Blog

Συνέδριο JP Morgan: Ανησυχίες σχετικά με μελλοντικές λήξεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας

Κάθε χρόνο στο συνέδριο Healthcare της J.P. Morgan, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των φαρμακοβιομηχανιών έχουν την αποστολή να διαβεβαιώσουν και να πείσουν τους επενδυτές ότι έχουν κάνει τη σωστή προετοιμασία ώστε οι τις εταιρείες τους να ξεπεράσουν τις επερχόμενες  προκλήσεις. Σύμφωνα με το Fierce Pharma, τη Δευτέρα, τρείς Διευθύνοντες Σύμβουλοι  της Big Pharma έγιναν το επίκεντρο αναλύοντας τις ανησυχίες σχετικά με μελλοντικές λήξεις των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Αναλυτικότερα, ο Chris Boerner της  Bristol Myers Squibb είχε πρώτος την ευκαιρία στο συνέδριο της JPM, να περιγράψει στην παρουσίασή του ότι «βλέπει» το 2025 σε «δύο διαστάσεις». Από τη μία πλευρά, εξήγησε ο Boerner, το «χαρτοφυλάκιο παλαιού τύπου» της εταιρείας θα συνεχίσει να έχει υφίσταται λήξεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Το Revlimid, το φάρμακο με μεγάλες πωλήσεις για το πολλαπλό μυέλωμα που αποκτήθηκε με την εξαγορά της Celgene από την Bristol, θα έχει να αντιμετωπίσει μια νέα σειρά γενόσημων φαρμάκων τον Μάρτιο και στη συνέχεια μια πλήρη αγορά γενόσημων το 2026, είπε ο Boerner. Η BMS δεν μένει άπραγη περιμένοντας αυτές τις απειλές εσόδων. Όπως ανέλυσε ο  Chris Boerner η BMS «τρέχει» 40 δοκιμές μεσαίου και τελικού σταδίου ανάπτυξης. Το 2025, το χαρτοφυλάκιο νεότερων φαρμάκων της εταιρείας ή το «χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης» της αναμένεται να ξεπεράσει το 50% των συνολικών της πωλήσεων. Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με τον αναλυτή της J.P. Morgan, Chris Schott, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, παραδέχθηκε ότι υπάρχει «προφανώς ένα κύμα λήξεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας  που πλησιάζει» για την εταιρεία. Αυτό το «κύμα» θα κοστίσει στην Pfizer μείωση ετήσιων εσόδων της τάξης 17 έως 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων και «θα έρθει σταδιακά» μεταξύ 2026 και 2028, σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος. Τα φάρμακα της Pfizer που αναμένεται να χάσουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν τα Inlyta, Xeljanz, Eliquis, Ibrance και Xtandi. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση της εταιρείας, οι άκυρες πατέντες δεν φέρνουν απαραίτητα άμεσο ανταγωνισμό γενόσημων. Τα τελευταία χρόνια, η Pfizer προχώρησε σε μια σειρά συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών για να συμπληρώσει τις πωλήσεις που αναμένεται να χαθούν από τα γενόσημα.

Από όλες τις επερχόμενες απώλειες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στη biopharma, καμία δεν συγκρίνεται με το Keytruda, το κορυφαίο σε πωλήσεις φάρμακου του κλάδου  το 2023. Το megablockbuster ανοσο-ογκολογίας απέφερε 25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και 21,6 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, γεγονός που κάνει φανερή την πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η Merck.

Αργά τη Δευτέρα στο συνέδριο  Healthcare της J.P. Morgan, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Robert Davis δήλωσε ότι η εταιρεία έχει σχεδόν τριπλασιάσει τον αριθμό των φαρμάκων της που βρίσκονται δοκιμές φάσης 3 από το 2021. Η εταιρεία έχει επενδύσει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια στη στρατηγική επιχειρηματική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με την παρουσίαση του CEO Robert Davis.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
LinkedIn
X