Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Συμμαχίες στην έρευνα κατά του COVID-19

Blog

Συμμαχίες στην έρευνα κατά του COVID-19

Συμμαχίες στην έρευνα κατά του COVID-19

Η GE Healthcare ενώνει τις δυνάμεις της με την Εθνική Κοινοπραξία Ευφυούς Ιατρικής Απεικόνισης (National Consortium of Intelligent Medical Imaging – NCIMI) υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στόχος της συμμαχίας είναι η ανάπτυξη και η δοκιμή αλγορίθμων που θα βοηθήσουν στη διάγνωση και τη διαχείριση της πνευμονίας από τη νόσο COVID-19.

Αγγλία

Αντίστοιχα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πρόγραμμα προβλέπεται να δώσει  έμφαση και στην πρόβλεψη των κρουσμάτων που πρόκειται θα αναπτύξουν σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια. Σημειώνεται ότι τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί βασική αιτία θνησιμότητας σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19 και εκδηλώνουν πνευμονία. Το πρόγραμμα εντάσσει και εκείνους τους ασθενείς που ενδέχεται να αναπτύξουν προβλήματα πνευμονικής λειτουργίας μακροπρόθεσμα, ακόμη και όταν ξεπεράσουν το πρόβλημα της αναπνευστικής δυσχέρειας.

Υπενθυμίζεται ότι η GE Healthcare έχει δημιουργήσει αλγορίθμους απεικόνισης και σήματος ζωτικής σημασίας για χρήση στη διεξαγωγή της έρευνας για την καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης της νόσου COVID-19.

Αξιοποιώντας αυτούς τους αλγόριθμους η ομάδα της Οξφόρδης θα εκτιμήσει διάφορες προσεγγίσεις για να προσδιορίσει εάν αυτές μπορούν να εφαρμοστούν. Σκοπός είναι να ενισχυθούν ασθενείς που έχουν ή είχαν εκδηλώσει πνευμονία έχοντας προσβληθεί από τον COVID-19.

Στη συμβολή των νέων τεχνολογιών στο έργο των γιατρών «στη διαλογή των ασθενών και να προσδιορίσουν ποιοι είναι εκείνοι που είναι πιθανό να αναπτύξουν αναπνευστική δυσχέρεια και μακροχρόνιες επιπλοκές», εξήγησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GE Healthcare, Kieran Murphy.  Πιθανά οφέλη υπογράμμισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς θα τοποθετούνται γρήγορα στο σωστό περιβάλλον περίθαλψης, ενδέχεται να παρατηρήσουμε σημαντική βελτίωση στα αποτελέσματα».

Γαλλία

Η GE Healthcare  συνασπίζεται με την Orange Healthcare και την TheraPanacea, καθώς καιμε την Assistance Publique-Hôpitaux de Paris, αποβλέποντας στη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων σχετικά με την απεικόνιση του θώρακα σε ασθενείς που εμφανίζουν ύποπτα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-Cov-2, τον ιό που ευθύνεται για τη νόσο COVID-19.

Συγκεκριμένα,  θα διεξαχθεί μελέτη, η οποία αποσκοπεί στη συγκέντρωση 10.000 απεικονίσεων θώρακος που πραγματοποιήθηκαν σε ύποπτα κρούσματα COVID-19. Επιδίωξη είναι να γίνει κατανοητή η απόκριση των ασθενών και να αναπτυχθούν εργαλεία για αυτόματη αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ομάδα 20 ειδικών ακτινολόγων από το Société d’Imagerie Thoracique, η οποία λαμβάνει μέρος σε αυτό το project, χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη εφαρμογή διαδικτυακής απεικόνισης 3D εικόνας. Η συγκεκριμένη εφαρμογή δημιουργήθηκε από την GE Healthcare στην πλατφόρμα EDISON™ και αναπτύχθηκε από την Orange Healthcare μέσω ασφαλούς διαδικτυακής πρόσβασης και υποδομής για την φύλαξη δεδομένων υγείας (health data hosting).

Εκτιμάται ότι η εν λόγω βάση δεδομένων θα  διευκολύνει την ανάπτυξη λύσεων τεχνητής νοημοσύνης. Για αυτή τη βάση δεδομένων COVID-19, θα αντληθούν δεδομένα από πολλά δημόσια νοσοκομεία στο Παρίσι, αλλά και από τη Ρεν, τη Λυών και το Στρασβούργο.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης