορεί να συλλέγει και να αποστέλλει όλα τα απαραίτητα δεδομένα υγείας του πολίτη.

γ) Το υποέργο 3 «Helpdesk Σύμβουλου Υγείας», το οποίο αφορά στην εξυπηρέτηση επαγγελματιών υγείας για θέματα χρήσης και λειτουργικότητας του πληροφοριακού συστήματος.

δ) Το υποέργο 4 «Ομάδα Αρχικής Συγκρότησης και Ομάδα Content Management του Συμβούλου Υγείας», το οποίο αφορά στη δημιουργία και επικαιροποίηση του βασικού πληροφοριακού υλικού.

ε) Το υποέργο 5 «Πλατφόρμα Healthflix – Λειτουργικότητες», το οποίο αφορά στη γνωστοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας, στην εκπαίδευση χρήσης τους και στην ενημέρωση για θέματα πρόληψης μέσω ζωντανού περιεχομένου και video on demand.

στ) Το υποέργο 6 «CDN – Content Delivery Network», το οποίο αφορά στις τεχνικές προδιαγραφές και απαιτήσεις που πρέπει να πληροί η πλατφόρμα του «Healthflix».

ζ) Το υποέργο 7 «Ψηφιακές Παραγωγές Οπτικοακουστικού Υλικού Healthflix», το οποίο αφορά στη δημιουργία του video on demand περιεχομένου ανά στάδια και βάσει περιεχομένου.

η) Το υποέργο 8 «Συντήρηση και Διαχείριση Healthflix»,το οποίο αφορά στην διασφάλιση της ορθής λειτουργικότητας της πλατφόρμας.

Τι θα περιλαμβάνει η τηλεόραση της Υγείας

Πιο αναλυτικά το «Healthflix», θα είναι επί της ουσίας μία τηλεοπτική πλατφόρμα προβολής ζωντανού  περιεχομένου και video on demand με αντικείμενο:

α) τη γνωστοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας,

β) την εκπαίδευση πολιτών και επαγγελματιών υγείας για τη χρήση τους,

γ) την ενημέρωση για θέματα πανδημίας, υγείας και

πρόληψης,

δ) την ενημέρωση για τα Προγράμματα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, την επεξήγηση της ωφέλειάς τους και του τρόπους λειτουργίας τους,

ε) την παραπομπή στις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες και εφαρμογές υγείας και

στ) τη δυνατότητα διαλειτουργικότητας με κάποιες από τις ψηφιακές υπηρεσίες και εφαρμογές υγείας, ώστε να δημιουργείται προτεινόμενο προς θέαση περιεχόμενο.

O Σύμβουλος υγείας στο κινητό μας

Από την άλλη πλευρά ο «Σύμβουλος Υγείας», θα είναι μία εφαρμογή στο κινητό που ουσιαστικά θα αντλεί δεδομένα από τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο, και από ό,τι άλλα στοιχεία υπάρχουν από τα προληπτικά προγράμματα και τις εξετάσεις που μπορεί να έχει κάνει ο πολίτης, και θα βγάζει το ατομικό προφίλ υγείας. Θα καθοδηγεί για το ποιες είναι οι εξετάσεις που θα πρέπει να κάνει ο πολίτης, με βάση την ηλικία και τους παράγοντες κινδύνου που έχει, ποιες τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν στον τρόπο ζωής του, καθώς και για το ποια προγράμματα υπάρχουν, έτσι ώστε οι απαιτούμενες εξετάσεις να γίνουν δωρεάν. Επίσης θα ενημερώνει τον πολίτη σχετικά με τα εμβόλια που θα πρέπει να του χορηγούνται, και θα τον βοηθά να τα προγραμματίσει. Αρμόδιος φορέας υλοποίησης του έργου που έχει προϋπολογισμό 10,6 εκατ. ευρώ (κατά 8,6 εκατ. χρηματοδοτείται από το RRF) και εντάσσεται στο πενταετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, ορίζεται η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε).

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης