Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Susan King-Barnardo (Merck Ελλάδος): Στόχος μας η δημιουργία, βελτίωση και επιμήκυνση της ζωής, διαθέτοντας καινοτόμες θεραπείες!

Blog

Susan King-Barnardo (Merck Ελλάδος): Στόχος μας η δημιουργία, βελτίωση και επιμήκυνση της ζωής, διαθέτοντας καινοτόμες θεραπείες!

Susan King-Barnardo (Merck Ελλάδος): Στόχος μας η δημιουργία

Αποκλειστική συνέντευξη στο NEXTDEAL της Susan King-Barnardo, Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της Merck Ελλάδος!

«Η καινοτομία και η επένδυση στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και φαρμακευτικών τεχνολογιών με έμφαση στην ογκολογία και στις χρόνιες νόσους βρίσκονται στο επίκεντρο της Merck, με στόχο να συμβάλλουμε στη δημιουργία, τη βελτίωση και την επιμήκυνση της ζωής», αναφέρει σε αποκλειστική συνέντευξη στο NEXTDEAL η Susan King-Barnardo, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Merck Ελλάδος. Παράλληλα η κ. King-Barnardo επισημαίνει την ανάγκη για «τη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος Υγείας στη χώρα μας με μια ασθενο-κεντρική προσέγγιση, πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, ενθάρρυνση της επένδυσης στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και αναθεώρηση των σημερινών μηχανισμών υποχρεωτικών επιστροφών, που καθιστούν μη βιώσιμες τις φαρμακευτικές εταιρείες».

Η κ. King-Barnardo ανέλαβε τα καθήκοντα της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της Merck Ελλάδος από την 1η Ιανουαρίου 2020. Με καταγωγή από το Port Elizabeth της Νοτίου Αφρικής, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στη Merck το 2011, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια μια σειρά από ρόλους στην περιφέρεια του τόπου καταγωγής της. Από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι και το 2019 κατείχε τη θέση της Γενικής Διευθύντριας της Merck Σλοβενίας, ενώ τον Ιούνιο του 2018 στις αρμοδιότητές της προστέθηκε και ο αντίστοιχος ρόλος στη Merck Κροατίας. Υπό την ηγεσία της, οι δύο αυτές θυγατρικές έκαναν σημαντικά βήματα προόδου σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες. Πριν από τη Merck, η κ. King-Barnardo εργάστηκε στις εταιρείες Abbott και Janssen Cilag Ν. Αφρικής.

Αναλυτικά η συνέντευξη που μας παραχώρησε έχει ως εξής:

  • Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τους πρώτους έξι μήνες ως επικεφαλής στη Merck Ελλάδας;

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να πω ότι αγαπώ την Ελλάδα και αισθάνομαι πολύ τυχερή που η Αθήνα είναι το νέο μου σπίτι. Όσον αφορά στον τομέα δραστηριοποίησης της Merck, έχω διαπιστώσει ότι το Ελληνικό Σύστημα Υγείας αφενός είναι περίπλοκο και αφετέρου αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. H δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος, τόσο για τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και για τις φαρμακευτικές εταιρείες, είναι κατά τη γνώμη μου ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική περίθαλψη των ασθενών στην Ελλάδα. Η ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων και καινοτόμων τεχνολογιών θα συμβάλουν σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση και θα αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της νέας “κανονικότητας”. Τέλος, αναφορικά με τη δική μας λειτουργία, οι δομές virtual leadership και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης στη συνεργασία με τις ομάδες μας, θα αποτελέσουν το κλειδί για να συνεχίσουμε με επιτυχία να χτίζουμε τον οργανισμό μας για τα επόμενα 352 χρόνια.

  • Πρόσφατα, το υπουργείο Υγείας επανεκκίνησε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών στην ελληνική αγορά, έπειτα από μια παύση σχεδόν δύο ετών. Πως σχολιάζετε αυτήν την εξέλιξη;

Αυτή η διαδικασία είχε καθυστερήσει πολύ και είναι κάτι που έχουν μεγάλη ανάγκη οι Έλληνες ασθενείς, καθώς μιλάμε για καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες που διατίθενται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για περισσότερα από δύο χρόνια. Αυτά τα σκευάσματα μπορούν να δράσουν προληπτικά, να θεραπεύσουν, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και να επιφέρουν έμπρακτη εξοικονόμηση πόρων στο σύστημα υγείας.

Στη Merck έχουμε ως αρχή το «United As One for Patients» με στόχο να συμβάλλουμε στη δημιουργία, τη βελτίωση και την επιμήκυνση της ζωής, διαθέτοντας καινοτόμα προϊόντα της υψηλότερης δυνατής ποιότητας. Αυτό το moto αντανακλά τον τρόπο που σκεπτόμαστε, ενεργούμε, νοιαζόμαστε και πετυχαίνουμε σαν ομάδα.

