Blog
Blog
Συμψηφισμός clawback – επενδύσεων : Οι προτάσεις που κατατέθηκαν και τι φέρνει το 2020
Κυρίως ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες κατέθεσαν προτάσεις για τον συμψηφισμό επενδύσεων τους με το ποσό του clawback, εκμεταλλευόμενες τη δυνατότητα που δίνει το σχετικό μέτρο.
«Ανάσα», μικρή αλλά σημαντική, αναμένεται να δώσει στις φαρμακευτικές εταιρείες που κατέθεσαν προτάσεις, η έγκριση συμψηφισμού επενδυτικών δαπανών, αλλά και δαπανών επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη με το clawback.
Αν και μόνο το clawback για το 2019 ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θ. Τρύφων, μιλώντας σε ψηφιακή συζήτηση, χαρακτήρισε το μέτρο του συμψηφισμού «θετικό κίνητρο» για τις φαρμακευτικές εταιρείες, ακόμη και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Τρύφων φαρμακευτικές εταιρείες κατέθεσαν συνολικά 36 επενδυτικά προγράμματα σε παραγωγή αλλά και έρευνα και ανάπτυξη για το 2019.
Θυμίζουμε πως το συνολικό ποσό που μπορεί να συμψηφιστεί για το περασμένο έτος ανέρχεται μόλις στα 50 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει και η σχετική Υπουργική Απόφαση, που είχε αποκαλύψει το News4Health. Δέσμευση είναι για το 2020 και το 2021 η μείωση να φτάσει σε ετήσια βάση τα 100 εκατ. ευρώ.
Αποκάλυψε, δε, πως από τις 36 προτάσεις, το 80% προέρχεται από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, παρότι το μερίδιο αγοράς στο τζίρο του φαρμάκου είναι στο 20%. Εκτίμησε, δε, πως ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες θα μπορούν να καταθέσουν 50 με 60 επενδυτικές προτάσεις.
«Καλό είναι να κυνηγάμε τις ξένες επενδύσεις αλλά ας περιχαρακώσουμε και τις ελληνικές που γίνονται και θα πάμε σίγουρα πολύ πιο γρήγορα σε μια αναπτυξιακή δυνατότητα», ανέφερε χαρακηριστικά, στο πλαίσιο της ψηφιακής συζήτησης «Greek Industry & the New Growth Model: Necessary Reforms», που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Πάντως, ο κ. Τρύφων ανέδειξε τις fast track διαδικασίες που συνόδευσαν την υποβολή των προτάσεων, αφού εντός δύο μηνών η αρμόδια Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας έλαβε τις 36 εξειδικευμένες προτάσεις, οι σχετικές υπηρεσίες τις επεξεργάστηκαν, ακολούθησαν απαραίτητα νομοθετήματα και σε ένα μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η αξιολόγησή τους από εξωτερικούς αξιολογητές!
«Θα μπορέσει αυτό το μοντέλο fast track να υιοθετηθεί και σε άλλους τομείς», διερωτήθηκε με νόημα ο πρόεδρος της ΠΕΦ. Δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί σε «αγκάθια» που ταλαιπωρούν τις εταιρείες, όπως η δυσβάσταχτη υπερφορολόγηση η οποία φτάνει στο 70%, αλλά και το κόστος της γραφειοκρατίας.
Πηγή: news4health.gr