Blog

Συνάντηση εταιρειών – Υπουργού Υγείας την Τετάρτη για τις ηπαρίνες

Συνάντηση εταιρειών - υπουργού Υγείας την Τετάρτη για τις ηπαρίνες

Θα μετάσχουν εκπρόσωποι από τις εταιρείες ΒΙΑΝΕΞ, LEO Pharma, Sanofi και Viatris. Πώς έχουν δημιουργηθεί οι ελλείψεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Με θέμα τη διασφάλιση ποσοτήτων σε ηπαρίνες στην Επικράτεια για τα έτη 2022 – 2023, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο  Υγείας, συνάντηση στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο ειδικός σύμβουλος Μ. Καραθάνος, ενώ από την πλευρά των εταιρειών ήταν η ΒΙΑΝΕΞ, η Leo, η Sanofi και η Viatris.

Το υπουργείο Υγείας μετά την άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών να μην παραχωρήσει τα επιπλέον κονδύλια που είχε δεσμευτεί ο υπουργός Υγείας στους θεσμικούς φορείς ότι θα διέθετε για τις ηπαρίνες ύψους 45 εκατ. ευρώ αποφάσισε να δημιουργηθεί ένας κλειστός προϋπολογισμός από το ήδη υπάρχοντα προϋπολογισμό των 2,1 δισ. ευρώ.

Οι εταιρείες θα προσέλθουν άμεσα σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, προκειμένου να ενημερώσουν τους αρμοδίους για τις ποσότητες που μπορούν να διαθέσουν καθώς και για τις εκπτώσεις που θα δώσουν στο κράτος.

Η συνάντηση έχει οριστεί για την Τετάρτη 1η Ιουνίου, ενώ οι ενδείξεις είναι ότι θα βρεθεί άμεσα λύση, όπως αποτυπώθηκε και στο πλαίσιο της τελευταίας συνάντησης, όπου το γενικότερο κλίμα ήταν καλό με κοινό στόχο την άμεση διάθεση των σκευασμάτων και τη διασφάλιση  της Δημόσιας Υγείας.

Σημειώνεται ότι η ηπαρίνη σε θεραπευτικές δόσεις δρα ως αντιθρομβωτικό, αποτρέποντας τον σχηματισμό θρόμβων και την επέκταση των ήδη υπαρχόντων θρόμβων στο αίμα. Μολονότι η ηπαρίνη δεν διασπά θρόμβους που έχουν ήδη σχηματιστεί  επιτρέπει στους φυσικούς θρομβολυτικούς μηχανισμούς του σώματος να εργαστούν για τη διάσπαση των θρόμβων αυτών.

Συγκριτικά με τις ηπαρίνες υπάρχουν θεραπείες είτε χαμηλότερης αποτελεσματικότητας είτε εφάμιλλης αποτελεσματικότητας αλλά με αδυναμία χορήγησης σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών όπως είναι οι νεφροπαθείς και οι έγκυες.

Πώς δημιουργήθηκαν παγκοσμίως ελλείψεις σε ηπαρίνες που βρίσκονται στην αγορά πάνω από 15 χρόνια.

  • Τον Αύγουστο του 2019 εμφανίστηκαν στην Κίνα κρούσματα της γρίπης των χοίρων. Μια χώρα που παράγει περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας πρώτης ύλης για την παραγωγή ηπαρίνης, με αποτέλεσμα τη θανάτωση εκατομμυρίων χοίρων. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η συρρίκνωση της προσφοράς και η εκτόξευση της τιμής της πρώτης ύλης με συνέπεια το κόστος παραγωγής να επηρεαστεί ανάλογα.
  • Την ίδια στιγμή, η πανδημία Covid-19 αύξησε περισσότερο τη ζήτηση για  ηπαρίνες αλλά και ανέδειξε καθοριστικά τη σημασία τους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να αναζητεί κονδύλια, προκειμένου να επιχορηγήσει το φαρμακευτικό προϋπολογισμό, ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση για τις υπόλοιπες εταιρείες.

Εκτός των ηπαρινών, έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών στις ανοσοσφαιρίνες, στις λευκοματίνες και πάλι με με προοπτική διετίας. Εκεί βέβαια η διαδικασία ανεύρεσης ποσοτήτων, όπως μας λένε θα είναι πιο δύσκολη, καθώς ήδη έχουν παρατηρηθεί οι πρώτες ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X