  • Σε αυτό το νέο περιβάλλον, πόσο σημαντική είναι η τιμολογιακή πολιτική φαρμάκου για το μέλλον της φαρμακο-βιομηχανίας στην Ελλάδα; 

Για το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας υπάρχει η ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης, καθώς ο προϋπολογισμός δεν έχει μεταβληθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Παράλληλα, το 43% του ελληνικού πληθυσμού αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας. Αν συνυπολογίσουμε την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τη γήρανση του πληθυσμού, το υγειονομικό σύστημα της χώρας επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο. Συνεπώς, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος Υγείας με μια ασθενο-κεντρική προσέγγιση, πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, ενθάρρυνση της επένδυσης στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και αναθεώρηση των σημερινών μηχανισμών υποχρεωτικών επιστροφών, που καθιστούν μη βιώσιμες τις φαρμακευτικές εταιρείες.

  • Η Merck τονίζει τη δέσμευσή της στην καινοτομία. Υπάρχουν κάποια καλά νέα σχετικά με νέες θεραπείες που μπορείτε να μας πείτε;

Στον κλάδο της Υγείας φιλοδοξούμε να είμαστε πρωτοπόροι στην εξειδικευμένη καινοτομία παγκοσμίως. Ένα παγκόσμιο δίκτυο που απότελείται από περίπου 3.000 επιστημονικό προσωπικό, και έχει ως έδρα τα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας μας στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, τη Βοστόνη, το Πεκίνο και το Τόκυο, εργάζεται με πρωταρχικό σκοπό την καινοτομία και τις πραγματικά πρωτοποριακές ανακαλύψεις που θα ωφελήσουν τους ασθενείς. Στον κλάδο της Υγείας, οι προσπάθειές μας στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης εστιάζουν στους ασθενείς με ανεκπλήρωτες ανάγκες. Επενδύουμε στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και φαρμακευτικών τεχνολογιών με έμφαση στην ογκολογία και στις χρόνιες νόσους, ειδικά αυτές του ανοσοποιητικού, περιλαμβανόμενης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (MS).

Διευκρινίζοντας ότι η εταιρεία δεν παρέχει καμία εγγύηση ούτε δεσμεύεται για τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών και αν αυτά θα οδηγήσουν στην έγκριση νέων φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση, έχουμε ενθαρρυντικά νέα από θετικά δεδομένα κλινικής μελέτης φάσης 3 που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ASCO 2020 (American Society of Clinical Oncology), που θα μπορούσαν να αναδείξουν την ανοσο-ογκολογία σε πρότυπο θεραπείας για τον ουροθηλιακό καρκίνο.

  • Εν μέσω παγκόσμιου κύματος διαμαρτυρίας ενάντια στο ρατσισμό, πολλές εταιρείες έχουν τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος. Ποια είναι η θέση της Merck σε αυτό το ζήτημα;

Οι διακρίσεις και ο ρατσισμός είναι έννοιες θεμελιωδώς αντίθετες με τις αξίες της Merck και όλα όσα εκπροσωπεί ως όμιλος. Οι αξίες μας βασίζονται στο τρίπτυχο Σεβασμός, Υπευθυνότητα και Τόλμη. Συγκεκριμένα, σεβασμός για τον διπλανό μας και τις διαφορετικές προοπτικές που μας ενδυναμώνουν σαν εταιρεία και σαν ομάδα, υπευθυνότητα να προστατεύουμε ο ένας τον άλλον και τόλμη να συνεργαζόμαστε για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο. Το να εφαρμόζουμε αυτές τις αξίες σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Στη Merck συνεχίζουμε να εστιάζουμε στη διαφορετικότητα, την ισότητα και την κουλτούρα άρσης των αποκλεισμών, όπως για παράδειγμα μέσω της έμπρακτης στήριξης της γυναικείας ηγεσίας. Η εταιρεία μεταξύ άλλων, συμμετέχει ενεργά στο μήνα PRIDE, σε συνεργασία με το Δίκτυο Rainbow.

Σχετικά με τη Merck

Η Merck είναι μία κορυφαία εταιρεία επιστημών και τεχνολογίας, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας, των βιοεπιστημών και των υλικών υψηλής απόδοσης. Περίπου 52.000 άνθρωποι εργάζονται για να επιδράσουν θετικά στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε μέρα, βρίσκοντας πιο χαρούμενους και βιώσιμους τρόπους να ζει κανείς. Από την αναβάθμιση τεχνολογιών επεξεργασίας γονιδίων και την ανακάλυψη μοναδικών τρόπων αντιμετώπισης των πιο απαιτητικών ασθενειών μέχρι τους τρόπους εφαρμογής «έξυπνων» συσκευών – η Merck βρίσκεται παντού. Το 2018, η Merck σημείωσε πωλήσεις ύψους € 14,8 δισ. σε 66 χώρες.

Η επιστημονική διερεύνηση και η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα είναι καθοριστικής σημασίας για την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο της Merck. Με αυτόν τον τρόπο εξελίχθηκε από την ίδρυσή της το 1668. Η οικογένεια των ιδρυτών παραμένει ο πλειοψηφικός μέτοχος της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας. Η Merck διατηρεί τα παγκόσμια δικαιώματα για την επωνυμία και το εμπορικό σήμα της Merck. Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς. Η εταιρεία δραστηριοποιείται ως EMD Serono στον τομέα υγείας, ως MilliporeSigma στον τομέα βιοεπιστημών και ως EMD Performance Materials.

Πηγή: nextdeal.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης