Blog

Στρατηγικές υποψηφιότητες από το χώρο της υγείας με στόχο την ελληνοαμερικανική συνεργασία

Εκπροσωπώντας εταιρείες με παγκόσμια εμβέλεια, οι υποψήφιοι αυτοί δεν διεκδικούν απλώς έναν θεσμικό ρόλο αλλά δηλώνουν στο Dailypharmanews.gr αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν τη γνώση, την καινοτομία τα διεθνή και τα εγχώρια δίκτυα των οργανισμών τους, για να ενισχύσουν τους δεσμούς συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε μια εποχή όπου η καινοτομία αποτελεί την αιχμή του δόρατος, τόσο στην ανάπτυξη νέων θεραπειών αλλά και τεχνολογιών προς όφελος των ασθενών, όσο και στην χρήση σημαντικών δεδομένων για την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων, σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, οι υποψήφιοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν σταθερές γέφυρες με τα αμερικανικά οικοσυστήματα καινοτομίας, πανεπιστημιακής έρευνας και επενδύσεων, με στόχο να φέρουν πιο κοντά δύο κόσμους που έχουν πολλά να κερδίσουν από μια ουσιαστική συνέργεια.

Το διακύβευμα είναι σαφές: η ενδυνάμωση ενός ελληνικού συστήματος υγείας που δεν θα αρκείται στη διαχείριση, αλλά θα επενδύει δυναμικά στην πρόοδο, την τεχνολογική αναβάθμιση και στη διεθνή του διασύνδεση, με στρατηγικό εταίρο τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Με όραμα για την υγεία και την υγιή συνεργασία

Γκίκας Πανούσης Σπύρος

Πρόεδρος Επιτροπής Εταιρειών Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού –  Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Πρόεδρος του ΔΣ και Γενικός Διευθυντής, GE HealthCare Ελλάδα, Κύπρος και Βαλκάνια.

«Η πρόσφατη πανδημία και η επακόλουθη παγκόσμια οικονομική ύφεση ανέδειξαν με σαφήνεια τη στρατηγική σημασία του τομέα της υγείας για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανθεκτικότητα. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, οι εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο, διασφαλίζοντας τη συνέχεια της φροντίδας, την πρόσβαση σε καινοτόμες λύσεις και την υποστήριξη των συστημάτων υγείας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αποτελεί ευκαιρία για ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας στον τομέα της υγείας, με στόχο την προώθηση πολιτικών που ενισχύουν:

  • Την πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ανεξαρτήτως γεωγραφικής ή κοινωνικοοικονομικής θέσης.
  • Την καινοτομία, ως μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.
  • Τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, μέσα από τεχνολογίες που ενισχύουν την αποδοτικότητα και μειώνουν τις ανισότητες.
  • Την αξία στην υγεία, με επίκεντρο τον ασθενή και την έκβαση της φροντίδας.

Η υγεία δεν αποτελεί μόνο κοινωνικό αγαθό, αλλά και βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης. Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα της υγειονομικής τεχνολογίας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη, τόσο σε επίπεδο καινοτομίας όσο και σε επίπεδο επενδύσεων και απασχόλησης.

Το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο μπορεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα διαλόγου και δράσης για την προώθηση ενός σύγχρονου, ανθεκτικού και ανθρωποκεντρικού μοντέλου υγείας, με έμφαση στη διαφάνεια, τη συνεργασία και τη μακροπρόθεσμη αξία.»

Μαραλέτος Τάκης

Διευθύνων Σύμβουλος Vnet Group of Companies 

Το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση ισχυρών και ουσιαστικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα της υγείας. Η στρατηγική σημασία της υγείας, όχι μόνο ως κοινωνική προτεραιότητα, αλλά και ως πεδίο πολιτικής, καινοτομίας και ανάπτυξης, είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ στο επίκεντρο των διεθνών συνεργασιών. Πιστεύω ακράδαντα ότι το Επιμελητήριο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως πλατφόρμα συνάντησης μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, ενισχύοντας τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την προώθηση μεταρρυθμίσεων αλλά και την ανάπτυξη νέων εμπορικών συνεργασιών στον χώρο της υγείας. Η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων μπορεί να μεταφραστεί σε από κοινού ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, επενδύσεις σε υποδομές, εισαγωγή τεχνολογιών αιχμής και εμπορική αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας.

