Οι δύο εταιρείες θα διερευνήσουν από κοινού πολλά υποψήφια εμβόλια με στόχο την προώθηση ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου εναντίον του ιού SARS-CoV-2 στο στάδιο της κλινικής ανάπτυξης.
Ειδικότερα, η Sanofi Pasteur, η παγκόσμια επιχειρησιακή μονάδα εμβολίων της Sanofi και η Translate Bio, μια εταιρεία θεραπειών κλινικού σταδίου με βάση το αγγελιοφόρο RNA (mRNA), θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν ένα νέο εμβόλιο mRNA εναντίον της νόσου COVID-19. Η συγκεκριμένη συνεργασία αξιοποιεί μια υπάρχουσα συμφωνία ανάμεσα στις δύο εταιρείες που ισχύει από το 2018 και αφορά στην ανάπτυξη εμβολίων mRNA για λοιμώδη νοσήματα.
Η Translate Bio έχει ξεκινήσει την παραγωγή πολλαπλών δομών mRNA και θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα mRNA που διαθέτει για την ανακάλυψη, τον σχεδιασμό και την παραγωγή μιας σειράς υποψήφιων εμβολίων εναντίον του ιού SARS-CoV-2.
Η Sanofi θα παράσχει την εκτενή τεχνογνωσία της στο πεδίο των εμβολίων, καθώς και την υποστήριξη από τα εξωτερικά ερευνητικά της δίκτυα για την προώθηση υποψήφιων εμβολίων με στόχο την πιθανή περαιτέρω ανάπτυξη. Μέσω της πλατφόρμας θεραπειών mRNA κλινικού σταδίου που διαθέτει, η Translate Bio έχει τη δυνατότητα παραγωγής μίας παρτίδας των 100 γραμ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επέκταση με τη δημιουργία ενός ειδικού παραγωγικού χώρου, σε συνεργασία με έναν παρασκευαστή επί συμβάσει, όπου θα φιλοξενείται η παραγωγή τουλάχιστον δύο παρτίδων των 250 γραμ. σε μηνιαία βάση. Ανάλογα με την τελική δόση για ανθρώπινη χρήση, η πλατφόρμα mRNA της Translate Bio διαθέτει εξαιρετικές προοπτικές να ανταποκριθεί στη μελλοντική ζήτηση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μιας πανδημίας.
Για τη Sanofi, πρόκειται για τη δεύτερη συνεργασία στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αναπτύξει ένα νέο υποψήφιο εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19. Τον Φεβρουάριο 2020, η εταιρεία ανακοίνωσε τη συνεργασία με την Αμερικανική Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης στη Βιοϊατρική (BARDA) για την προώθηση ενός νέου υποψήφιου εμβολίου εναντίον της νόσου COVID-19. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας με την BARDA, η Sanofi θα ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός ανασυνδυασμένου, βασισμένου σε πρωτεϊνες, υποψήφιου εμβολίου έναντι της νόσου COVID-19 .
Τα εμβόλια mRNA
Η δράση των εμβολίων βασίζεται στη μίμηση παθογόνων παραγόντων με σκοπό τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, δημιουργώντας έτσι έναν αμυντικό μηχανισμό που παραμένει ενεργός στον οργανισμό για την καταπολέμηση μελλοντικών λοιμώξεων. Τα εμβόλια mRNA προσφέρουν μια καινοτόμο προσέγγιση παρέχοντας μια αλληλουχία νουκλεοτιδίων που κωδικοποιεί το αντιγόνο ή τα αντιγόνα που έχουν επιλεχθεί με κριτήριο τις αυξημένες δυνατότητές τους να προκαλέσουν μια προστατευτική ανοσολογική απόκριση. Επιπλέον, τα εμβόλια mRNA αντιπροσωπεύουν μια δυνητικά καινοτόμο εναλλακτική στα συμβατικά εμβόλια για αρκετούς λόγους – την υψηλή ισχύ τους, την ικανότητα να ενεργοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών χωρίς να απαιτείται είσοδος στον πυρήνα, τη δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης και χαμηλού κόστους παραγωγής, καθώς και ασφαλή χορήγηση χρησιμοποιώντας μη-ιικά συστήματα μεταφοράς. Η συγκεκριμένη προσέγγιση δυνητικά επιτρέπει την ανάπτυξη εμβολίων για θεραπευτικά πεδία όπου ο εμβολιασμός δεν αποτελεί επιλογή σήμερα. Επιπλέον, είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί έκφραση ενός επιθυμητού αντιγόνου ή πολλών αντιγόνων από το mRNA χωρίς να απαιτείται προσαρμογή της παραγωγικής διαδικασίας, προσφέροντας μέγιστη ευελιξία και αποτελεσματικότητα κατά τη διαδικασία ανάπτυξης.
Πηγή: dailypharmanews.gr