Blog
Blog
Συνοδοιπόροι η φαρμακοβιομηχανία και το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ
Με στόχο την ανάπτυξη και όραμα την προώθηση της καινοτομίας το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ενδυναμώνουν την συνεργασία τους. Οι δυο πλευρές εξέτασαν τους πιθανούς τρόπους συνεργειών στο πλαίσιο συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα (PPPs)
Σε συνάντηση του προέδρου της ΠΕΦ Θεόδωρου Τρύφωνος και του καθηγητή και προέδρου του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ Λεόναρδου Σκαλτσούνη, στο πλαίσιο εκδήλωσης «Δυνατότητες Συνεργασίας της Φαρμακευτικής Σχολής ΕΚΠΑ με την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία», τέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου οι προοπτικές συνένωσης δυνάμεων. Επίσης, συζητήθηκε η σύσταση ενός εξειδικευμένου διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, των Τμημάτων Φαρμακευτικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου του ΕΚΠΑ επιπέδου MBA.
Διακεκριμένοι επιστήμονες και καθηγητές του τμήματος ανέλυσαν τα επιτεύγματα καινοτομίας που προέκυψαν από τα προγράμματα σπουδών του Τμήματος Φαρμακευτικής. Ακόμη, πρότειναν πιθανούς τρόπους ενδυνάμωσης των συνεργειών του πανεπιστημίου και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων σημείωσε πως «η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας στηρίζει τη συνεργασία με τα πανεπιστήμια», για αυτό και «έχει δημιουργηθεί στην ΠΕΦ εξειδικευμένη και επιστημονικά καταρτισμένη ομάδα που ενισχύει αυτή την προσπάθεια».
Σε ένα πνεύμα συνεργατικότητας ο κ. Τρύφων υποστήριξε ότι σημαντικές ευκαιρίες που θα προκύψουν για τη χώρα, τονίζοντας ότι θα αναδειχθεί η αξία της έρευνας και της ανάπτυξης. «Η Ελλάδα έχει μια σημαντική ευκαιρία μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και της αλλαγής της φαρμακευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστεί ερευνητικό και παραγωγικό hub στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΦ.
Την ευγνωμοσύνη του εξέφρασε ο κ. Σκαλτσούνης στην ΠΕΦ για την στήριξη του ερευνητικού έργου του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ. Ο ίδιος επεσήμανε πως «οι φοιτητές μας βρίσκουν σε ποσοστό 95% επαγγελματική απασχόληση σε σχετικό με τις σπουδές τους αντικείμενο». Ανακγαίο είναι σύμφωνα με τον ίδιο, να αποσαφηνιστεί το θεσμικό πλαίσιο που θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του πανεπιστημίου και της φαρμακοβιομηχανίας. Ενδεικτικά, ο κ. Σκαλτούσνης σημείωσε ότι «Οι συνθήκες είναι ώριμες και το επιτρέπουν αυτό, γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο του δημοσίου ενδιαφέροντος η δημιουργία ερευνητικών κέντρων μέσω συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα».
Στην κατεύθυνση ισχυροποίησης της συνένωσης δυνάμεων της φαρμακοβιομηχανίας με τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα ο κ. Σκαλτσούνης υπενθύμισε τα θετικά δείγματα του παρελθόντοςπως «έχουμε την ακμάζουσα ελληνική φαρμακοβιομηχανία που μας έχει συμπαρασταθεί σε όλη τη διάρκεια της ερευνητικής διαδικασίας του τμήματος». Με επιδίωξη την μελλοντική ανθοφορία ο ίδιο εκτιμά πως «είναι η κατάλληλη στιγμή να αναπτύξουμε από κοινού, το πανεπιστήμιο και η φαρμακοβιομηχανία τη σχέση μας και να προαγάγουμε την καινοτομία και την έρευνα».
Πηγή: virus.com.gr