Μια σειρά από ανοικτά θέματα που απασχολούν τη φαρμακευτική αγορά συζήτησαν χθες το απόγευμα ο Υπουργός Υγείας και εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών.
Πιθανές «οδούς» ενίσχυσης του προϋπολογισμού για το Φάρμακο φαίνεται πως αναζητεί το Υπουργείο Υγείας. Στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Υγείας και εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών η συζήτηση απομακρύνθηκε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του News4Health, συγκεκριμένα από τη χρηματοδότηση της καινοτομίας και κινήθηκε σε άλλα πεδία ενδιαφέροντος γύρω από τη φαρμακευτική δαπάνη και την υπέρβαση αυτής. Στη συνάντηση με τον Θ. Πλεύρη ήταν εκπρόσωποι ΣΦΕΕ και PIF.
Περιορισμός clawback φθηνότερων φαρμάκων
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν η διάταξη που περιλαμβάνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την καθιέρωση ανώτατου ορίου στο clawback των φθηνότερων φαρμάκων.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι τα φάρμακα με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ) μικρότερο ή ίσο με 20 λεπτά του ευρώ θα καταβάλλουν μόλις μέρος του ποσού αυτόματης επιστροφής (της υπέρβασης της δαπάνης, δηλαδή το clawback) έως το 10% του ποσού που τους αναλογεί. Αυτά τα φάρμακα ουσιαστικά μεταφράζονται σε περίπου 6 ευρώ μηνιαίως για τον ΕΟΠΥΥ.
Όπως είχαμε επισημάνει, το υπολειπόμενο ποσό, το 90%, θα «πέσει» στο συνολικό clawback που θα κληθούν να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για τα υπόλοιπα σκευάσματα.
Αξίζει να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, το μέτρο αφορά μικρό μέρος των αποζημιούμενων φαρμάκων, περί τα 750 σκευάσματα (γύρω στα 100 καινοτόμα και 650 γενόσημα). Επιπροσθέτως, το ποσό της υπέρβασης που θα μεταφερθεί στον γενικό προϋπολογισμό, αυτό το 90%, δεν θα αφορά όλα τα άλλα σκευάσματα, αφού εξαιρούνται όσα έχουν ενταχθεί σε κλειστό προϋπολογισμό.
Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτό το 90% υπολογίζεται περίπου στα 13 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, δεν έχει «κλειδώσει» πως το ποσό του «έξτρα» αυτού clawback θα το αναλάβουν εξ ολοκλήρου οι εταιρείες. Αντιθέτως, εξετάζεται το ενδεχόμενο να βρεθούν κονδύλια για να καλυφθεί.
Επενδυτικό clawback
Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα του επενδυτικού clawback, του συμψηφισμού ποσών του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών με δαπάνες σε έρευνα και επενδυτικά σχέδια, πρόγραμμα που τρέχει υπό το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα προέβλεπε τον συμψηφισμό δαπανών ύψους 250 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό αναζητείται τρόπος να αυξηθεί. Ειδικότερα, η κυβέρνηση φέρεται να αναζητεί τρόπους αύξησης του με άλλα 150 εκατ. ευρώ, πιθανόν από πόρους που δεν απορροφήθηκαν από προγράμματα σε άλλους τομείς του Ταμείου Ανάκαμψης.
Από την πλευρά των φαρμακευτικών επιχειρήσεων επισημάνθηκε αφενός η ανάγκη για αύξηση του ποσοστού που αντιστοιχεί στις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης (R&D) αφετέρου να επανεξεταστεί η επαναφορά της δυνατότητα που επέτρεπε σε αλλοδαπές μητρικές επιχειρήσεις να επενδύουν σε δαπάνες R&D στη χώρα μας και το ποσό́ αυτό να συμψηφίζεται με το clawback της θυγατρικής τους στην Ελλάδα.
Κατανομή του προϋπολογισμού και χρηματοδότηση της καινοτομίας
Το θέμα το οποίο ήταν προγραμματισμένο να «μονοπωλήσει» τη συζήτηση, τη ρύθμιση με την οποία θα καταστεί εφικτή η ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα καινοτόμα φάρμακα, δημιουργώντας στην πράξη μια νέα «υποδαπάνη», για την αποζημίωση τους. Ωστόσο, η εν λόγω κουβέντα φαίνεται πως μετατίθεται για επόμενη συνάντηση. Άλλωστε βασικός στόχος φέρεται να είναι, σταδιακά, να ενισχυθούν όλα τα κανάλια.
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εμφανίζεται διατεθειμένη να αναζητήσει τρόπους και «οδούς» ενίσχυσης του συστήματος και του προϋπολογισμού στα φάρμακα τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το 2024 και 2025. Για τους εκπροσώπους της αγοράς η αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης είναι βασική προϋπόθεση και απαραίτητο συστατικό για τον περιορισμό των υπέρογκων επιστροφών, που έκλεισαν σε υψηλά επίπεδα και το 2022.
Ζητούμενο αλλά και μεγάλο ερωτηματικό είναι η κατανομή του προϋπολογισμού για το 2023, καθώς η προηγούμενη ΚΥΑ δεν καθόρισε ποσοστά αλλά ύψος της δαπάνης που αναλογεί σε Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και φάρμακα κοινότητας.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ, από 1ης Ιανουαρίου 2022, η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, ύψους 2,088 δισ. ευρώ, κατανέμεται σε ένα 1,298 δισ. ευρώ για δαπάνη φαρμάκων κοινότητας και 790 εκατ. ευρώ για δαπάνη φαρμάκων υψηλού κόστους (ν. 3816/2010) (νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των φαρμακείων του Οργανισμού), καθώς και των λοιπών φαρμάκων που χορηγούνται από τα φαρμακεία του φορέα.
Στην κατεύθυνση του προσδιορισμού των ποσών για εφέτος ο Υπουργός Υγείας φέρεται να ζήτησε τις προτάσεις των εταιρειών για το 2023.
Πηγή: news4health.gr