Blog

Συνάντηση Πλεύρη – Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων για τη χρηματοδότηση των καινοτόμων φαρμάκων

Συνάντηση με εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Υγείας με αντικείμενο ρύθμιση που θα κινείται στην κατεύθυνση ενίσχυσης του προϋπολογισμού για τα φάρμακα.

Σε επεξεργασία βρίσκεται τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, η οποία θα προβλέπει ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα καινοτόμα φάρμακα, δημιουργώντας στην πράξη μια νέα «υποδαπάνη», για την αποζημίωση τους.

Δεδομένου ότι ο στόχος απομείωσης του clawback, στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RFF), ειδικά για το 2023 δεν φαίνεται να «πιάνεται», με αποτέλεσμα να απαιτείται ανάλογη αύξηση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, όπως προβλέπεται βάσει της ρήτρας συνυπευθυνότητας, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται τρόπο να αξιοποιήσει την ευκαιρία, κατευθύνοντας πόρους στην αύξηση της χρηματοδότησης των καινοτόμων φαρμάκων.

Θυμίζουμε ότι βάσει όσων προβλέπονται στη συμφωνία με το RRF, η Πολιτεία θα πρέπει να διασφαλίσει μια μείωση του clawback στη φαρμακευτική δαπάνη του 2022 κατά 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020, με το ποσό να αυξάνεται σε 150 εκατ. ευρώ για το 2023 (σε σχέση με το 2020) κοκ. Το Υπουργείο Υγείας εμφανίζεται βέβαιο ότι ο πρώτος στόχος, των 50 εκατ. ευρώ, θα επιτευχθεί, παρότι υπολογισμοί της αγοράς προειδοποιούν πως η πορεία της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και της υπέρβασης της θα διαταράξει αυτή την πορεία. Ο δεύτερος στόχος, των 150 εκατ. ευρώ μείωσης του clawback για το 2023, αποδεικνύεται πιο δυσπρόσιτος.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων έχει συμφωνηθεί και η «ρήτρα» συνυπευθυνότητας, βάσει της οποίας αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, η Κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει η ίδια τα αντίστοιχα ποσά (έως το ποσό στόχο, δηλαδή) αυξάνοντας δηλαδή κατά αναλογία τη δαπάνη.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Υγείας εξετάζει το τελευταίο διάστημα τρόπο «μεταφοράς» των 150 εκατ. ευρώ, ή καλύτερα μέρος αυτών, στον προϋπολογισμό του 2023, αντί του 2024 όταν και θα προσδιοριζόταν το ύψος της υπέρβασης για την τρέχουσα χρονιά. Εν ολίγοις, δρομολογείται μια ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα, η οποία μάλιστα αναμένεται να αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση καινοτόμων θεραπειών, για σοβαρές παθήσεις. Στην περίπτωση βέβαια που επιτευχθεί ο στόχος θα αναζητηθεί εναλλακτικός τρόπος ενίσχυσης του εν λόγω προϋπολογισμού.

Στο θέμα αναφέρθηκε και από το βήμα της εκδήλωσης για τον Καρκίνο που διοργάνωσε ο Economist «Greece’s agenda to combat cancer», ο Υπουργός Υγείας.

«Στις συζητήσεις με τη φαρμακοβιομηχανία προσπαθούμε, ακριβώς επειδή η Ελλάδα έχει και το πρόβλημα του clawback, να βρούμε τη χρυσή εκείνη τομή που θα επιτρέψει να έρχονται γρήγορα οι νέες θεραπείες στη χώρα και να τις λαμβάνουν βέβαια οι ασθενείς οι οποίοι τις χρειάζονται», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

«Με ένα πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε και στα θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας, για την ενίσχυση των προϋπολογισμών, που θα συνδέονται κατά βάση με καινοτόμες θεραπείες, όπως φάρμακα που χρειάζονται ογκολογικοί ασθενείς, θεωρούμε ότι θα έχουμε ένα τέτοιο πλαίσιο που και η χώρα μας θα συνεχίσει να έχει φτηνή πρόσβαση στα φάρμακα, αλλά παράλληλα δε θα λειτουργεί ως  αποτρεπτικός παράγοντας για να έχουμε είσοδο της καινοτομίας», πρόσθεσε.

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X