Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού ζητούν εργαστήρια και πολυϊατρεία μετά την άκαρπη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο. Η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο με την ατζέντα να περιλαμβάνει οικονομικής φύσεως ζητήματα των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών και των πολυϊατρείων.
Ιδιαίτερα, συζητήθηκε το θέμα του κουρέματος του claw back, που οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων και πολυϊατερίων χαρακτηρίοσυν «τεχνητό χρέους που έχει φορτώσει ο ΕΟΠΥΥ στους παρόχους υγείας από ποσά claw back προηγούμενων ετών», η αναστολή της προείσπραξης του 70% του claw back του τρέχοντος έτους καθώς και η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων έτους 2022.
Για αυτά τα δύο θέματα ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών ζήτησε προθεσμία για να απαντήσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, για το εάν και πώς θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αυτά που ζητήθηκαν από πλευράς των εργαστηρίων.
«Δυστυχώς, έως και σήμερα και παρότι τον έχουμε ενοχλήσει επανειλημμένως μέσω επιστολών για τον προσδιορισμό ραντεβού, αλλά και μέσω επικοινωνιών με το γραφείο του, αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό», αναφέρει το Συντονιστικό των φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας. Υπό το πρίσμα αυτό, οι φορείς ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού «ενόψει της χρεοκοπίας ενός ολόκληρου κλάδου και τη βέβαιη κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας!», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι για το θέμα έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Υγείας αποτελούμενη από εκπροσώπους του Υπουργείου, του ΕΟΠΥΥ και του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ.. Από την πλευρά του το Συντονιστικό κατέθεσε προτάσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν:
Ενίσχυση του Κλειστού Προϋπολογισμού των Διαγνωστικών εξετάσεων για το έτος 2022 με μεταφορά πόρων από μη εξαντληθέντες κωδικούς του ΕΟΠΥΥ, με άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και έμμεση ενίσχυση για όσες Διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να αποζημιωθούν από παράλληλες πηγές χωρίς Rebate και Claw back (Πρόγραμμα ΔΟΞΙΑΔΗΣ κλπ).
Ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ να συνεργαστούν και να εξασφαλίσουν ότι οι υπάρχοντες περιορισμοί επανάληψης μιας εξέτασης, που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί προ 6ετίας, θα εφαρμοστούν άμεσα και θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
Έκδοση τεκμηριωμένων παραπεμπτικών εξετάσεων. Προτάθηκε να εισαχθούν συνταγογραφικοί κανόνες-φίλτρα που θα δικαιολογούνται από το προφίλ των ασφαλισμένων (όπως αυτό φαίνεται από τον ιατρικό φάκελο ασθενούς) και θα στηρίζονται στην ιατρική ανάγκη που θα γνωματεύει ο θεράπων ιατρός.
Τη δημιουργία στο Υπουργείο Υγείας Επιτροπής Παρακολούθησης της Δαπάνης για Ιατρική Περίθαλψη, κατά το υπόδειγμα της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης, ούτως ώστε να υπάρχει παρέμβαση όποτε κρίνεται αναγκαίο.
Τη συνεργασία με τις Επιστημονικές Εταιρείες ώστε να αναζητηθούν εξετάσεις που θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ως μη αναγκαίες (π.χ. εξετάσεις που έχουν αντικατασταθεί από άλλες).
Τη χρήση μοναδικού κωδικού (OTP) για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας ανά παραπεμπτικό.
Την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών από τον ΕΟΠΥΥ για την υλοποίηση του Real Time ελέγχου των Διαγνωστικών Εξετάσεων.
Την καθιέρωση Αμοιβής Ιατρικής Αξιολόγησης και Γνωμάτευσης για τους εργαστηριακούς ιατρούς και Παρόχους Διαγνωστικών Εξετάσεων.
Κάθε νέα Διαγνωστική Εξέταση που θα εισάγεται στην Αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να συνοδεύεται από οικονομοτεχνική μελέτη και να συνεπάγεται αντίστοιχη αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού σε ξεχωριστό κωδικό.
Να επεκταθεί ο Στατιστικός Έλεγχος Συνταγογράφησης θεράποντα ιατρού, με παραμέτρους την ειδικότητα, ποσοστό συνταγογράφησης ως προς την επισκεψιμότητα και μέση αξία εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ ασθενούς και ανά ICD-10 που συνταγογράφησε ο θεράπων ιατρός.
Να υπάρχει συνυπευθυνότητα για το claw back κράτους και παρόχων υγείας με προκαθορισθέν όριο 2023, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 5%, πέραν του οποίου το κράτος θα αναλαμβάνει την ευθύνη κάλυψης των εξετάσεων. Για το 2024 η πρόταση του Συντονιστικού Οργάνου είναι να είναι μηδενικό claw back.
Πηγή: healthview.gr