Η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, τόσο στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας όσο και στη σταδιακή υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων. Ωστόσο, παραμένουν προκλήσεις στη βιώσιμη χρηματοδότηση, στην πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες και στην πλήρη αξιοποίηση των δεδομένων υγείας. Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν έναν από τους πιο εξελιγμένους και ανταγωνιστικούς παίκτες στον τομέα της υγειονομικής τεχνολογίας, με παγκόσμιες εταιρείες-ηγέτες στη φαρμακευτική και βιοτεχνολογική καινοτομία, την τεχνητή νοημοσύνη και τα big data.

Μέσα σε αυτό το δυναμικό πλαίσιο, το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως γέφυρα για την προώθηση εμπορικών συμπράξεων, διακρατικών επενδύσεων, αλλά και κοινών προγραμμάτων R&D. Μέσα από στοχευμένες δράσεις, όπως η διασύνδεση ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, η υποστήριξη διαλόγου για θεσμικές αλλαγές και η ενίσχυση της παρουσίας ελληνικών εταιρειών στην αμερικανική αγορά (και αντιστρόφως), μπορεί να ενισχυθεί η θέση της Ελλάδας ως περιφερειακού κόμβου υγειονομικής καινοτομίας και εμπορικής δραστηριότητας.

Συμμετέχω στις εκλογές του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ως υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο, με όραμα να ενισχύσω τον ρόλο του Επιμελητηρίου ως στρατηγικού καταλύτη στο εμπόριο στις επενδύσεις και στη χρήση της καινοτομίας.

Πιστεύω στη δύναμη της διασύνδεσης: κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και οργανισμοί υγείας μπορούν να συνεργαστούν με κοινό στόχο ένα σύστημα υγείας πιο βιώσιμο, πιο προσβάσιμο και ταυτόχρονα πιο ανταγωνιστικό διεθνώς. Με διαφάνεια, προγραμματισμό και προσανατολισμό στη δημιουργία αξίας, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον όπου η υγεία συναντά την ανάπτυξη και η καινοτομία ενισχύει την εμπορική εξωστρέφεια της χώρας μας.

Μπαρμπετάκη Λαμπρινή

Chair, Φαρμακευτική Επιτροπή του AmChamGR, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, AbbVie Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Πρόεδρος, Pharma Innovation Forum (PIF)

«Ο κλάδος της Υγείας δεν αφορά μόνο την περίθαλψη. Οι σύγχρονες εταιρείες υγείας, όπως η AbbVie, εκπροσωπούν μια ευρύτερη αποστολή, που ενώνει την ιατρική επιστήμη με την τεχνολογία, την καινοτομία και την εκπαίδευση. Επενδύουν σε έρευνα, ψηφιακά εργαλεία, κλινικές μελέτες και ανάπτυξη ταλέντων, συμβάλλοντας στην οικονομική πρόοδο, αλλά και στη μεταμόρφωση της υγειονομικής φροντίδας με βιώσιμο και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, οι επιχειρήσεις του τομέα Υγείας μπορούν και πρέπει να λειτουργούν ως γέφυρες μεταξύ της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας. Η εμπειρία μου στην AbbVie – μια αμερικανική πολυεθνική και 3η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία παγκοσμίως – σε 19+ χώρες, μαζί με την ενεργή συμμετοχή μου στο AmChamGR, με ενισχύουν να συνεχίσω να εκπροσωπώ θεσμικά έναν τομέα που έχει τη δύναμη να επηρεάσει την καινοτομία, την τεχνολογική πρόοδο και την ουσιαστική ανάπτυξη της χώρας.

Με τιμή και αίσθημα ευθύνης, θέτω υποψηφιότητα για το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με την πεποίθηση ότι ο κλάδος της Υγείας οφείλει να εκπροσωπείται δυναμικά στο κέντρο των στρατηγικών αποφάσεων.

Ως Chair της Φαρμακευτικής Επιτροπής του AmChamGR, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AbbVie για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, καθώς και Πρόεδρος του PhARMA Innovation Forum (PIF), έχω την τιμή να υπηρετώ έναν κλάδο που έχει άμεση επίδραση στη ζωή των ανθρώπων και ταυτόχρονα συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη και στην καινοτομία της χώρας.

Η AbbVie, μια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία και η 3η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία παγκοσμίως, αποτελεί για εμένα χώρο δημιουργίας, εξέλιξης και παγκόσμιας εμπειρίας. Στα 16 χρόνια πορείας μου στην εταιρεία, είχα τη δυνατότητα να ηγηθώ ομάδων και στρατηγικών έργων σε πάνω από 19 χώρες, συμμετέχοντας σε πληθώρα αμερικανικών projects με διεθνή απήχηση.

Ο κλάδος της Υγείας δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας· είναι στρατηγικός για την ανθεκτικότητα, την προσέλκυση επενδύσεων και τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο, βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Η παρουσία και η φωνή της Υγείας στο Διοικητικό Συμβούλιο του AmCham είναι κρίσιμη ώστε η καινοτομία, η ισότιμη πρόσβαση και η βιωσιμότητα να παραμένουν πυλώνες του Επιμελητηρίου.

Μέσα από τη στρατηγική μου εμπλοκή στον διάλογο με θεσμούς, την υπογραφή συμφωνιών-πλαισίων μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχανίας, την υλοποίηση κλινικών μελετών στην Ελλάδα και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην έρευνα και ανάπτυξη, πιστεύω ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά σε ένα σύστημα Υγείας προσβάσιμο, καινοτόμο και προσανατολισμένο στο μέλλον.

Η συμμετοχή μου ως Chair της Φαρμακευτικής Επιτροπής του AmChamGR όπως τα HealthWorld Conferences, τα Health Talks και οι θεσμικές συναντήσεις με Υπουργεία, την Αμερικανική Πρεσβεία και μέλη του Κογκρέσου, ενίσχυσαν τη θέση της Υγείας ως κρίσιμου τομέα συστημικής σημασίας.

Εφόσον εκλεγώ, δεσμεύομαι να συνεχίσω να εκπροσωπώ τον τομέα της Υγείας με συνέπεια, στρατηγικό όραμα και συνεργατικό πνεύμα, ενισχύοντας τη φωνή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του AmCham.»

Πιτσιλλίδης  Πάνος

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Johnson & Johnson MedTech Greece and Cyprus, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Εταιρειών Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Ταμίας ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ)

«Σε μια περίοδο ταχείας μεταβολής και αυξημένων απαιτήσεων, ο ρόλος του AmCham είναι πιο κρίσιμος από ποτέ. Ο θεσμός μας ενώνει και υποστηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα να διατηρεί σταθερή πυξίδα μέσα σε ένα διεθνές, συχνά ρευστό, περιβάλλον. Με στοχευμένες παρεμβάσεις και εξωστρεφή δράση, ενισχύει το επιχειρείν, την καινοτομία και τη διατλαντική συνεργασία.

Από τη θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Medical Devices & Diagnostics, έχω την τιμή να συνεισφέρω στον ουσιαστικό διάλογο με την Πολιτεία, εκπροσωπώντας τον δυναμισμό του κλάδου της υγείας. Με αφετηρία τη σύνθεση επιστήμης, τεχνολογίας και ανθρώπινου κέντρου, αναδεικνύουμε τον ρόλο της καινοτομίας στη βιώσιμη αναβάθμιση του συστήματος υγείας.

Ο τομέας της υγείας εξελίσσεται πλέον σε στρατηγικό άξονα εθνικής ανάπτυξης. Από την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, έως τις πρωτοβουλίες για προληπτική φροντίδα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, βλέπουμε στην πράξη τι μπορεί να επιτευχθεί με πολιτική βούληση και συνέργειες. Οι επιχειρήσεις του κλάδου μας καλούνται να διαδραματίσουν ακόμη πιο ουσιαστικό ρόλο: με τεχνογνωσία, πρόσβαση στην καινοτομία, επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και ενίσχυση της εμπιστοσύνης κοινωνίας και Πολιτείας.

Ως Johnson & Johnson, υπηρετούμε καθημερινά αυτές τις αρχές – τη διαφάνεια, τη βιωσιμότητα, την υπευθυνότητα και τον σεβασμό στον άνθρωπο. Και εργαζόμαστε συστηματικά ώστε η τεχνολογία να γίνεται εργαλείο εξέλιξης για κάθε πολίτη.

Με αυτές τις αξίες, και με την εμπειρία της συμμετοχής μου σε θεσμικά όργανα του AmCham, ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Γιατί πιστεύω στον ουσιαστικό διάλογο, στη χάραξη στρατηγικής με όραμα και στη μετουσίωση της θεωρίας σε πράξη.

Η επόμενη μέρα του AmCham, αλλά και της Ελλάδας, χτίζεται με συνεργασία, επιμονή και κοινό σκοπό. Μαζί, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η υγεία –ως πυλώνας της κοινωνικής συνοχής και της εθνικής οικονομίας– θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή.»

Ραγκούσης Ζαχαρίας

Διευθύνων Σύμβουλος Pfizer Ελλάδος

«Σφυρηλατώντας διατλαντικούς δεσμούς στην Υγεία : Ο κομβικός ρόλος των αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα

Ο κλάδος της Υγείας μπορεί και έχει τη δυναμική να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση των διατλαντικών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης τόσο στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ όσο και στην προώθηση της  επιστημονικής καινοτομίας.

H Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, και χώρα με σημαντικές οικονομικές συνεργασίες με τις ΗΠΑ. Ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία ως Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο να πρωτοστατήσουμε στην έναρξη ενός θεσμικού οικονομικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, στα πρότυπα του U.S.-Germany Economic Dialogue, με απώτερο στόχο την συνεργασία σε κρίσιμα ζητήματα σε διάφορους κομβικούς τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου της Υγείας.

Για την Ελλάδα, η προσέλκυση και η διατήρηση επενδύσεων από κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες των ΗΠΑ αποτελεί βασική προτεραιότητα. Η χώρα έχει σημειώσει εντυπωσιακά βήματα τα τελευταία χρόνια για να τοποθετηθεί ως ελκυστικός προορισμός για βιοφαρμακευτική έρευνα, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της, τα διεθνώς αναγνωρισμένα  πανεπιστημιακά Ιδρύματα αλλά και τη στρατηγική γεωγραφική της θέση. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα της EY για την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, ο κλάδος της Υγείας είναι ο δεύτερος κλάδος που αναμένεται να επιταχύνει την ανάπτυξη της χώρας μας μετά τον Τουρισμό.

Ωστόσο, ο παγκόσμιος ισχυρός ανταγωνισμός  -τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης- επιβάλλει τη διατήρηση στενών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να αξιοποιήσει κάθε  επενδυτική ευκαιρία που μπορεί να παρουσιαστεί από αμερικάνικες φαρμακευτικές εταιρείες.

Η Pfizer, ως πρωτοπόρος  αμερικάνικη βιοφαρμακευτική εταιρεία διατηρεί σταθερή παρουσία στην χώρα μας. Από το 1960, έτος ίδρυσής της στην Ελλάδα, στηρίζει το σύστημα Υγείας, την ελληνική οικονομία και απασχόληση,  σημαντικές  στρατηγικής σημασίας επενδύσεις στην Ελλάδα.

Οι στενές σχέσεις που διαχρονικά διατηρεί η χώρα μας με τις ΗΠΑ μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο για την ενδυνάμωση των διατλαντικών σχέσεων, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο. Οι κοινές στρατηγικές προτεραιότητες  στον κλάδο της Υγείας  για την προώθηση της καινοτομίας και της επιστημονικής έρευνας και  την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στις δυο χώρες αλλά και μια βαθύτερη και πιο ουσιαστική συνεργασία για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων τα επόμενα χρόνια.»

Οι υποψηφιότητες καταξιωμένων επαγγελματιών από το χώρο της υγείας προφανώς αποτελούν μια στρατηγική επιλογή με ξεκάθαρο διεθνή προσανατολισμό. Σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα έχει ανάγκη από βιώσιμες επενδύσεις, τεχνογνωσία αιχμής και σύγχρονα μοντέλα ανάπτυξης, η ουσιαστική σύζευξη με τα κέντρα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών αποκτά κρίσιμη σημασία.

Μέσα από την παρουσία τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, οι υποψήφιοι μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες μιας νέας εποχής. ‘Αλώστε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο διαχρονικά αποτελεί γέφυρα κατανόησης, ανταλλαγής και συνεργασίας ανάμεσα σε δύο χώρες με ισχυρούς ιστορικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το Επιμελητήριο καλείται να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια νέα εποχή σύγκλισης: να συνδέσει τη σύγχρονη, εξωστρεφή Ελλάδα που επενδύει στην καινοτομία και τον εκσυγχρονισμό, με τα ανεπτυγμένα οικοσυστήματα τεχνολογίας, έρευνας και επιχειρηματικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα στον εκσυγχρονισμό, στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της τεχνολογικής της βάσης — εξελίσσεται δε σε αξιόπιστο και σημαντικό εταίρο για τις ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι υποψηφιότητες κορυφαίων στελεχών από τον τομέα της υγείας σηματοδοτούν μια στρατηγική πρόθεση: να αξιοποιηθεί ο θεσμικός ρόλος του Επιμελητηρίου ως πλατφόρμα για ουσιαστικές συνέργειες, μεταφορά τεχνογνωσίας και καινοτομία με κοινωνικό και αναπτυξιακό αντίκρισμα. Η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας–ΗΠΑ στον τομέα της υγείας δεν είναι μόνο εφικτή — είναι αναγκαία. Και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο έχει τη δυνατότητα και την ευθύνη να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, χτίζοντας ένα μέλλον κοινής προόδου.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X