Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Στη μάχη για την εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τη χορήγηση αντιβιοτικών με ιατρική συνταγή ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Blog

Στη μάχη για την εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τη χορήγηση αντιβιοτικών με ιατρική συνταγή ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Στη μάχη για την εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τη χορήγηση αντιβιοτικών με ιατρική συνταγή ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Ένα μεγάλο «αγκάθι» θα προσπαθήσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος να βγάλει από την καθημερινότητα του ελληνικού φαρμακείου και του φαρμακοποιού που έχει τόσα θέματα να διαχειριστεί πίσω από τον πάγκο του.

Το «αγκάθι» αυτό έχει να κάνει με την εφαρμογή του Άρθρου 16 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 1ης Αυγούστου (ΦΕΚ Α 157) που αναφέρεται στον τρόπο διάθεσης των αντιβιοτικών και που ουσιαστικά επιβάλλει τη χορήγησή τους στον πολίτη μόνο με ιατρική συνταγή. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με μία κακή νοοτροπία χρόνων, που έχει φέρει μία μεγάλη μερίδα των πολιτών να έχει μάθει να ζητά με ευκολία το αντιβιοτικό και να θεωρεί υποχρεωμένο τον φαρμακοποιό να του το δώσει χωρίς ιατρική συνταγή, γεγονός που οδηγεί σε κάποιες περιπτώσεις σε συγκρούσεις με τον πολίτη να έχει μάθει να φεύγει από το φαρμακείο πιστεύοντας ότι κάποιος άλλος φαρμακοποιός θα τον «διευκολύνει» σε κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν βοηθά ούτε τον ίδιο ούτε τη δημόσια υγεία και επιπλέον είναι παράνομο.

Ο ΠΦΣ στις οδηγίες που έστειλε προς τους φαρμακοποιούς σχετικά με την εφαρμογή της τελευταίας ρύθμισης μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε ενέργειες ενημέρωσης του κοινού για την εφαρμογή του νέου αυτού νομού με τον κ. Βαλτά να έχει κατ’ επανάληψη να έχει τονίσει πως το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης των αντιβιοτικών σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με μία εγκατεστημένη κακή νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει με συστηματική ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών για το σοβαρό αυτό ζήτημα. 

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του φαρμακοποιού στην εφαρμογή του Άρθρου 16 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 1ης Αυγούστου ο ΠΦΣ στην ανακοίνωσή του διευκρινίζει σε ποιες περιπτώσεις και μόνο η συνταγή μπορεί να είναι χειρόγραφη, τονίζει τη σημασία εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγής και στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα της αιτιολογημένης συνταγής νεότερων κινολονών και κεφαλοσπορινών τρίτης γενιάς ξεκαθαρίζοντας ότι «οι ιατροί είναι υποχρεωμένοι να αιτιολογούν στα σχόλια της συνταγής κατά τη διαδικασία συνταγογράφησης, το λόγο που συνταγογραφούν τις κινολόνες και τις κεφαλοσπορίνες» και ότι οι φαρμακοποιοί «δεν θα έχουμε καμία ευθύνη για αυτό».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΦΣ έχει ως εξής:

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως είναι γνωστό από 01/09/20 ισχύει το Άρθρο 16 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 1ης Αυγούστου (ΦΕΚ Α 157) που αναφέρεται στον τρόπο διάθεσης των αντιβιοτικών.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

  1. Κάθε συνταγή που περιέχει αντιβιοτικό φαρμακευτικό προϊόν (εξαιρούμενων όσων προορίζονται για τοπική χρήση) είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική.

Επομένως οι συνταγές των ιατρών και οδοντιάτρων που συνταγογραφούνται σε απλό έντυπο δεν μπορούν να εκτελεστούν.

  1. Σας κοινοποιούμε την Υπουργική Απόφαση που αναφέρεται στην περιπτώσεις που μπορούν να εκδοθούν χειρόγραφες συνταγές και οι οποίες σύμφωνα με τον νόμο αποτελούν εξαιρέσεις . Επισημαίνουμε ότι μόνο για αυτές θα επιτρέπεται χειρόγραφη συνταγή.

Διευκρινίζουμε και πάλι ότι δεν μπορεί ο γιατρός να συνταγογραφήσει χειρόγραφα, όπως για παράδειγμα  διότι επισκέφτηκε τον ασθενή στο σπίτι, ή γιατί δεν λειτουργεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση (όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις συνταγές των ναρκωτικών).

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η ηλεκτρονική συνταγή δίνει την δυνατότητα της καταγραφής των στοιχείων χορήγησης αντιβιοτικών, έτσι ώστε να αποδεικνύεται ποιος ιατρός συνταγογραφεί αντιβιοτικά και σε ποιες ποσότητες και ακόμα να ελέγχει αν ο φαρμακοποιός τα χορηγεί χωρίς συνταγή.

Σας επισημαίνουμε ότι « Η αιτιολογημένη συνταγή νεότερων κινολονών και κεφαλοσπορινών τρίτης γενιάς »  είναι η ίδια η ηλεκτρονική συνταγή με την οποία ο ιατρός συνταγογραφεί το σκεύασμα  και θα αναγράφεται σχετική ένδειξη πάνω στο φύλλο της ηλ. συνταγής όταν ετοιμαστεί από την ΗΔΙΚΑ (δηλαδή η ίδια η ηλεκτρονική συνταγή αποτελεί και το “κινολονόχαρτο”).

Οι ιατροί είναι υποχρεωμένοι να αιτιολογούν στα σχόλια της συνταγής κατά τη διαδικασία συνταγογράφησης, το λόγο που συνταγογραφούν τις κινολόνες και τις κεφαλοσπορίνες. Εμείς δεν θα έχουμε καμία ευθύνη για αυτό.

ΠΡΟΣΟΧΗ για τα σκευάσματα κινολονών και κεφαλοσπορινών τρίτης γενεάς για τοπική οφθαλμική χρήση ή για τοπική ωτική χρήση ή για δερματολογική χρήση απαιτείται συνταγή που είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική.

Σας υπενθυμίζουμε ότι για όλες τις ηλεκτρονικές συνταγές των αντιβιοτικών και των κινολονών δεν τις εκτυπώνουμε, δεν τις φωτοτυπούμε και δεν τις φυλάσσουμε επί διετία καθώς είναι ήδη αποθηκευμένες στην e-syntagografisi (μόνο τις χειρόγραφες φυλάσσουμε επί διετία). Ο ΠΦΣ ζήτησε από τα μηχανογραφικά προγράμματα των φαρμακείων μας   να δημιουργήσουν εφαρμογή  έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί ο Φαρμακοποιός  να ανακτήσει  το αρχείο με αυτές τις συνταγές.

Συνάδελφοι,

Το ΔΣ του ΠΦΣ στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε να προβεί σε ενέργειες ενημέρωσης του κοινού για την εφαρμογή του νέου αυτού νομού. Η ενημέρωση θα περιλαμβάνει:

  1. Συνέντευξη Τύπου
  2. Αφίσες σε Φαρμακεία, Νοσοκομεία, Κέντρα Συνταγογράφησης, Ιατρεία,
  3. Φυλλάδιο το οποίο θα διανέμεται από τα φαρμακεία μας
Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης