Blog

Στάσιμη η υλοποίηση του θεσμού του προσωπικού γιατρού

Στάσιμη παραμένει η υλοποίηση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, ενώ στην παραδοχή ότι οι προσπάθειες για καθιέρωση του προσωπικού γιατρού βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, προχώρησε από το βήμα του  22ου Συνεδρίου HealthWorld, του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης, πρόεδρος της  Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής και ΠΦΥ, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης.  Αν σκεφτεί κανείς ότι στις 10 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, είχαν εγγραφεί στο σύστημα 3.354 γιατροί, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός έχει φτάσει στους 3435, αντιλαμβάνεται ότι μέσα σε δέκα μήνες μόλις 81ας επιπλέον γιατροί, εντάχθηκαν στο θεσμό. Επίσης από τους 5000 προσωπικούς γιατρούς που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή του θεσμού, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, το νούμερο 3435 που υφίσταται αυτή τη στιγμή, απέχει 1565 γιατρούς που πρέπει ακόμη  να εγγραφούν.  Μέχρι τώρα  στο σύνολο των 3435 εγγεγραμμένων προσωπικών ιατρών,  οι  2224 είναι του Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οι 1211 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, προερχόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα. Έως σήμερα έχουν εγγραφεί 4.901.546 πολίτες. Επί συνόλου των δικαιούχων το ποσοστό των εγγεγραμμένων πολιτών είναι στο 55, 3%, ενώ το ποσοστό των μη εγγεγραμμένων βρίσκεται στο 44,7%. Όπως είναι εύλογο τα υψηλότερα ποσοστά εγγραφής πολιτών, ανά ηλικιακή κατηγορία, είναι αυτά των άνω των 70, που αγγίζουν το 74,5%. Τα μέρη που εξακολουθούν να έχουν κενά και να μην καλύπτονται οι πολίτες, είναι η Αττική, η Δυτική Μακεδονία, το Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο. Το υπουργείο υγείας επεξεργάζεται και αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να θεσπίσει ισχυρότερα κίνητρα, κυρίως οικονομικά, προκειμένου να αυξηθούν οι συμμετοχές των γιατρών, έτσι ώστε να καλυφθούν όλοι οι πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο έχει συζητηθεί  η δικτύωση να γίνει και σε επίπεδο δήμων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μπόνους για τους πολίτες.

Αν. Μαριόλης: Χρειάζεται σταθερή και επαρκής χρηματοδότηση

Να δημιουργήσουμε μία νέα ΠΦΥ με γερά θεμέλια και νέες αξίες, οι οποίες θα πρέπει να αντιστρατεύονται τον κρατισμό, το πελατειακό κράτος, και την αναξιοκρατία, τόνισε από το βήμα του 22ου Συνεδρίου HealthWorld, ο Ανάργυρος Μαριόλης.  Για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι θα πρέπει να υπάρχει μία βασική προϋπόθεση, και αυτή είναι η επίτευξη του οράματος για πλήρη και καθολική κάλυψη. «Και πώς μπορεί να γίνει αυτό;  Με σταθερή και επαρκή χρηματοδοτική βάση . Θέλουμε να διαμορφώσουμε μία Πρωτοβάθμια που το μέτρο της θα εστιάζει σε μία μοντέρνα περίθαλψη και φροντίδα, που θα διαφέρει από εκείνο το πρότυπο του γιατρού που εργάζεται μεμονωμένα από ένα δίκτυο υπηρεσιών υγείας, και ανταποκρίνεται κυρίως σε οξέα επεισόδια περίθαλψης. Θα πρέπει οι μεταρρυθμίσεις που θα έρθουν στο Υγειονομικό σύστημα, να αξιολογούνται βάση προσδιοριστών, που αντικατοπτρίζουν τους βασικούς πυλώνες της ΠΦΥ.

Χ. Λιονής: Ο προσωπικός γιατρός να διαχειρίζεται κυρίως τις ψυχικές διαταραχές

Για την εξουθένωση των επαγγελματιών υγείας μίλησε από το βήμα του 22ου Συνεδρίου HealthWorld, ο ομότιμος καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Χρήστος Λιονής: «Είναι πρώτη προτεραιότητα να στραφεί αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον της ΠΦΥ στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.  Για να το κάνουμε αυτό και να επενδύσουμε, θα πρέπει να κοιτάξουμε τους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας, που αυτή τη στιγμή «καίγονται»  καθώς το burnout είναι μείζων θέμα κυρίως στα νοσοκομεία, αλλά και στην ΠΦΥ, και τους αναγκάζει να φύγουν. Πόσο αλήθεια μπορεί κανείς να επενδύσει και να οικοδομήσει ένα καινούργιο σύστημα υγείας με επαγγελματίες υγείας που είναι εξουθενωμένοι;».  Ο κ. Λιονής αναφέρθηκε ακόμη στην ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας στην ΠΦΥ. «Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η επόμενη πανδημία και σχετίζεται και με τις ψυχικές διαταραχές, αν κανείς αναλογιστεί, ότι οι σύγχρονες μεταναλύσεις  λένε πως η κοινωνική απομόνωση, η  χαμηλή αυτοεκτίμηση  και οποιαδήποτε διάκριση, αποτελούν βασικούς προσδιοριστές στην καρδιαγγειακή νόσο. Θέλουμε σήμερα, την εποχή της παγκόσμιας ψυχικής κρίσης, ο προσωπικός γιατρός να διαχειρίζεται κυρίως τις ψυχικές διαταραχές, και όχι να εκπαιδεύεται μόνο στην επείγουσα ιατρική».

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X